• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Informer

11.01.2023

17:30

SRBIJO, MISLI O OVOME! PARTNERSTVO FRANCUSKE I NEMAČKE PUCA PO ŠAVOVIMA?! Bez Pariza i Berlina EU  pada kao kula od karata!

Reuters

Vesti

SRBIJO, MISLI O OVOME! PARTNERSTVO FRANCUSKE I NEMAČKE PUCA PO ŠAVOVIMA?! Bez Pariza i Berlina EU pada kao kula od karata!

Podeli vest

Odnosi između Nemačke i Francuske pucaju po šavovima. Među njima se u poslednje vreme nagomilalo mnogo protivrečnosti i trzavica, koje neće biti lako prevazići.

Međutim, sada imaju sve više zamerki jedna prema drugoj.
       

Američka novinska agencija Bloomberg je povodom posednjeg susreta Emanuela Makrona i Olafa Šolca ukazala:
       
- Smejali su se i pozirali fotorepurterima  u Parizu, ali je u atmosferi susreta bila hladnoća. Banalne fraze o budućoj saradnji u oblasti odbrane i energetike bile su u suprotnosti sa tenzijama koje su nastale tokom ručka, otkrili su oni koji su mu prisustvovali.

Posebno neprijatan momenat bilo je Makronovo izbegavanje zajedničke konferencije za novinare. Utoliko neprijatnije što je Šolc sa sobom u Pariz doveo veliki broj novinara.
       
Odlaganje godišnjeg bilateralnog sastanka vlada dve zemlje dodatno je usijalo situaciju. Bio je planiran za kraj oktobra u francuskom gradu Fontenblou, ali Pariz i Berlin nisu mogli da se dogovore oko teksta zajedničke završne izjave.
       
U početku je Olaf Šolc, čak i pre nego što je postao kancelar, smatran idealnim kandidatom za jačanje osovine Berlin-Pariz. Imao je dugogodišnje veze sa francuskim elitama, uključujući i samog Makrona. Osim toga, smatran je naslednikom kursa Angele Merkel.
       
Ali, onda je nešto krenulo po zlu.
       
Bloomberg navodi: „Makron voli dugačke govore i kitnjaste fraze, dok Šolc, kao i Merkelova pre njega, preferira suštinske diskusije. Međutim, kod Merkelove je francuski lider uvek mogao da nađe kompromis. Čini se da je sa Šolcom postalo teže. Makron polako shvata da Šolc i njegov tim ne smatraju Francusku prioritetnim partnerom".
       
Prethodno je Šolc izbegao dugo planirani telefonski razgovor sa francuskom premijerkom Elizabet Born. Vadio se na kovid, ali je istog dana je putem video linka najavio nastavak delovanja Fonda za stabilizaciju privrede, obećavši da će nemačkim kompanijama i domaćinstvima isplatiti 200 milijardi evra energetskih subvencija.
       
Za Pariz je to bilo iznenađenje.

Bloomberg otkriva: „Francuski zvaničnici su privatno izrazili zabrinutost da će nemački paket pomoći dovesti do još većeg ekonomskog rascepa".

Foto: AP/Photo

Šolc i makron imaju mnogo šta da razjasne, ali dogovora za sada nema

U Parizu su se zalagali da se cela EU dogovori o ograničavanju cene gasa, a ne da svaka zemlja svojima obezbeđuje dodatnu pomoć.
       
Jedna od glavnih kontradikcija u odnosima između zemalja je odbrambena politika Evropske unije.
       
Prema projektu Future Combat Air System, planira se razvoj mlaznih lovaca šeste generacije, koji bi do 2040. godine trebalo da zamene španske EF-16 Hornete, francuske Rafale i nemačke Tajfune.
       
Makron je dugo bio zagovornik ovog projekta, nastojeći da postigne što veću nezavisnost od Sjedinjenih Država.
       
- Nemačka i neke druge članice EU to su videle pre svega kao pokušaj francuskih kompanija da ojačaju svoj uticaj. Uprkos ohrabrujućim izjavama francuskih i nemačkih ministara odbrane, njihove zemlje razmatraju mogućnosti da to urade same. Ako projekat ne uspe, francuska kompanija Dassault Aviation SA će sama napraviti novi lovac, dok će se Nemačka verovatno okrenuti uvozu iz Amerike.
       
Pariz i Berlin se nisu složili ni povodom antiraketnog štita koji bi pokrivao veći deo Evrope. Prema planu, neophodne su zajedničke kupovine sistema PVO. Polovina zemalja EU podržala je inicijativu. Francuska se usprotivila.
       
Pariz se plaši „nastavka trke u naoružanju u Evropi" a takođe želi da se drži sopstvenih sistema protivvazdušne odbrane.
       
Osim toga, Francuzi su bili nezadovoljni činjenicom da je Berlin ponudio da koristi opremu američke i izraelske proizvodnje, umesto da je kupi od francuskih i italijanskih kolega.
       
Još jedan kamen spoticanja je želja Nemaca da se vrate projektu naftovoda MidCat koji bi išao od Iberijskog poluostrva do severne Evrope. Berlin, nastojeći da smanji zavisnost od ruskog gasa, traži alternativne puteve snabdevanja. Međutim, u Parizu ne žele da ulažu u taj projekat, verujući da se neće isplatiti.
       
- Otuđenje između Berlina i Pariza predstavljaće ozbiljnu pretnju koheziji sa EU. Došlo je vreme da se intenzivno radi na njihovim odnosima - ocenio je nemački list "Zidojče Cajtung".
       
Francuzi posebno nisu bili zadovoljni Šolcovom namerom da Bundesver pretvori u najmoćniju vojsku u Evropi.
       
Pariz sebe smatra glavnim stubom evropske odbrane jer je Francuska i stalna članica Saveta bezbednosti UN i nuklearna sila sa najmoćnijom vojskom u EU.

Foto: Fotoilustracija

Srbija mora dobro da razmisli isplati li joj se da ulazi u ovakvu EU

Povrh svega, Makron planira da EU obezbedi stratešku autonomiju. Nemci su se složili sa tim, ali nevoljno.
       
Francuzima se nije dopao ni Šolcov predlog, iznet u Pragu, o širenju EU ne samo na Zapadni Balkan, već i na račun Ukrajine, Gruzije i Moldavije. Francuska se tome protivi.
       
Neki u EU smatraju da su problemi u odnosima Berlina i Pariza u velikoj meri posledica ambicija Makrona, koji želi da postane neformalni lider EU. Nemci su protiv jer je u nemačko-francuskom tandemu godinama postojala „oprezna hegemonija" Nemačke na čelu sa Angelom Merkel.
       
Ako se francusko-nemački tandem raspadne, to može biti i kraj Evropske unije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jastreb

pre 1 godinu

Teško da francuzu čak i u snu imaju hrabrosti da se suprotstave nemcima po ma kom osnovu. Nikad oni njih nisu pobedili nego su ih fašisti uvek gazili očas posla. Tako da i Makron ima taj osećaj niže vrednosti i genetski strah pa će EU i dalje biti "velika nemačka" kakvu je zamislio Hitler a tu za francuze ima mesta samo kao fizikalce i čistači ulica.

Ja

pre 1 godinu

I dalje pisete tekstove po nalogu Rusije (agresora). Ako, pad ce biti bolan kada nam EU uvede sankcije i vize.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija