• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index.hr

12.01.2023

11:27

ŠOK PREDVIĐANJE AMERIČKOG GENERALA! PUTIN ĆE, AKO DOĐE DO OVE SITUACIJE, UPOTREBITI NUKLEARNO ORUŽJE! A, Ukrajina? Nemoćna je i pored pomoći SAD i saveznika!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

ŠOK PREDVIĐANJE AMERIČKOG GENERALA! PUTIN ĆE, AKO DOĐE DO OVE SITUACIJE, UPOTREBITI NUKLEARNO ORUŽJE! A, Ukrajina? Nemoćna je i pored pomoći SAD i saveznika!

Podeli vest

Američki general u penziji Kevin Rajan prokomentarisao je za Business Insider aktuelnu situaciju u Ukrajini

On veruje da bi rat mogao da se završi ove godine, ali istovremeno strahuje da će se Kremlj okrenuti opciji upotrebe nuklearnog oružja ako ruske oružane snage budu suočene sa porazom. Rajan je uveren da bi Rusija „koristila nuklearno oružje pre nego što bi dozvolila da njena vojska bude poražena na terenu“.

Putin je više puta pretio da će upotrebiti nuklearno oružje otkako je naredio invaziju na Ukrajinu prošlog februara. Međutim, bivši američki general pretpostavlja da bi Kremlj mogao ozbiljno da razmisli o njenoj upotrebi samo ako je Ukrajina „na ivici da uništi rusku vojsku na terenu“ ili ako ukrajinske snage budu spremne da povrate Krim. 

„Upotreba nuklearnog oružja bi imala razorne posledice“

- Ako ukrajinska vojska bude imala velike uspehe na proleće i nastavi da saseca rusku vojsku i preti povratkom Krima, onda mislim da bi ruska vojska i rukovodstvo upotrebili nuklearno oružje, ne samo da unište ukrajinske vojne ciljeve, već i da ubediti Ukrajinu da bi nastavak vođenja ovog rata ostavio Ukrajinu u nuklearnom holokaustu - naglasio je on.

On je dodao da postoji „veliki izbor“ za upotrebu nuklearnog oružja.

- Broj poginulih bi mogao da se približi Hirošimi ili bi mogao biti daleko manji ako nameravaju samo da ispale hitac upozorenja u manje naseljeno područje nuklearnim oružjem - rekao je Rajan.

Foto: Public

Vladimir Putin

On tvrdi da bi upotreba nuklearnog oružja imala razorne posledice i izazvala smrt desetina hiljada ljudi, ali ističe da to nije najverovatniji scenario. Rajan, koji je služio kao američki vojni ataše u Rusiji, predviđa da će se rat završiti u pat poziciji nakon nemilosrdnih borbi i velikih gubitaka na obe strane kao najverovatnijeg scenarija. 

"Uništenje ruske vojske izazvalo bi unutrašnju pobunu“

Predviđajući kraj rata ove godine, on argumentuje tezu da borba ovakvog intenziteta sa visokom stopom smrtnosti "verovatno neće moći da traje još 12 meseci". "Obe strane su još prejake da bi se složile da nemaju šanse da pobede u ovom ratu. Obe vojske imaju šansu da zauzmu više teritorije, tako da moramo da pazimo na sledeće bitke", smatra Rajan. 

Rajan naglašava da ukrajinska vojska jača zahvaljujući vojnoj pomoći SAD i drugih zapadnih saveznika, ali „možda nedovoljno jaka da pobedi Ruse”. On podseća da je Rusija pretrpela brutalan poraz na kraju Prvog svetskog rata, koji je rezultirao dolaskom komunista na vlast.  

- Uništenje Rusije, uništenje njene vojske, u velikoj meri bi oslabilo zemlju i izazvalo unutrašnji revolt. To bi moglo dovesti do oslobađanja nekontrolisanih snaga u Rusiji - dodaje Rajan. On zaključuje da se rat još neko vreme neće rešavati za pregovaračkim stolom, već borbom na terenu. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija