• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

12.01.2023

15:03

RASPAD RUSIJE DO 2033. I NOVA GLOBALNA POŠAST! Analitičari Atlantskog saveta izneli frapantnu prognozu, 167 eksperata najavilo teške dane za svet

AP/Tanjug

Vesti

RASPAD RUSIJE DO 2033. I NOVA GLOBALNA POŠAST! Analitičari Atlantskog saveta izneli frapantnu prognozu, 167 eksperata najavilo teške dane za svet

Podeli vest

Rusija kakvu poznajemo možda neće postojati do 2033. pokazalo je istraživanje Atlantskog saveta (Atlantic Council) u kojem je učestvovalo 167 globalnih eksperata

Oni su izneli mišljenje kako bi geopolitika, društveni i politički pokreti ali i situacija na drugim poljima, mogli da izgledaju u narednih 10 godina. 

"Svet bi u narednoj deceniji mogao da se suoči sa velikom ekonomskom krizom, poput one iz 2008. i 2009. godine i pandemijom iste jačine i udara kao i kovid", zaključak je većine stručnjaka, navodi Atlantski savet, u izveštaju koji je dobio Tanjug.

Izveštaj ukazuje i na to da će u predstojećim godinama više zemalja posegnuti za nabavkom i proizvodnjom nuklearnog naoružanja, na prvom mestu Iran i Saudijska Arabija, a potom i Južna Koreja i Japan.

Pozitivna vest je što većina tih stručnjaka, 58 odsto, smatra da nuklearno oružje neće biti upotrebljeno, 14 odsto se pribojava da bi to mogla da uradi Rusija, 10 odsto Severna Koreja. Tri odsto eksperata smatra da bi to mogle da učine SAD, odnosno Pakistan ili Izrael.

"Istraživanje je pokazalo da 40 odsto stručnjaka predviđa da će Rusija kakvu poznajemo doživeti raspad do 2033. godine 'zbog revolucije, građanskog rata, političkog raspada ili nekog drugog razloga'. Njih 21 odsto smatra da će Rusija do 2033. biti 'propala država'", navodi se u istražvianju Atlantskog saveta koje je pokazalo i da osam odsto stručnjaka smatra da bi raspad mogle da dožive i SAD, šest odsto očekuje da bi to mogla da bude Kina, a jedan odsto Indija.

Na pitanje koja bi od 10 zemalja, ponuđenih u istraživanju, mogla da se u narednoj dekadi podvede pod pojam propale zemlje, a to sada nije, poznavaoci globalnih prilika na prvo mesto stavljaju Rusiju, na drugo Avganistan, a na treće i četvrto Pakistan i Venecuelu. 

Istraživanje je pokazalo i mogućnost da je više zemalja spremno da nabavi nuklearno oružje u narednih 10 godina.

Vojna ofanziva Kine na Tajvan moguća je ili je skoro realna za oko 70 odsto tih eksperata.
Više od 61 odsto ih smatra da ipak u narednom periodu neće ili ne bi trebalo da dođe do direktnog sukoba Rusije i NATO-a.

Foto: Reuters

Kremlj, Moskva

Suprotno procenama Međunarodne agencije za energiju, anketirani stručnjaci smatraju da je malo verovatno da će planeta dostići vrhunac emisije staklene bašte. Demokratija će na globalnom novu, kako ocenjuju, u narednom desetogodišnjem periodu biti izložena brojnim opasnostima i biće sistemski ugrožavana. 

"Demokratije očekuje teška decenija. Suočavaće se sa autokratama i populističko-nacionalističkim pokretima koji će verovatno dobiti određenu snagu, dok će društvene mreže sve više delovati kao antidemokratska snaga", ocenjeno je u istraživanju. SAD će u narednoj deceniji biti svetska vojna sila - smatra 71 odsto stručnjaka, 54 odsto ih misli da će oni biti dominantni na polju tehnoloških inovacija. 

Trećina veruje da će SAD vladati na polju diplomatije, 31 odsto da će američka ekonomija biti najača na svetu, dok ih 17 odsto misli da Sjedinjene Države neće imati globalno preimućstvo ni u jednoj sferi. Zemlje će se, na globalnom planu, najviše ujediniti u borbi protiv klimatskih promena i u borbi za očuvanje ljudskog zdravlja.

Smatraju da nijedna nova zemlja u narednih 10 godina neće postati stalna članica UN, iako njih četvrtina najviše veruje da bi to mogla biti Indija.  Oko 10 odsto ih smatra da bi to mogao biti Japan, ili Brazil, sedam Nemačka, Nigerija i Južnoafrička Republika.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera ložač

pre 1 godinu

Ja neznam kakva su ovo proročanstva,, raspad Rusije, raspad ovoga onoga, ali nikako da pišete ili izgatate da možda nije raspad zapadnog carstva jer jedino ono se nije raspalo po ugledu na predhodna a velika verovatnoća je da se raspadnu jer energente i sirovine drži Rusija koja može biti samoodrživa pa zato i prokleti zapad bi i trebalo da se raspadne.. Ovo se zove psihološki rat,, što je babi milo to joj se i snilo,,

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17