• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

15.01.2023

21:29

RUSI PRESRELI KOMUNIKACIJU KIJEVA SA VOJSKOM, FRONT JE VEĆ IZVAN SOLEDARA! OPSADA BAHMUTA JE RIZIK ZA CELU UKRAJINU! Kadirov: Ahmat je za NATO sila (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

RUSI PRESRELI KOMUNIKACIJU KIJEVA SA VOJSKOM, FRONT JE VEĆ IZVAN SOLEDARA! OPSADA BAHMUTA JE RIZIK ZA CELU UKRAJINU! Kadirov: Ahmat je za NATO sila (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 326. dan

Krvava opsada Bahmuta je rizik za celu Ukrajinu

Ukrajina je pred teškim izborom - da li da proba da nastavi borbu za ključni grad Bahmut, uprkos velikim žrtvama i potrošenoj municiji.

Rusi upali u ukrajnske veze, front je već izvan Soledara

 

 

Front je već izvan Soledara. "Ruska vojska je zauzela industrijsku zonu", signaliziraju pripadnici OSU.
Prema podacima vojske, od 17:30 ruske jurišne trupe zauzele su industrijsku zonu u blizini rudnika broj 7, koji se nalazi na administrativnoj granici grada Soledara.
Ministarstvo odbrane Ukrajine ignoriše njihove apele

Rusija o novim raketnim napadima: Cilj napada je postignut

Rusija je preuzela odgovornost za raketne napade diljem Ukrajine. Ministarstvo obrane je priopćilo da je postignut cilj napada.
"Svi označeni ciljevi su pogođeni. Cilj napada je postignut. Projektili su ispaljeni na vojni sustav zapovijedanja i kontrole Ukrajine i povezane energetske objekte", stoji u priopćenju u kojem se ne navodi zgrada u Dnjepru.

Havarijske restrikcije širom Ukrajine

U energetskom sistemu Ukrajine, nakon jučerašnjih raketnih napada, postoji ogroman deficit generatora, napisao je na svojoj fejsbuk stranici Sergej Kovaljenko, generalni direktor energetske kompanije IASNO DTEK.
-Jedan broj termoelektrana ne radi zbog ozbiljnih oštećenja. Još je rano prognozirati kada će biti završen remont, napisao je on.
Prema rečima šefa kompanije, situacija je toliko ozbiljna da je Ukrenergo značajno ograničio potrošnju širom zemlje, uključujući i u Kijevu.
 
Poginulo 30 ljudi u raketiranju Dnjepra

Od posledica udara ruske rakete koja je pogodila devetospratnicu u jednom od okruga Dnjepra (bivši Dnjepropetrovsk) ubila je najmanje 30 ljudi, dok je 75 ranjeno.
Spasioci više od jednog dana nastavljaju potragu za ljudima ispod ruševina, rekao je šef Dnjepropetrovske OVA Valentin Rezničenko. Sudbina još 33 građana je neizvesna.
Kadirov: Ahmata ima prednost nad NATO

Kadirov: Ahmat je za NATO sila

Foto: Printscreen

Prednost boraca čečenske jedinice "Ahmat" u odnosu na formacije NATO-a i Oružanih snaga Ukrajine je u mobilnosti, izjavio je čečenske lider Ramzan Kadirov.
-Pokušavamo da se fokusiramo na mobilnost naših jedinica. To im omogućava da brzo kreću u zoni odgovornosti i ostvare svoje ciljeve što je brže moguće, napisao je Ramzan Kadirov u svom telegram kanalu. Čečenski lider je napomenuo da njegovi borci nemaju premca u operacijama protiv boraca Oružanih snaga Ukrajine i NATO-a.
Prema rečima Kadirova, za ukrajinske diverzante nema ništa gore od susreta sa borcima "Ahmata", o čemu svedoče svedočenja ukrajinskih zatvorenika.
Prema rečima Kadirova, za ukrajinske diverzante nema ništa gore od susreta sa borcima "Ahmata", o čemu svedoče svedočenja ukrajinskih zatvorenika.

Vagner" ima novo oružje u arsenalu

Od skoro u naoružanje "Vagnera" ušli su i modernizovani samohodni višecevni lanseri raketa "Tornado-G".

 

 

Ukrajinci tvrde H-22 je neprecizna raketa

 Ruske snage su gađale Dnjepar nepreciznom raketom H-22 koja dovodi do ogromnih ljudskih žrtava, saopštila je danas Kancelarija generalnog tužioca Ukrajine.
-Ovaj projektil je veoma neprecizan, ima velika odstupanja. Stoga je upotreba takvog oružja na ciljevima u gusto naseljenim područjima očigledno ratni zločin, tvrde iz Kancelarije.

Uništen NATO tenk

Još jedan uništen NATO ukrajinski tenk T-72M1 poljske proizvodnje u blizini naselja Stavki Donjecke Narodne Republike.

 

 

EV lovci „prizemljuju" ukrajinske dronove.

Jedinice EV Zapadnog vojnog okruga danonoćno nadgledaju vazdušni prostor iznad graničnih naselja kako bi sprečili letove neprijateljskih jurišnih i izviđačkih dronova.

Milanović se brutalno obrušio na Amere i NATO

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović  poručio je da odluka o obuci ukrajinskih vojnika ili bilo kakvom upletanju u rat treba biti izbor Hrvatske, koja ne bi trebalo da čini što joj nameću veće sile. 
- Vašington i NATO preko Ukrajine vode proksi rat protiv Rusije. I obrnuto. Međutim, ako nemaš krajnji cilj, ako nemaš plan, onda to završava kao Avganistan - rekao je Milanović.
Milanović, koji se ranije više puta usprotivio učešću Hrvatske u misiji, ponovio je da je ona "pravno jako sporna".
- Odluka je da EU po prvi put u svojoj istorili učestvuje u ratu. I to protivno Ugovoru o funkcioniranju EU-a jer on 
predviđa isključivo misije izvan teritorija EU - rekao je Milanović. 
On je ponovo poručio Vašingtonu i Briselu da plan ne može biti maknuti Putina.
- Plan ne može biti maknuti Putina. Plan ne mogu biti sankcije. To su gluposti. Nećemo ništa postići. Nisu ni Miloševića slomili sankcijama. Idu iz rata u rat. Što bismo trebali biti? Američki robovi - dodao je.

Nove pošiljke iz Francuske, SAD-a, Nemačke, Britanije

Zapadne zemlje dugo su oklijevale isporučiti Ukrajini teže naoružanje, navodeći kao razlog strah da će biti uvučene u rat ili provocirati Rusiju.

Raspon oružja koje daju sada se proširio. Početkom mjeseca Francuska, Njemačka i SAD obećale su poslati oklopna vozila ili izviđačke tenkove - 40 njemačkih Mardera, 50 američkih Bradleya i francuske AMX-10 RC.
Ujedinjeno Kraljevstvo je u subotu najavilo da će Ukrajini isporučiti teške tenkove Challenger 2.
Moskva je rekla da će zbog tih odluka sukob samo "eskalirati".

Putin je precenio svoju vojsku

Foto: Tanjug/AP

Prema rečima glavnog sekretara NATO-a, ruski predsednik Vladimir Putin pogrešio je napadom na Ukrajinu.
- Precenio je snagu svojih oružanih snaga. Vidimo njihove pogrešne korake, nedostatak morala, probleme sa komandovanjem , njihovu lošu opremu - rekao je.
Ali Rusi su "pokazali da su spremni podneti teške gubitke kako bi postigli svoj cilj", dodao je.
Stoltenberg je rekao da Ukrajina može očekivati nove pošiljke teškog naoružanja od svojih zapadnih saveznika u "bliskoj budućnosti".
"Nedavna obećanja o opskrbi teškim naoružanjem su važna - i ja očekujem više u bliskoj budućnosti", rekao je Jens Stoltenberg njemačkom listu Handelsblatt.

Ukrajinska vojska granatirala je Šebekino u Belgorodskoj oblasti

 

 

 

 

ZELENSKI UPADA U KLOPKU! Rusi planiraju ŽESTOK KONTRANAPAD, Kijev će SLOMITI ZUBE na Dnjepru, ofanziva OSUĐENA NA PROPAST?!

 

Eksplozija u Belogorodu

U Belgorodskoj oblasti Rusije tri osobe su poginule, dok je 13 povređeno nakon detonacije municije u zgradi bivšeg doma kulture, rekao je portparol hitne pomoći.

Precizira se da se incident dogodio u zgradi bivšeg rekreativnog centra.

 

RUSI IDU DALJE! Rat ulazi u NOVU FAZU, Soledar je SAMO POČETAK, ako KOMANDA nastavi da BRILJIRA, Rusija će SAMLETI SVE PRED SOBOM!

 

Britanci demantovali pisanje medija o pošiljci "Apača" za Ukrajinu

Britansko Ministarstvo odbrane demantovalo je članak lista „Miror“ da će London Kijevu predati vojne helikoptere „apač“, saopštila je novinarla „Skaj njuza“ Debora Hejns.

„Ministarstvo odbrane saopštilo je da je članak ‘Mirora’ u kojem se tvrdi da će Ujedinjeno

Kraljevstvo poslati jurišne helikoptere ‘Apač’ u Ukrajinu netačan“, napisala je Hejnsova na Tviteru.
Sajt lista već je uklonio ovaj članak o helikopterima.
 

ORBAN RASTURA ZAPAD! Mađari odbacuju DIKTAT EU, 97% se izjasnilo protiv ANTIRUSKIH SANKCIJA, Budimpešta traži UKIDANJE MERA od Brisela?!

 

 

Brifing ministarstva odbrane Ruske Federacije

Ruska vojska napreduje u pravcu severne periferije Bahmuta i železničke stanice Sol i nanosi vatrenu štetu neprijatelju duž cele linije fronta.

▪Na Kupjanskom pravcu udarima armijske avijacije i artiljerije Zapadnog vojnog okruga u poražene su jedinice 14. i 92. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Usled odlučnih dejstava jedinica Zapadnog vojnog okruga na ovom pravcu, za dan je uništeno do 50 ukrajinskih vojnika.

▪ Na Krasno-Limanskom pravcu, artiljerijska vatra iz formacija Centralnog vojnog okruga i udari armije i jurišne avijacije naneli su poraz jedinicama  92. mehanizovane i 95. vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u područja naselja Makjevka, Stelmahovka i Kuzmino. Pored toga, artiljerijskim udarima i dejstvima jedinica Vazdušno-desantnih snaga odbijen je napad jurišnih grupa 71. jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine. Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine na ovom pravcu iznosili su više od 115 militanata.

▪ Na Donjeckom pravcu jurišni odredi su u saradnji sa jedinicama Vazdušno-desantnih snaga, uz podršku armijske avijacije, raketnih trupa i artiljerije Južnog vojnog okruga, postigli uspeh u pravcu severne periferije grada Bahmuta i železničke stanice Sol. Tokom borbi za dan je uništeno više od 80 ukrajinskih militanata.

▪ Na južnodonjeckom pravcu, artiljerijska i motorizovana jedinica PVO, kao i marinci Pacifičke flote, naneli su veliku štetu ljudstvu Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja. Vladimirovka i Ugljedar. Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine iznose više od 50 vojnika.


U Belorusiji su očevici primetili još jedan ešalon vojne opreme
 

 

 

Putin: Sve ide po planu

Dinamika specijalne operacije je pozitivna, sve se razvija u okviru plana Ministarstva odbrane i Generalštaba Rusije, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin za televiziju „Rusija 1“.

„Nadam se da će nas naši borci još koji put obradovati svojim rezultatima borbenog rada“, dodao je ruski lider.

Foto: Tanjug/AP

Govoreći o ekonomskoj situaciji u zemlji, Putin je rekao da je ona stabilna. On je naglasio da su dostignuti pokazatelji bolji nego što su neprijatelji Rusije predviđali.

„Situacija u ekonomiji je stabilna, štaviše, mnogo je bolja od onoga što su prognozirali ne samo naši protivnici, već i mi. Generalno, naša situacija ne samo što je stabilna, već, mislim, sasvim zadovoljavajuća. Reći ću ovo oprezno – ako ne i dobra“, ocenio je Putin.
 

ZAPAD ĆE PREDATI BAHMUT?! Amerikanci pišu o POVLAČENJU iz grada, Kijev trpi STRAVIČNE GUBITKE, komandant traži NAPUŠTANJE POLOŽAJA?!

 

Pronađeno ukrajinsko skrovište sa oružjem

Pripadnici policije Rusije otkrili su u gradu Dnjeprorudno u Zaporoškoj oblasti skrovište sa oružjem i municijom ukrajinskih boraca, saopštili su za Sputnjik u Glavnoj upravi unutrašnjih poslova Zaporoške oblasti.

Kako se navodi u jednoj garaži pronađeno je skrovište sa oružjem, molotovljevim koktelima, vojnom uniformom NATO tipa i ukrajinskim simbolima.

 

 

Garaža pripada učesniku takozvane Antiterorističke operacije koju je Ukrajina sprovodila u Donbasu. Kako je naveo sagovornik agencije, vlasnik garaže trenutno služi u Oružanim snagama Ukrajine u zaporoškom pravcu.

Prema operativnim podacima, Oružje i municija bili su namenjeni za veći broj diverzantskih i terorističkih napada u oblasti.
 

PREOKRET! Pronađena BOJEVA GLAVA rakete u MOLDAVIJI, napunjena VELIKOM KOLIČINOM eksploziva, KIJEV obavešten - ČEKA SE OBJAŠNJENJE?!

 


Žestoke borbe na pravcu Svatovo - Kremina traju već 4 meseca

Na snimku se vidi uništavanje ukrajinskih položaja prilikom snabdevanja municijom, projektil je tačno pogodio vozila sa municijom, uništavajući ih zajedno sa haubicama koje su stajale u blizini.
 

 

 

 

KRENULI KA BAHMUTU?! Rusi šalju NAJMODERNIJE ROBOTE u rat, Kijev strahuje od VATRENOG KRŠTENJA ubojitog "Markera", kada stigne na front...

 

Obnovljena isporuka struje u Harkovu

Isporuke električne energije u ukrajinskom Harkovu i Harkovskoj oblasti u potpunosti su obnovljene, saopštio je načelnik oblasne vojne administracije Oleg Sinjegubov.

„Prema stanju od 8.30 (lokalno vreme) struje ima 100 odsto potrošača u Harkovu i oblasti koji su isključeni zbog granatiranja“, precizirao je Sinjegubov.

Prema njegovim rečima, pogođeni su kritični infrastrukturni objekti, zbog čega se primenjuju havarijska isključenja struje u regionu.

U Harkovu je u subotu, posle eksplozije, bez struje ostala većina okruga, a prekinuo je sa radom i metro.
 

Raste broj poginulih u Dnjepropetrovsku

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na ukrajinski grad Dnjepropetrovsk povećao se na 20, a među poginulima je i 15-godišnja devojčica, saopštili su danas zvaničnici.

Povređeno je 73 ljudi, a 40 je u bolnici, uključujući četvoro na intenzivnoj nezi, napisao je načelnik Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko na Telegramu.

Rezničenko je naveo da su u napadu uništena 72 stana, kao i da je oštećeno više od 230 stanova. Spasioci su tokom noći tražili preživele u ruševinama, preneo je Rojters. 

 

 

Pogođena bolnica u Gorlovki

U ukrajinskom granatiranju Gorlovke oštećena je zgrada bolnice, saopštio je gradonačelnik Ivan Prihodko na svom Telegramu.

Osim toga, oštećena je kotlarnica i stambeni objekat.

Kako je saopštilo predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja ratnih zločina Ukrajine, tokom noći Oružane snage Ukrajine ispalile su na Gorlovku četiri granate NATO kalibra 155 mm, a sinoć tri takve granate.

 


 

 

Rusija: SBU planira da digne u vazduh silos u Harkovskoj oblasti

Služba bezbednosti Ukrajine planira da digne u vazduh silos za žito u Harkovskoj oblasti kako bi optužila Moskvu da stvara nestašicu hrane, saopštio je međuresorni koordinacioni štab Rusije za humanitarni odgovor u Ukrajini.

„U selu Karaično u Harkovskoj oblasti ukrajinska specijalna služba minira silose sa žitom, a nakon što ih dignu u vazduh optužiće Rusku Federaciju da navodno namerno uništava rezerve žita u Ukrajini, provocira glad i time narušava prehrambeni sporazum“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, zapadni mediji će ovaj incident propratiti kao „još jedan zločin ruskih trupa“ koji zahteva oštar odgovor svetske zajednice, upozorio je štab.

Takođe se dodaje da su za pripremu diverzije u grad Volčansk već stigli pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine i stručnjaci za eksplozive, ukupno oko 30 ljudi. Silos, prema navodima štaba, pripada spoljnom saradniku SBU V. Uvarovu.
 

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

▪ Dana 14. januara, ruske trupe su pokrenule dva talasa raketnih udara na kritičnu infrastrukturu Ukrajine.

▪ Oružane snage RF nastavile su sa kontranapadima na liniji Svatovo-Kremina.

▪ Ruske trupe su napredovale u oblasti Bahmuta i Avdijevke.

▪ Ruske trupe su nastavile da brane i jačaju napredne položaje na istočnoj (levoj) obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti.

 


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marac

pre 1 godinu

Kako bre "napreduju ka Bahmutu", pa oni su u predgradju Bahmuta vec 2 meseca???

Marcco

pre 1 godinu

Ako su Britanci sve demantovali, znači ne samo da je tačno nego da su već isporučeni...

Coa

pre 1 godinu

Da budem jasan odmah na početku - nemam ništa protiv Hrvata, ali bih hteo da konstatujem ovde jednu očiglednu stvar - „autor“ ovog članka je očigledno preuzeo 1:1 tekst iz nekih hrvatskih izvora, jer se koriste reči tamo svojstvenim („sustav“, primera radi). Ako već kopira nešto, trebao je malo pažljivije da obradi tekst.

Jovan

pre 1 godinu

E jadni ukrajinci: ne lipši magarče do zelene trave.

Jastreb

pre 1 godinu

Па говедо Столтенберг што не уђете у директан сукоб кад је Руска војска таква какво је описасте него као курве стојите са стране и гурате ове јадне украинце да гину потпуно непотребно. Па уђите ви и својом војском, командовањем, спремношћу покажите Русији колико сте способни а не као последње курвештије усрали сте се и стојите са стране и дрхтите. Али та ваша жвалава уста могу то али не и све остало.

Izbori 2024

Vesti

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija