• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/strana.news

17.01.2023

09:25

JASNO JE ZAŠTO JE GERASIMOV TU... Rusija se sprema za poslednju bitku, ali i dugi rat ogromnih razmera! Američki vojni analitičari objavili tri scenarija za prolećnu ofanzivu Moskve, a posle...

Reuters

Vesti

JASNO JE ZAŠTO JE GERASIMOV TU... Rusija se sprema za poslednju bitku, ali i dugi rat ogromnih razmera! Američki vojni analitičari objavili tri scenarija za prolećnu ofanzivu Moskve, a posle...

Podeli vest

Institut za proučavanje rata akreditovan pri Pentagonu objavio je analizu stanja na uktrajinskom front u i prognoze za mesece pred nama

Stručnjaci instituta veruju da se Kremlj Priprema za odlučujuću stratešku akciju u narednih šest meseci kako bi povratio inicijativu na frontu. Analitičari vide dokaze da ruski predsednik Vladimir Putin menja "fundamentalne aspekte ruskog pristupa ratu": 

1. Kremlj pojačava napore da izgradi nove snage. Reč je o planovima za radikalno povećanje vojske kroz formiranje novih divizija, obnavljanje vojnih okruga koji su postojali pre 2010. godine u zapadnoj Rusiji i povećanje regrutnog doba.

„Sve ovo ukazuje na namere Rusije da reformiše ruske oružane snage za vođenje konvencionalnog rata velikih razmera“, kažu američki stručnjaci.

2. Rusija zadržava mobilisano osoblje za buduću upotrebu – što je odstupanje od prvobitne prakse Kremlja o slanju neobučenih snaga na front u jesen 2022. godine.

3. Rusija pokušava da oživi svoju vojno-industrijsku bazu.

Putin je od decembra održao nekoliko sastanaka na visokom nivou i posetio vojne objekte. Ruski predsednik je javno priznao probleme u snabdevanju – posebno nedostatak izviđačkih dronova – i zahtevao da se državna narudžbina izvrši u kraćem roku od planiranog.

4. Putin ponovo koncentriše kontrolu nad vojnim operacijama u Ukrajini u rukama Ministarstva odbrane, za šta je načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov postavljen za komandanta kopnenih operacija.

Kremlj verovatno računa da će Gerasimov i njegovi novoimenovani zamenici pripremiti Rusiju za dugotrajni rat.

5. Kremlj jača pripremu ruskog informacionog prostora za podršku ratu.

Posebno se pojačava agenda međunarodno-pravnih posledica koje Rusiju očekuju ako ne dobije rat. „Ovo će verovatno izazvati strah od poraza i podstaći ponovnu posvećenost ratu“, rekli su autori.

Kremlj je takođe pojačao napore da razvije odnose sa vojnim blogerima, koji su postali moćna alternativa „namerno nejasnom izveštavanju o ratu od strane ruskog Ministarstva odbrane“.

Foto: Tanjug/AP

General Valerij Gerasimov i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu

Tri scenarija

Prema vojnim stručnjacima iz Sjedinjenih Država, Rusija bi uskoro mogla da deluje po tri scenarija:

1. Izvršiti veliku ofanzivu – najverovatnije u oblasti Luganska i Donjecka. Potpuno zauzimanje Donbasa je zvanični vojni cilj Kremlja i najostvariviji – pošto je sa logističke tačke gledišta ovaj region najlakše zauzeti.

Istovremeno, Institut smatra da je malo verovatno da će ruske trupe voditi ofanzivu na jugu Ukrajine – u oblasti Herson ili Zaporožje. „Obimne operacije ukopavanja u regionu Zaporožja ukazuju na to da ruske snage daju prioritet odbrambenim operacijama“, navodi se u izveštaju.

2. Sledi scenario koji je ukrajinska strana već iznela: ruske snage mogu da pređu u defanzivu kako bi odbile navodnu kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine i time lišile Ukrajinu inicijative, uništavajući značajan deo mehanizovane ukrajinske snage.

„Takve ruske akcije mogu onda omogućiti ruskim snagama da razviju kontraofanzivu kako bi iskoristile neorganizovane i osiromašene ukrajinske snage“, pišu autori.

3. „Najopasniji“ scenario Institut naziva ruskom ofanzivom na severnu Ukrajinu. Ali trenutno, prema analitičarima, to ostaje malo verovatno.

„Kremlj će verovatno će proširiti rusko vojno prisustvo u Belorusiji u periodu koji prethodi planiranoj velikoj vežbi u septembru 2023. Ove vežbe bi „mogle da podrže borbenu operaciju“, navodi se u izveštaju.

Prema mišljenju stručnjaka, svi ovi scenariji se međusobno ne isključuju. Uz to, „Rusija neće nužno izgubiti ako bilo koja od mogućih akcija o kojima se govori u nastavku ne uspe“, pošto se Kremlj aktivno priprema za dugotrajni rat. 

Foto: Tanjug/AP

Sergej Surovikin

"Ovo nije igra prestola"

Slične teze iznose i vojni eksperti koje je intervjuisao britanski Tajms. Veruju da će na proleće Rusija krenuti u napad iz različitih pravaca kako bi skrenula ukrajinske trupe od Donjecka i Luganska. Za ove svrhe Rusija može da mobiliše do pola miliona dodatnog vojnog osoblja.

„U ruskim regionalnim vojnim komesarijatima u toku su ozbiljne pripreme. Kremlj je sproveo zatvorenu anketu. Obični Rusi su zabrinuti zbog rata, ali takođe ne žele da se mire sa porazom“.

Sada Kijev na bojnom polju ima isto toliko vojnika koliko i Rusija, smatraju zapadni zvaničnici pozivajući se na obaveštajne podatke i Moskva će morati da nadmaši ukrajinske snage tri prema jedan da bi zauzela više teritorije.

Tajms piše da je na čelu ove multilateralne operacije postavljen Valerij Gerasimov, načelnik ruskog Generalštaba. I u tom smislu, njegovo imenovanje nije rezultat unutrašnje borbe u ruskom bloku moći.

"Putin namerava da eskalira sukob, a Gerasimov je najbolja osoba da koordiniše ovo“, rekao je ukrajinski izvor odbrane. „Ovo nije neka Igra prestola između Prigožina, Surovikina i Gerasimova. Rusi se spremaju za poslednju bitku. Gerasimov bi mogao da pošalje trupe u još jedan pohod na sever Ukrajine iz Belorusije. Ali „nijedna ofanziva neće dovesti do toga da Rusija dobije više teritorije“. Maskirajući napade na različite delove zemlje, ruski generali se možda nadaju da će izvući ukrajinske resurse iz glavnog područja borbenih dejstava", piše list.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
per

pre 1 godinu

E kada ameri , i englezi kazu onda treba verovati da debelo lazu , kada su oni takvi ehsperti ,zasto pogubise sve ratove koje su vodili , i ovaj protiv rusije ce izgubiti .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija