• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

20.01.2023

08:09 >> 22:24

AMERIKANCI PORUČILI KIJEVU - BEŽITE IZ BAHMUTA! ZAPAD RAZOČARAO ZELENSKOG, NIŠTA OD MODERNIH TENKOVA!

Tanjug/AP

Vesti

AMERIKANCI PORUČILI KIJEVU - BEŽITE IZ BAHMUTA! ZAPAD RAZOČARAO ZELENSKOG, NIŠTA OD MODERNIH TENKOVA!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 330. dan

PUCA FRONT U ZAPOROŽJU! Ruski JURIŠ razbio pozicije KIJEVA, naselja REDOM padaju, REŽIM Zelenskog u panici - ODBRANA SE RASPADA?!

 

 

Amerika savetuje Ukrajini da izvuče vojsku iz Bahmuta 

SAD savetuju Ukrajini da izvuče svoju vojsku iz Bahmuta, prenosi agencija AFP pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Kako navodi agencija, američki zvaničnik je rekao i da se napori koje Kijev ulaže u odbranu grada kose sa naporima za pripremu prolećne ofanzive.

Ocenio je i da situacija sa Bahmutom ide naruku Rusiji jer ima više vojnih i artiljerijskih resursa.

Takođe je rekao i da će obuka ukrajinskih vojnika takođe potrajati, zbog čega bi Kijev mogao da razmotri mogućnost da ustupanjem Bahmuta kupi vreme jer ako nastavi da brani grad, onda verovatno neće imati dovoljno resursa za pripremu za napad.

Oglasio se Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se oglasio nakon što na sastanku u američkoj vojnoj bazi blizu nemačkog grada Ramštajna nije postignut dogovor o isporuci nemačkih tenkova Ukrajini. Zelenski je poručio da "ne postoji alternativa" slanju borbenih tenkova njegovoj zemlji.

Foto: Tanjug/AP

"I dalje ćemo se boriti za moderne tenkove, ali svakim danom postaje sve očiglednije da nema alternative donošenju odluke o isporuci tenkova. Partneri imaju čvrst stav. Oni će podržati Ukrajinu onoliko koliko je potrebno za našu pobedu”, dodao je Zelenski u svom obraćanju.


Ukrajina pojačava PVO snage na severu zemlje

Ukrajinska vojska pojačava PVO snage na severu zemlje, a reč je o razmeštanju mobilnih jedinica, saopštila je ukrajinska vojna komanda.

U prvoj fazi formirano je 19 PVO grupa na bazi moćnih terenaca Ford F250 i Ford F350 koji su adaptirani za borbene uslove.

„Oni će da štite nebo nad severnim teritorijama, ali i vazdušnog puta koji vodi ka Kijevu“, navodi se u saopštenju.
 

Hrvatsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će nastaviti da pomaže Ukrajini, uključujući i razminiranje.

Ministarstvo je to obećalo na sastanku u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, gde su se saveznici Ukrajine obavezali da nastave sa vojnom pomoći toj zemlji u sukobu sa Rusijom, ali nije bilo dogovora o isporuci tenkova Leopard 2 koje Kijev već dugo traži, prenosi hrvatska novinska agencija Hina.

Hrvatsku su na sastanku predstavljali ministar odbrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Hrvatske Robert Hranj, navodi se u saopštenju ministarstva. Na sastanku je devet država članica NATO obećalo Ukrajini novu vojnu pomoć za podršku u ratu s Rusijom, što uključuje projektile, PVO sisteme Stinger, PVO topove, obuku i drugu opremu i usluge.

 

ŠOK! AMERIKANCI PORUČILI KIJEVU - ODUSTANITE! Opšti HAOS nakon "RAMŠTAJNA", general MILI srušio SNOVE UKRAJINACA!

 

Kijev ne odustaje od "leoparda"

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Andrij Jermak izjavio je danas da će Kijev na kraju dobiti vojnu pomoć od Zapada, koja će pomoći da se pobedi u sukobu sa Rusijom.

-Postajemo jači. A sve što još nismo dobili, dobićemo, napisao je Jermak na svom nalogu na društvenoj mreži Telegram, prenosi Rojters.

Foto: Reuters

On je ovo izjavio nakon što je ranije danas poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak rekao da saveznici Kijeva nisu doneli odluku o isporuci tenkova "leopard 2" Ukrajini.

 

ŠAMARČINA ZA ZELENSKOG! Umesto ABRAMSA I LEOPARDA Kijevu "UVALILI" UTEŠNU NAGRADU, tenkove šalju LETONIJA, SLOVAČKA...


Borbe u blizini Spornova: Ruska artiljerija uz pomoć dronova "Mavic" uništava ukrajinske položaje

 

 

 

POČELO JE! Bahmut PRED OPSADOM, Vagnerovci kreću u SVEOPŠTU OFANZIVU, Rusi najavljuju ČIŠĆENJE grada i URUŠAVANJE celog FRONTA?!

 

Blaščak: Nije doneta odluka o isporuci "leoparda" za Ukrajinu

Ministri odbrane, vojni predstavnici članica NATO i drugih zemalja saveznica danas nisu doneli odluku o slanju tenkova "leopard 2" u Ukrajinu, izjavio je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

Blaščak je, međutim, izrazio optimizam da će dogovor ipak biti postignut jer su se ministri odbrane 15 zemalja sastali na marginama današnje konferencije u nemačkoj vojnoj bazi Ramštajn da bi razgovarali o toj temi, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Blaščak je novinarima rekao da je uveren da će se razgovori završiti uspešno.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas u Madridu da su pojedine evropske zemlje spremne da pošalju teške tenkove Ukrajini i izrazio je očekivanje da će odluka o tome biti doneta danas na sastanku ministara odbrane u Ramštajnu.


„Špigel“: Nemačka zabrinuta zbog „ogromnih gubitaka“ ukrajinskih snaga kod Bahmuta

Nemačka obaveštajna služba (BND) objavila je izveštaj u kojem se navodi da se gubici ukrajinske vojske u borbama za Bahmut dnevno mere trocifrenim brojkama što može negativno da se odrazi na čitavu liniju odbrane, piše „Špigel“.

„Federalna obaveštajna služba je u okviru tajne sednice ove nedelje informisala poslanike o situaciji u Ukrajini. Ono što su mogle da saopšte specijalne službe izaziva zabrinutost: na frontu kod Bahmuta (ukrajinski naziv za Artjomovsk) Ukrajinci imaju velike gubitke, a na brifingu BND navedene su trocifrene brojke poginulih“, piše dnevnik.
 

DA LI ĆE ZELENSKI PRISTATI? Erdogan zvao lidera UKRAJINE, predložio PLAN ZA DOGOVOR SA RUSIJOM, Kremlj im NE VERUJE, ako prihvate...
 

Novih pola milijarde evra pomoći Ukrajini za naoružavanje

Nova sedma tranša pomoći iz Evropskog fonda za mir koja će biti upućena Kijevu za potrebe naoružavanja iznosiće pola milijarde evra, saopštio je neimenovani visoki evropski zvaničnik.

„Naš zadatak je da nastavimo da pomažemo Ukrajini, da utvrdimo novi paket pomoći u visini od 500 miliona evra“, rekao je on.

On je dodao i da će šef evropske diplomatije Žozep Borelj na susretu ministara inostranih poslova

Evropske unije 23. januara pokušati da usaglasi tu novu tranšu pomoći.
Podsetimo, mediji su prethodno saopštili da je Mađarska blokirala novu sedmu tranšu vojne pomoći Ukrajini. Inače, do sada je EU poslala finansijsku pomoć u visini od 3,1 milijarde evra.
 

SVET JE CEO DAN ČEKAO OVU VEST! Šok za Kijev iz Ramštajna! Zelenski džaba kumio i molio, Nemačka i saveznici bez milosti

 

Borelj: Pojedine evropske zemlje spremne da pošalju teške tenkove Ukrajini


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas u Madridu da su pojedine evropske zemlje spremne da pošalju teške tenkove Ukrajini i izrazio očekivanje da će odluka o tome biti doneta danas na sastanku ministara odbrane u vazdušnoj bazi SAD u Ramštajnu u Nemačkoj. 

NATO i odbrambeni lideri iz oko 50 zemalja sastaju se danas u Ramštajnu, a glavni fokus u razgovorima biće na tome da li će Nemačka dozvoliti isporuku Ukrajini tenkova "leopard 2" koje koriste vojske širom Evrope. Borelj je rekao da će se o tome diskutovati danas u Ramštajnu gde će učestvovati i zemlje EU.

On je ukazao da Ukrajina mora da dobije pomoć u oružju, ne samo da bi odbila ruske napade, već i da bi povratila okupirane teritorije, preneo je Rojters.

Ukrajina je saopštila da očekuje odluke NATO-a i drugih zemalja na današnjme sastanku da upute veliku vojnu pomoć.  Međutim, španska ministarka odbrane Margarita Robles, koja ne prisustvuje razgovorima u Ramštajnu, rekla je novinarima da ne očekuje da će na tom sastanku biti donete bilo kakve političke odluke o isporuci tenkova Ukrajini.

"Ovo nije sastanak da bi se bilo šta odlučivalo, to je tehnički sastanak koji se održava periodično svakog meseca radi procene trenutnih potreba Ukrajine", rekla je Robles, napominjući da Španiju na tom sastanku predstavljaju visoki vojni zvaničnici. 

Foto: Tanjug/AP

Tenkovi "leopard" tema broj 1 u Ramštajnu


 

"RUSIJA SE PREGRUPIŠE, VREME JE DA IDEMO U DUBINU!" Šef Pentagona poslao jasnu poruku iz Ramštajna, Zelenski ocrnio Rusiju, pa zavapio: STOTINE TENKOVA!

 

 

Rogov: Duž cele kontakt linije u Zaporoškoj oblasti intenzivirane borbe, ukrajinski vojnici prelaze na stranu Rusije


Praktično na celoj liniji razdvajanja u Zaporoškoj oblasti došlo je do intenziviranja borbi, saopštio je za Sputnjik predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ i član glavnog administrativnog odbora regiona Vladimir Rogov. Prema njegovim rečima, u odnosu na jesen prošle godine, veoma su opali moral i borbeni duh ukrajinske vojske.

Rogov je takođe naglasio da su na zaporoškom delu linije fronta učestali slučajevi prelaska pripadnika ukrajinskih odreda teritorijalne odbrane na stranu Rusije. On je dodao da je sam proces intenziviran pre oko mesec dana.

 

 

 

Vazdušna opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine

 

ŠTA SE SPREMA U RAMŠTAJNU?! Sve oči uprte u američku bazu u Nemačkoj! Danas najvažniji sastanak o Ukrajini, šef Pentagona poslao poruku Putinu i Rusiji!

 

Ruske snage zauzele su su mesto Kleščejevka kod Artjomovska (ukrajinski Bahmut), saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Dan ranije je osnivač Vagner grupe Jevgenij Prigožin rekao da je naselje prešlo pod kontrolu ruskih jedinica. Kleščejevku je nazvao važnim predgrađem Artjomovska. 

VAŠINGTON POST: Šef CIA u tajnosti posetio Zelenskog u Kijevu, saopštio mu je strogo poverljive podatke o SLEDEĆEM POTEZU RUSIJE!

 

Oko hiljadu i po ukrajinskih vojnika ranjeno za četiri dana

Za prethodna četiri dana u zoni odgovornosti jedinica Narodne milicije LNR u borbama je ranjeno oko hiljadu i po ukrajinskih vojnika, rekao je za Sputnjik vojni stručnjak, penzionisani potpukovnik LNR Andrej Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore. Prema njegovim rečima, od tog broja umrlo je gotovo 70 procenata ranjenih vojnika.

Novi paket pomoći SAD od 2,5 milijardi dolara

Sjedinjene Američke Države saopštile su da su Kijevu odobrile novi paket pomoći u iznosu od 2,5 milijardi dolara, saopštio je Pentagon.
"Ministarstvo odbrane objavljuje novi paket pomoći ... vojne pomoći za osiguravanje bezbednosti Ukrajine i odbranu. Vrednost paketa pomoći je 2,5 milijardi dolara", navodi se u saopštenju uz napomenu da vojna pomoć obuhvata sisteme "NASAMS", PVO sisteme "Ejt Avendžer", 50 vozila "bredli" i 90 oklopnih vozila "strajker".

 

Malinovka: Rusi uništavaju utvrđenje ukrajinskih snaga

 

 


"Kijev se oseća prevarenim"

 

Nemački list „Velt“ piše da se režim u Kijevu oseća prevarenim nakon što je Berlin postavio nove uslove za isporuku nemačkih tenkova „Leopard 2“.

Kako se navodi u članku, ukrajinski ministri spoljnih poslova i odbrane uputili su zvanični zahtev evropskim državama da im isporuče tenskove „Leopard 2“, bez obzira na stav nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Tokom obraćanja na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je, napominje list, prekorio Šolca, iako mu se nije direktno obratio, zbog toga što stalno postavlja nove uslove kako bi odobrio isporuke.

Kako se navodi, nezadovoljstvo Kijeva zbog toga što Nemačka ne želi da isporuči te tenkove ili da dozvoli drugim zemljama da to urade svakim danom je sve veće, a kijevske vlasti je posebno pogodilo to što je Šolc uslovio isporuku tenkova time da se i SAD slože da isporuče tenkove „Abrams“, što Pentagon ne namerava da učini.

Foto: Reuters

Američki tenkovi "Abrams"

Podsetimo, američki ministar odbrane Lojd Ostin sastao se juče sa novim nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom, kako bi izvršio pritisak na Berlin da odobri isporuku Ukrajini tenkova nemačke proizvodnje tipa "Leopard".

Izvor iz Vlade Nemačke rekao je Rojteru da će Berlin odobriti isporuku tenkova Kijevu kako bi pomogli odbranu Ukrajine, ukoliko SAD pristanu da pošalju svoje tenkove. Američki zvaničnici javno i privatno insistiraju na tome da Vašington za sada ne šalje tenkove američke proizvodnje u Ukrajinu, tvrdeći da bi Kijevu bilo preteško da ih održava i da bi takva isporuka izazvala velike logističke probleme.

 

Ukrajinske snage od jutros granatiraju Gorlovku projektilima velikog kalibra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
NIKOLALONDONKRAJINA

pre 1 godinu

Ratni kriminalci iz tih 50 zemalja su odlucili zrtvovati citavu ukrajinu u ratu protiv Rusije . Rusiji i ruskom narodu ne preostaje nista drugo nego da taj ratni poligon citav osvoje i tako zastite svoju zemlju i svoj narod .

Normalac

pre 1 godinu

Nesrećniče, gorećeš u paklu sa ruskim agresorom.

Ja

pre 1 godinu

A ti placas porez istoj toj Engleskoj koja tamo ratuje, hahah. Licemer. Pa Rusija je napala Ukrajinu, a ne obrnuto.

Ja

pre 1 godinu

Nikola pa i ti zivotom u Londonu finansiras Ukrajinsku vojsku. Ukrajinci se samo brane.

PETAR

pre 1 godinu

PEDESET KOSTAPLERA NA CELU OVOG CORAVOG BANDITA UKRAINCA IGRA SE SA MILIJARDAMA NAS ,PA KAD HOCE NEK IDU DAVOLU RUSI CE IM POMOCI DA UPOZNAJU SOTANI I POSEJDONA

Penzioner

pre 1 godinu

Boga molim da se Berlin i Pariz upoznaju sa atomskom bombom!

miro

pre 1 godinu

Švabski fašistički ološ nam mesecima se služi jedni te istim trikom.Nema šanse da Švabe pošalju to i to ma ni minimalne a onda u tišini i na mala vrata isporuče traženo oružje. tako će i sada.

Vladdimir

pre 1 godinu

Ukrajinci bi se možda i povukli iz Bahmuta kad bi imali gde, jer iza ovog grada se nalazi ukrajinska ravnica do obližnjeg Kramatorska, pa bi trupe u povlačenju bile laka meta ruske artiljerije i avijacije, a time bi oslabili i odbranu strateški najvažnijeg grada Kramatorska. Vreme za povlačenje je isteklo sa padom Soledara jer bi sada Rusi u cugu mogli da "pometu" i Bahmut, i Kramatorsk.

Dragi

pre 1 godinu

Nemačka zabrinuta zbog ogromnih gubitaka ukrajinskih snaga kod Bahmuta... Jel' ovo neka šala ili za**bancija? Da ste napisali: Srbija zabrinuta..., pa hajde da verujemo, ali Nemačka...e to je baš smehotresno...pa Nemci guraju Ukrajince da ratuju protiv Rusa...boli ih uvo koliko će poginuti Ukrajinaca i Rusa.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija