• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

21.01.2023

07:00

VELIKI PORAZ ZELENSKOG! Zapad OHLADIO lidera UKRAJINE, "Abramse" i "Leoparde" može samo da SANJA - KIJEV OSTAVLJEN NA CEDILU?!

Tanjug/Ap

Vesti

VELIKI PORAZ ZELENSKOG! Zapad OHLADIO lidera UKRAJINE, "Abramse" i "Leoparde" može samo da SANJA - KIJEV OSTAVLJEN NA CEDILU?!

Podeli vest

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus saopštio da saveznici nisu postigli dogovor o slanju nemačkih tenkova 'leopard' Kijevu, uprkos tome što je Volodimir Zelenski tražio stotine njih

Novi nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da dogovor među saveznicima NATO o slanju "leoparda" Kijevu nije postignut, uprkos tome što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tražio stotine tenkova od zapadnih finansijera.  

Pažljivo vaganje

Nakon sastanka ukrajinskih vojnih donatora, održanog u petak u američkoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, Pistorijus je izjavio da nema "jednoglasnog stava" o slanju nemačkih tenkova Kijevu. 

- Imajući u vidu celokupnu situaciju i to da rat traje skoro godinu dana, svi razlozi za i protiv moraju biti pažljivo izvagani - rekao je Pistorijus

On je dodao da ne može da kaže da li će takva odluka biti doneta u bližoj budućnosti.

- Utisak da Nemačka stoji na putu koalicionoj želji da pošalje tenkove u Ukrajinu jeste pogrešan. Članice NATO dele mišljenje Berlina da postoje dobri razlozi za isporuku tenkova i dobri razlozi protiv toga - kazao je Pistorijus.

Za i protiv

Članice NATO dele mišljenje Berlina da postoje dobri razlozi za isporuku tenkova i dobri razlozi protiv toga

- Boris Pistorijus

Nemačka je, ipak, kako je istakao, spremna da isporuči svoje tenkove brzo ukoliko to bude dogovoreno. Pistorijus je saopštio i da je naredio inspekciju tenkova širom zemlje kako bi se utvrdilo koliko delova opreme za njih ima na zalihama, kako u kasarnama, tako i u industrijskim skladištima. 

- Ministarstvo odbrane Nemačke će, takođe, utvrditi da li oprema u skladištima odgovara nemačkim tenkovima, koje koriste druge nacije. Tako se pripremamo za dan koji bi mogao da dođe, odnosno da brzo reagujemo ukoliko postignemo dogovor o isporuci tenkova Kijevu - objasnio je Pistorijus. 

Nemački ministar je izbegao pitanje novinara da li će dozvoliti Poljskoj, koja je najavila da je spremna da pošalje Ukrajini "leoparde" iz svojih zaliha, da to zaista i uradi. 

- To je pitanje za kancelara Olafa Šolca - kazao je Pistorijus, podsetivši da bi slanje tenkova "leopard" Kijevu bez odobrenja Nemačke bilo nelegalno.

 

Holandija šalje Kijevu avione F-16?!

Holandija je spremna da pošalje Ukrajini borbene avione F-16 ukoliko režim u Kijevu to od nje zatraži, poručio je tamošnji ministar spoljnih poslova Vopke Hoekstra. On je izjavio da bi vlada na takav zahtev Ukrajine gledala "otvorenog uma" i da bi verovatno uslišila molbu Volodimira Zelenskog i poslala mu lovačke avione. 

Foto: Reuters

Mediji navode da bi slanje letelica F-16 predstavljalo "ogromnu pomoć ukrajinskoj vojsci", ali da bi zahtevalo prethodnu obuku tamošnjih pilota, koji su navikli da lete na sovjetskim lovcima MiG-29.

Nemci su odbili da pošalju tenkove Kijevu, iako se učesnicima sastanka u Ramštajnu obratio Zelenski, sa zahtevom da NATO pruži čvrstu podršku njegovoj zemlji i da mu da "stotine tenkova" kako bi režim u Kijevu mogao da pruži otpor vojsci Ruske Federacije. 

- Saveznici moraju brzo da nam pošalju oružje jer nema više vremena za odlaganje. Kremlj mora da izgubi. Rusija želi moć, da uništi druge nacije, u Moskvi se o tome otvoreno govori. Zahvalan sam na pomoći koju smo do sada dobili, ali potrebno nam je još. Stotinu hvala nije isto što i stotinu tenkova. Našoj zemlji su tenkovi sada najpotrebniji, i to mnogo njih - rekao je Zelenski.

Hvala, ali tenkovi

Stotinu hvala nije isto što i stotinu tenkova. Našoj zemlji su tenkovi sada najpotrebniji, i to mnogo njih

- Volodimir Zelenski

Ni SAD ne daju 'abramse'

To obraćanje imalo je pristojan ton, za razliku od onog kojim je govorio učesnicima ekonomskog foruma u Davosu kad je oštro kritikovao Nemce jer uporno odbijaju da mu daju tenkove.

- Ako imate tenkove 'leopard', dajte nam ih. Nije da njima želimo da napadnemo nekoga, ako je iko zbog toga zabrinut. Ti "leopardi" neće ući u Rusiju. Mi se branimo - kazao je ljutito Zelenski.  

Uprkos tim njegovim zahtevima, čak ni Amerika nije voljna da mu pošalje svoje tenkove "abrams". Amerikanci kažu da su njihovi tenkovi preskupi i komplikovani za održavanje, te da kao takvi ne trebaju Kijevu.

Ipak, američki ministar odbrane Lojd Ostin tvrdi da je nastupio "odlučujući trenutak" u ratu između Ukrajine i Rusije i da sada ne treba usporavati, već ubrzati i pojačati podršku režimu u Kijevu i ukrajinskom narodu. 

Kremlj: Zapadni tenkovi neće ništa promeniti, mi pobeđujemo

Foto: Reuters

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov poručio je zapadnim liderima da slanje tenkova ukrajinskoj vojsci "neće ništa promeniti" i da su u zabludi ako misle da režim u Kijevu može da ostvari bilo kakav vojni uspeh u ratu protiv Rusije. On je istakao da SAD i NATO ulaze sve dublje u direktan sukob sa Moskvom, ali da to neće uticati na konačan ishod rata. 

- Ponavljamo, isporuke tenkova i drugog naoružanja Ukrajini neće ništa bitno promeniti, osim što će stvoriti dodatne probleme Ukrajini i ukrajinskom narodu. Naravno, naoružavanje režima u Kijevu predstavlja eskalaciju sukoba. Vidimo da indirektna, a povremeno i direktna podrška NATO pakta Ukrajini konstantno raste - rekao je portparol Kremlja, dodajući da su odnosi Moskve sa Zapadom, a naročito sa Amerikom, verovatno na najnižem nivou u istoriji. 

Peskov je upozorio zapadne lidere da ih njihove zablude mogu skupo koštati i da će zbog naoružavanja ukrajinske vojske jednog dana sigurno zažaliti. 

- Svedoci smo da zapadni zvaničnici postaju žrtve dramatične zablude da Ukrajina može uspeti na bojnom polju. To je opasna zabluda zapadne zajednice zbog koje će sigurno zažaliti. Jedini način da se rat okonča jeste da se uvaže strateški interesi Rusije - poručio je Peskov.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Velja

pre 1 godinu

Jeste a samo ce poljaci da daju 40 leoparda 2 ukrajincima i bez nemacke dozvole, rekao je poljski predsednik....eto ipak zapadnih tenkovi kod ukrajinaca... P.S. a da, i englezi chelenger 2 o to ne vise 14 nego 20

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija