• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/Mediji

23.01.2023

17:30

SRBIJA ZA SADA NEĆE, ALI... TRINAEST ZEMALJA HOĆE DA SE PRIKLJUČI BRAZILU, RUSIJI, INDIJI, KINI I JUŽNOJ AFRICI! Za EU i Ameriku ovo je šamarčina od koje bride obrazi!

Fotoilustracija/Reuters/AP/Tanjug

Vesti

SRBIJA ZA SADA NEĆE, ALI... TRINAEST ZEMALJA HOĆE DA SE PRIKLJUČI BRAZILU, RUSIJI, INDIJI, KINI I JUŽNOJ AFRICI! Za EU i Ameriku ovo je šamarčina od koje bride obrazi!

Podeli vest

Najmanje 13 zemalja pokazalo je interesovanje za ulazak u BRIKS, skoro polovina njih je podnela zvanične prijave za ulazak u tu organizaciju, rekao je u intervjuu za Sputnjik ambasador Južne Afrike u Moskvi Mzuvukile Maketuka. Srbija za sada nije zainteresovanaa za članstvo jer se participacija u toj organizaciji kosi sa stavovima Brisela

- Sada ima 13 kandidata (za ulazak u BRIKS). Ima zemalja koje su se zvanično prijavile, ima ih 6, a ima zemalja koje su izrazile interesovanje. Lično očekujem da će prioritet biti na strani onih koji su se već prijavili - rekao je ambasador.

Podsetimo, BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika

Maketuka je objasnio da su među kandidatima dve afričke zemlje - Alžir i Egipat, kao i Iran, Bahrein, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Prema rečima ambasadora, sve zemlje članice BRIKS pozdravljaju proširenje, ali je neophodno utvrditi modalitete za prijem novih članica.

- Pitanje proširenja BRIKS-a je na dnevnom redu... Sve zemlje BRIKS-a pozdravljaju proširenje. Iz Južne Afrike mogu da kažem da smo i mi za proširenje, ali za to su potrebni odgovarajući modaliteti - koje kriterijume koristimo - rekao je diplomata.

On je podsetio da se Južna Afrika pridružila toj organizaciji 2010. godine i od tada se nije širila.

- Pitanje je koje mehanizme koristiti, jer sada ne postoji format za ovo. Južna Afrika će se , kao predsedavajuća, sada baviti ovim pitanjem. Tokom našeg mandata, proširenje BRIKS-a biće jedan od prioriteta - dodao je Mzuvukile Maketuka.

S druge strane, Srbija za sada nije zainteresovanaa za članstvo u BRIKS jer se participacija u toj organizaciji kosi sa stavovima Brisela, jer učlanjenjem u organiziaciju BRIKS isključuje člansvo u EU.

Beograd će, međutim, s tom organizacijom sarađivati.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je nedavno da je to strateško spoljno-političko pitanje.

- Saradnja s BRIKS je uvek korisna i na tome uvek radimo jer takva organizacija ima svoje prednosti naročito u globalnim spoljno-političkim razmiricama koje postoje sada na globalnom nivou - rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da Srbija, koja ima za cilj da postane deo evropske porodice ne može da bude ni član Pokreta nesvrtanih iako je Beograd bio osnivač tog pokreta.
  
BRIKS je pre svega ekonomska organizacija, koja se sa EU tumači kao ekonomska organizacija. Ona je u međuvremenu prerasla u političku zajednicu, a Brisel ne gleda blagonaklono na BRIKS.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin

pre 1 godinu

Srbija treba odmah da se priključi dok još nismo izgubili kosmet

Zoki

pre 1 godinu

Konačno imamo alternativu.Treba reći evropskom šljamu,ako nam uvedete sankcije napuštamo sve i pristupamo BRIKS organizaciji.Pa dosta je više ''evropskih normi'' i ''gaženje'' Srbije.

ZAvram

pre 1 godinu

Уместо Брисела - БРИКС, уместо понижења, поштовање, уместо отимања, пријатељска рука, уместо комадања Србије, осигуран суверенитет на целој територији! Молим Председника да се одупре претњама, уценама и лажима из тзв ЕУ, и да спаси част Србије и српства!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija