• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

24.01.2023

07:00

BAZ OLDRIN JE JEDINI ŽIVI ASTRONAUT KOJI JE HODAO MESECOM, OŽENIO SE U 93. GODINI! Legendarni kosmonaut četvrti put sklopio brak!

Vesti

BAZ OLDRIN JE JEDINI ŽIVI ASTRONAUT KOJI JE HODAO MESECOM, OŽENIO SE U 93. GODINI! Legendarni kosmonaut četvrti put sklopio brak!

Podeli vest

Legendarni američki kosmonaut Baz Oldrin, drugi čovek u istoriji koji je kročio na Mesec, oženio se četvrti put prošlog petka, baš na svoj 93. rođendan, tri decenije mlađom hemičarkom Ankom Faur.

Član čuvene misije "Apolo 11", koja je 1969. godine uspešno sletela na Zemljin satelit, objavio je na svom Tviter nalogu da je brak sa dugogodišnjom partnerkom sklopio na privatnoj ceremoniji u Los Anđelesu, te da su on i njegova izabranica toliko uzbuđeni da se "osećaju kao tinejdžeri koji beže od kuće".

Najsrećniji rođendan

Mediji navode da su Oldrin i Faur već duže vreme u vezi, da je ona doktorirala hemijsko inženjerstvo i da poslednje četiri godine radi kao izvršna potpredsednica njegove fondacije "Baz Oldrin venčrs". Baz iza sebe ima tri neuspela braka okončana razvodima, ali i troje dece, ćerku Dženis i sinove Endrua i Džejmsa, koje je dobio sa prvom ženom Džoan En Arčer.

Vremešni astronaut na društvenim mrežama ponosno je objavio fotografije sa venčanja u Los Anđelesu, na kojima u smokingu i sa ordenjem na reveru pozira sa novopečenom suprugom. Baz je ispod fotografija napisao da mu je to bio najsrećniji rođendan u životu, budući da se na dan kada je napunio 93 godine venčao sa višegodišnjom partnerkom, ali i dobio značajno priznanje.

"Danas, kad proslavljam 93. rođendan i kad će mi biti dodeljena nagrada 'Žive legende avijacije', sa ponosom mogu da objavim da smo se moja dugogodišnja ljubav dr Anka Faur i ja venčali. Udružili smo se u svetom braku na maloj, privatnoj ceremoniji u Los Anđelesu i uzbuđeni smo kao tinejdžeri koji su upravo pobegli od kuće", napisao je Oldrin.

Depresija i alkohol

Inače, Baz je 1963. počeo da radi za NASA. Prvi put je u kosmos odleteo tri godine kasnije, a vrhunac karijere bilo mu je učešće u misiji "Apolo 11", kad je zajedno sa Nilom Armstrongom i Majklom Kolinsom sleteo na Mesec. Na površinu Zemljinog satelita stupio je 20 minuta nakon vođe operacije Armstronga, te je postao drugi čovek u istoriji koji je hodao po Mesecu. 

Foto: Reuters

Hodao je površinom meseca, ali Oldrin je ostao u senci Nila Amstronga

Prema sopstvenom priznanju, zbog ogromne medijske pažnje, ali i činjenice da je zauvek ostao u senci Nila Armstronga, dugo se borio sa kliničkom depresijom i alkoholizmom. Nakon što se penzionisao 1972, ostao je veliki zagovornik istraživanja svemira i o toj temi objavio je devet knjiga. Njegovo bogatstvo se procenjuje na 14 miliona dolara.

Poslednji živi astronaut misije 'Apolo 11'

Mediji podsećaju da je Baz Oldrin poslednji živi astronaut misije "Apolo 11". Nil Armstrong, prvi čovek na Mesecu, upamćen po čuvenoj rečenici "Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki skok za čovečanstvo", preminuo je 25. avgusta 2012. u 82. godini života. Treći član posade, Majkl Kolins, nije hodao po Mesecu, a umro je 28. aprila 2021. u 90. godini.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sumar

pre 1 godinu

To je sve bila prevara a vidi se sa klipova koji su se pojavili. Niko do sada nije od ljudi bio na mesecu. Politika i propaganda.........

Rade

pre 1 godinu

Hodao Mesecom, kada bi smo se šalili, ha ha ha ha...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija