• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT/Politika

08.02.2023

21:40

IMA LI KRAJA?! BRITANCI UGOSTILI ZELENSKOG, PA OPLELI PO SRBIMA! Poslanik Laburista Kir Starmer se baš ničeg ne stidi, KOLIKO JE ZLA U...

Vesti

IMA LI KRAJA?! BRITANCI UGOSTILI ZELENSKOG, PA OPLELI PO SRBIMA! Poslanik Laburista Kir Starmer se baš ničeg ne stidi, KOLIKO JE ZLA U...

Podeli vest

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u poseti je Velikoj Britaniji, a glavni povod putovanja je dodatna vojna pomoć Kijevu. Međutim, u britanskom parlamentu se danas, neočekivano, raspravljalo i o Srbiji.

Mržnju prema Srbiji poslanik Laburista Kir Starmer iskazao je i prošle godine, kada je svesrdno branio bivšeg britanskog premijera Tonija Blera koji je sa te pozicije bombardovao Jugoslaviju

Kir Starmer je, ničim izazvan, pomenuo Srbiju, i to prilikom govora o ratnim zločinima.

Starmer je, govoreći o sukobu Rusije i Ukrajine, podsetio da je "ranije imao odgovornost u Hagu za borbu u korist žrtava srpske agresije". On je, takođe, pitao premijera Velike Britanije Rišija Sunaka da li je saglasan da bi "oni koji su počinili ratne zločine morali da odgovaraju".

Vođa britanske opozicije zastupao je Hrvatsku u tužbi koju je 1999. godine podneo zvanični Zagreb, tužeći vlasti u Beogradu za genocid koji su snage SFRJ i SR Jugoslavije navodno počinile na hrvatskoj teritoriji. Zagreb je od Beograda tražio i da "kazni sve počinioce ratnih zločina tokom sukoba devedesetih i da vrati sve ukradene umetnine i plati ratnu odštetu", prenosi RT Balkan.

- Motiv srpskog rukovodstva bio je da dominira trećinom hrvatske teritorije, ali način prisvajanja teritorije otkriva nameru srpskog vođstva i JNA… da trajno iskoreni hrvatsko stanovništvo kako bi se ona pretvorila u državu pod srpskom dominacijom - rekao je tom prilikom Starmer.

Međunarodni sud pravde odbacio je ovu tužbu u februaru 2015. godine i zaključio da "Hrvatska nije dokazala da su JNA i srpske snage počinile genocid".

Starmer se, međutim, nije setio da spomene zločinačku akciju "Oluja", zločin na Petrovačkoj cesti…

Iz Laburističke stranke pre dve decenije stizale su sasvim drugačije poruke. Starmerov prethodnik  Džeremi Korbin, koji je bio lider te partije od 2015. do 2020. godine, još tokom trajanja NATO agresije jasno je osudio bombardovanje Jugoslavije.

U vreme kada je postao najozbiljniji kandidat za šefa laburista Korbinovi kritičari pronašli su njegove izjave iz prošlosti, te je na red došlo i pitanje o stavu prema Kosovu i Metohiji, za koje je Korbin rekao da predstavlja "lažni genocid i isfabrikovanu predstavu".

Korbin je i 2004. godine pred britanskim Parlamentom javno citirao tekst novinara Džona Pildžera koji je pisao o "ogromnom, nenadoknadivom broju izgubljenih ljudskih života koje je odnela 'humanitarna' misija na Kosovu, pod patronatom NATO-a i SAD, uz svesrdnu pomoć Velike Britanije".

Rekao je i da bi "svakom razumnom i moralnom čoveku moralo da bude jasno da se genocid nikada nije dogodio na Kosovu, i da su NATO i SAD svoju akciju opravdavali notornim lažima".

Na Kira Starmera to nije ostavilo traga, danas zahteva da se, posle Srba, na isti način sudi i Rusima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Amater

pre 1 godinu

LEPO STO JE PITAO SVOG PREMIJERA JER SU NAD NJEGOVIM NARODOM BRITANCI VRSILI GENOCID.

Paja

pre 1 godinu

Prvo, pojedinci iz JNA su se obogatili prodajući oružje JNA svim zaraćenim stranama. Drugo, vojne starešine su se pokorile političarima i strancima. Treće, pripadnici JNA su tolerisali i snsbdevali oružjem paravojne formacije, koje su zapravo počinile najveće zločine nad civilima. Četvrto, taj rat je bio i nepotreban i besmislen. Sve države su pretvirene u rezervate sa potpzno uništenom ekonomijom i nikakvom perspektivom. "Brišite" u inostranstvo dok možete! Teško nogama pod ludom glavom i vojskama pod ludom komandom.

Mijajlo

pre 1 godinu

Ako i kada vidite da se u moru svadjaju dve ribe, pogledajte oko njih i u njihovoj blizini ćete videti engleza koji ih je posvadjao.

Pera

pre 1 godinu

Smilja Avramov u Londonskim arhivama otkrila je da je Pavekić britanski špijun od 1926 a ustaše su formirane 1929e dakle Jasenovac Prebilovci Jastrebarsko..su Britanske tvorevine a oni su izdali Drazu Mihajlović na prevaru ga predali Tito savezniku Čerčila koi je komandovao ubistvom kralja Aleksandra čija supruga kraljica Marija je bila tetka kraljice Elizabete. Englezi su spasli pavekića prebacili ga iz Austrije u Vatikan potom u Argentinu! Britanija predvodi genocidnost nad Srbima i danas ! Kralj Edvard bio je Prijatelj Hitkera pre rata...Musolini je bio prijatelj Čerčila.. !

ISTINA

pre 1 godinu

Svi narodi sveta na jednu stranu,Englezi na drugu stranu.Po pitanju ucinjenih zlocina u istoriji Englezi su jaci od svih ostalih skupa.Sve zlocinacke falange u istoriji imaju uporiste u Engleskom imperijalizmu.Njihovo blagostanje gradjeno na nesreci i pljackanju drugih naroda.Oni su tvorci i sponzori osnove ustaskog pokreta i njegove potpune realizacije.Napadajuci Srbe oni brane i odobravaju sve svoje zlocine u istoriji svoje drzave i naroda!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija