• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

13.02.2023

22:45

FRKA U KIJEVU, SATELITSKI SNIMCI POKAZUJU KAMOVE KAO UOČI POČETKA SVO! VSU SE POVLAČI IZ OKOLINE BAHMUTA, strahuju od okruženja, žestoke brorbe na svim linijama (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

FRKA U KIJEVU, SATELITSKI SNIMCI POKAZUJU KAMOVE KAO UOČI POČETKA SVO! VSU SE POVLAČI IZ OKOLINE BAHMUTA, strahuju od okruženja, žestoke brorbe na svim linijama (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 355. dan

Satelitski snimci pokazuju kamove kao uoči početka SVO (VIDEO)

 

 

Ruska vojska koncentriše velike snage kao uoči početka CVO. 
Zapadne obaveštajne službe objavljuju satelitske snimke od kraja januara , početka februara, koji pokazuju da je Rusija stvorila vojne kampove sa velikom koncentracijom vojske  u blizini Voronježa i Ęurska, slične kampovima koji su bili uoči početka SVO.

Nebenzja: Odgovarać predstavnici kijevskog režima 

Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik RF pri UN, govorio je o akcijama kolektivnog Zapada usmerenim protiv Rusije.

Zarobljen ukrajinski oklopni transporter (FOTO)

 

 

Zarobljen ukrajinski oklopni transporter M113AS4 u naselju Marjinka DNR.

„Otvažni" su se probili duboko u slojevitu odbranu VSU

Borci Centralnog vojnog okruga napravili su uspeh u svom sektoru fronta: za 4 dana uspeli su da probiju 2 kilometra odbrane na zapadu. Mine su glavna prepreka napredovanju naših trupa.
- Neprijatelj veoma aktivno minira teritorije koje napušta. Postaje problematično napredovanje i za opremu i za ljudstvo. Zbog toga mora biti uključeno više inženjera, rekao je komandant bataljona.

Soledarski pravac: VSU se povlači iz okoline
Bahmuta, strahuju od okruženja (MAPA)

Nakon oslobođenja sela Krasnaja Gora, jurišni odredi PMC Vagner nastavljaju sa čišćenjem okoline i napredovanjem u rejonu Paraskovjevke. Komanda ukrajinske grupe radi na planu povlačenja preostalih snaga iz predgrađa.
Ruske trupe zašle su malo dublje u odbrambene redove Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Dubovo-Vasiljevka i presekla autoput Slavjansk-Bahmut. Sada se vode borbe u blizini severozapadne periferije Berhovke. Za Oružane snage Ukrajine izuzetno je važno da zadrže ovo selo kroz koje prolazi jedan od preostalih puteva snabdevanja trupa u Bahmutu.
Pod delimičnom kontrolom Oružanih snaga Ukrajine ostao je jedini pristupni put kojim se snabdeva municijom. U Paraskovijevci deluje odred za elektronsko ratovanje, a očekuje se da će jedinice 4. Obr Nacionalne garde Ukrajine biti prebačene u rejon borbenih dejstava kako bi držale liniju dok se ne pripremi nova linija odbrane.

Bundesver: Upozorenje za Ukrajince - zabranjen nacistički pozdrav! (FOTO)

 

 

Upozoravaju se polaznici OSU da je u Nemačkoj zabranjeno pozdravljati se nacistički i pokazivati kukaste krstove.
Fotografiju je slikana nalazi na zgradi Bundesvera:
U Nemačkoj, za isticanje svastike ili drugih simbola povezanih sa fašizmom (SS znakovi), možete dobiti kaznu do tri godine zatvora ili veliku novčanu kaznu.

VSU oborila Su-24 PMC Vagnera

Sa terena se javlja da je danas iznad Bahmuta oboren bombarder Su-24 PMC Vagner. Sudbina posade trenutno nije poznata.

Borac grupe "Vagner" otkriva šta se dešava na frontu

 

 

Borci grupe „Vagner" napreduju u istočnom delu Artjomovska (ukrajinski Bahmut), za koji se vode borbe u Donbasu, izjavio je za Sputnjik jedan od boraca grupe.
 „Ovde je najistočniji deo grada, uz teške borbe idemo napred, idemo do reke Bahmutke. Počinjemo da kontrolišemo i osmatramo skoro ceo istočni deo grada", rekao je on.
Prema njegovim rečima, borci mogu da posmatraju dejstva neprijatelja u selu Jagodno kod Artjomovska, dejstva u industrijskoj zoni i prelaze.
On je dodao da neprijatelj takođe aktivno vrši izviđanje, uglavnom uz pomoć dronova.

Granatiran Donjeck, ranjeni tinejdžer i žena

Tinejdžer je ranjen u posledicama granatiranja Kirovskog okruga Donjecka od strane ukrajinskih trupa, rekao je gradonačelnik grada Aleksij Kulemzin.
Ranije je štab teritorijalne odbrane DNR saopštio da je jedna žena povređena tokom granatiranja u Kirovskom okrugu grada.
-Informacije o žrtvama tokom granatiranja Kirovskog okruga se i dalje dobijaju. Uz Abakumovu ulicu takođe je ranjen tinejdžer rođen 2010. godine, rekao je Kulemzin u telegram kanalu.

Američki mediji: NATO ne postiže da napravi
granata koliki se dnevno troši u Ukrajini

Ukrajina ima akutnu nestašicu municije, piše Fajnenšenel Tajms, pozivajući se na izvore.
Obaveštajci jedne od zemalja NATO-a izvestili su da ukrajinska vojska dnevno troši 5.000 granata - toliko neke od manjih zemalja kupuju za celu godinu.
Istovremeno, procenjuje se da će ruska vojska potrošiti četiri puta više.
-Trenutna stopa potrošnje municije u Ukrajini je mnogo puta veća od naše trenutne stope proizvodnje, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Zaporoški pravac: VSU dovlači pojačanja i
priprema se za kontraofanzivu (MAPA)

Nema značajnih promena u pravcu Zaporožja. Štab ukrajinske grupe zabeležio je aktivnost ruskih trupa. Oružane snage Ukrajine čekaju nastavak ofanzive u Zaporoškoj oblasti.
U okviru priprema opremljeni su dodatni vatreni položaji i uporišta na liniji Belogorje-Čarivnoje, kao i u Komsomolskom i Ljubickom. Lični sastav 253. bataljona 129. brigade stavljen je u punu borbenu gotovost.
U Uspenovku i Lugovskoje stigla su pojačanja, formirana od odreda mobilisanih. Nekoliko posada protivtenkovskih bacača granata SPG-9 pripremljenih u Omelniku stiglo je na liniju fronta.
Pozicioni rejon brigadno-artiljerijske grupe 128. brdske jurišne brigade DŠV Ukrajine nalazi se u Tavrijskom, koji je dobio artiljerijske sisteme zapadne proizvodnje.
Ukrajinska komanda postepeno povećava svoje grupisanje u Zaporožju. U Kijevu planiraju da sprovedu kontraofanzivu krajem proleća - početkom leta. Na poligonima kod administrativnog centra vrši se intenzivna obuka mobilisanih.
Operaciji stizanja do Krima i Azovskog mora prethodiće masivna artiljerijska i vatrena priprema, uključujući i pomoć HIMARS MLRS raspoređenih duž fronta.
Raketni napadi biće izvedeni na sve veće gradove Hersonske i Zaporoške oblasti, kao i na Armjansk i Džankoj. Glavni zadatak ukrajinske komande je pristup Geničesku i poluostrvu Krim radi prekida kopnenih komunikacija.

Nova NATO municija na frontu u Ukrajni

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska koristi kod Ugljedara novu posebno opasnu municiju, rekao je dopisniku Sputnjika komandant Mobilne medicinske grupe Specijalne medicinske jedinice (MOSN) Oružanih snaga Rusije.
Prema njegovim rečima, u poslednje vreme primljeno je više pacijenata koji rane, iste veličine. Vojni lekar je istakao da su ranjeni ovakvim granatama među najtežim. On pretpostavljada municija dolaziiz zapadnih zemalja.

Zaoštrava se situacija u Bahmutu

Grad Bahmut na istoku trenutno je pod snažnim artiljerijskim udarima ruskih snaga, a Ukrajinci se spremaju za moguće kopnene napade, saopštili su ukrajinski vojni zvaničnici

 

Stoltenberg: Počela velika ruska ofanziva

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je već otpočela nova velika ruska ofanziva na Ukrajinu, skoro godinu dana nakon početka sukoba

Duel ruskog komandosa i ukrajinskog borbenog vozila

 

 

Vagner napreduje u Bahmutu


Borci grupe „Vagner“ napreduju u istočnom delu Bahmuta, za koji se vode borbe u Donbasu, izjavio je za Sputnjik jedan od boraca grupe.

„Ovde je najistočniji deo grada, uz teške borbe idemo napred, idemo do reke Bahmutke. Počinjemo da kontrolišemo i osmatramo skoro ceo istočni deo grada“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, borci mogu da posmatraju dejstva neprijatelja u selu Jagodno kod Bahmuta, dejstva u industrijskoj zoni i prelaze.

On je dodao da neprijatelj takođe aktivno vrši izviđanje, uglavnom uz pomoć dronova.
 

Kremlj strahuje od terorističkih napada

Pres-biro Ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) prethodno je danas saopštio da SAD regrutuju džihadističke borce da izvrše terorističke napade na teritoriji Rusije i zemalja Zajednice nazavisnih država (ZND).

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije


Dobrovoljci jurišnih odreda uz podršku „Južne“ grupe snaga oslobodili su naselje Krasna Gora u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Pored toga, neprijatelj je tokom proteklog dana izgubio preko 150 vojnika, a uništena su četiri borbena oklopna vozila, šest kamioneta i dve haubice D-30.

U pravcu južnog Donjecka poraženi su ljudstvo i vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine, a tom prilikom likvidirano je preko 60 ukrajinskih vojnika, tri oklopna borbena vozila, četiri kamioneta, jedna haubica D-20 i dve haubice D-30.

Pored toga, u pravcu Kupjanska i Krasnog Limana Kijev je za prethodna 24 časa izgubio preko 110 vojnika, a uništeno je pet oklopnih vozila, tri automobila i haubice D-20 i D-30.

U pravcu Hersona uništena su dva borbena vozila višecevnog bacača raketa „grad“ i dve samohodne haubice „gvozdika“.

U okrugu grada Slavjanska u DNR uništen je punkt za remont i popravku oružja i vojne tehnike 95. Desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Ruska PVO sredstva u toku prethodnog dana oborila su šest projektila „hajmars“, a uništeno je i devet dronova.
 

Kadirov zapretio zauzimanjem Kijeva

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je da bi ruske trupe mogle da dođu do Kijeva i da ga zauzmu ako bi stiglo naređenje predsednika.

 

Borci Prve slovenske brigade pogodili su hangar sa ukrajinskim tenkovima kod Donjecka

Izviđanjem je utvrđena lokacija neprijateljske tehnike u objektu, a prva salva iz sistema „Grad“ pogodila je cilj.

 


 

 

Zelenski bio spreman na predaju?

Ukrajinska delegacija napustila je pregovarački proces sa Rusijom i prekinula vezu na komandu odozgo, saopštio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov

 

Petreus: Hitno potrebni lovci i rakete dugog dometa

Rusija se sprema za novu ofanzivu u Donbasu, izjavio je bivši šef CIA i bivši komandant snaga SAD i NATO-a u Avganistanu Dejvid Petreus u intervjuu za nemački portal „RND“

 

Nastavlja se juriš na Bahmut

Jedinice PMC „Vagner“ ušle su u drugu oblast – u Budenovku na jugozapadu Bahmuta, prenosi brussinf.

 

Otrovan čečenski komandant?

Pomoćnik čečenskog lidera i komandant specijalnih snaga „Ahmat“ Apti Alaudinov pre nekoliko dana je otrovan, sada mu život nije u opasnosti, saopštio je šef Čečenije Ramzan Kadirov

Ukrajinske snage pogodile štab brigade "Istok


Ukrajinske snage gađale su tokom noći štab „Istok“ iz sistema „hajmars“, poginuo je oficir, izjavio je komandant brigade „Istok“ 1. korpusa Narodne milicije DNR Aleksandar Hodakovski.

- Juče je neprijatelj levo od Ugljedara pokušao da se uvuče u naše formacije u manjim grupama, ali je otkriven i odbijen, iako je kružio oko tačke proboja više od jednog sata, izazvavši našu reakciju. Očigledno, ljuti zbog neuspeha, izveli su noćas napad ‘hajmarsima’ na štab ‘Istoka’ – poginuo je naš stari drug, štabni oficir - napisao je Hodakovski na svom Telegramu.

 

Maročko: Nova taktika ruskih snaga

Vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko najavio je novu taktiku ruske vojske: u toku je sistematsko napredovanje sporim tempom uz korišćenje savremene opreme, zauzimanje povoljnijih položaja, kao i potiskivanje neprijatelja na svim delovima kontakt linije.

On je, istovremeno, naglasio da se ukrajinska propaganda bavi diskreditovanjem ruske vojske, ali bezuspešno, nazivajući borce okupatorima.

Danska predala Kijevu haubice "cezar"


Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da je Danska predala Kijevu sva svoja samohodna haubice „cezar“.

- Danska je predala Ukrajini sve svoje samohodne haubice CAESAR. Pravi prijatelj koji zna da je naša bitka, bitka za Evropu - navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva odbrane na Tviteru.

 

 

Amerikanci pozvali svoje građane da napuste Rusiju

SAD su pozvale svoje građane da odmah napuste Rusiju zbog rata u Ukrajini i rizika od, kako se navodi, proizvoljnog hapšenja ili uznemiravanja ruskih agencija za sprovođenje zakona

 

Kuleba: Putinu će biti poslat veoma jasan signal

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, izjavio je da će ruskom predsedniku Vladimiru Putinu biti poslat „veoma jasan signal“ 24. februara, na godišnjicu početka sukoba u Ukrajini

 

Fotografije iz Bahmuta

 

 

Putin hteo da pomogne Ukrajini?

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je da ne bi tražio da se sastane sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim da je i danas premijer Italije, jer ukrajinskog predsednika smatra krivcem za rat sa Rusijom.

Izrael posreduje u pregovorima?


Izrael je spreman da posreduje u pregovorima između Rusije i Ukrajine, ako to budu želeli Kijev i Moskva, izjavio je izraelski ambasador u Ukrajini Mihail Brodski.

- Naš premijer je odgovorio da je, ako bude postojala želja Rusije i Ukrajine, spreman da bude posrednik, o tome smo govorili ranije. Ako postoji želja da budemo posrednici, ako postoji potreba za našim učešćem, uvek smo spremni -, istakao je Brodski.
 

NATO: Sajtovi alijanse pod napadom ruskih hakera

Sajtovi NATO našli su se na meti hakera, javila je nemačka novinska agencija DPA, pozivajući se na portparola alijanse.

 

Izveštaj Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine

▪ Tokom proteklog dana ruske jedinice su napredovale u rejonima naselja Grjanikovka Harkovske oblasti; Kremena i Belogorovka u LNR; Vijemka, Fedorovka, Vasjukovka, Bahmut, Ivanovskoe i Kleščejevka DPR i Zalizničnoe u Zaporožju.

▪ Na Kupjanskom i Limanskom pravcu Oružane snage RF izvele su minobacačko i artiljerijsko granatiranje na području 22 naselja. Konkretno, to su Kislovka, Kotljarovka, Peščano i Berestovoje u Harkovskoj oblasti i Novoselovskoe, Makejevka, Nevskoe, Dibrova i Belogorovka u LNR.

▪ Sporno, Vasjukovka, Ivano-Darjevka, Paraskovjevka, Zaliznjanskoe, Časov Jar, Stupočki i Kleščejevka su pod napadom u pravcu Bahmuta.

▪ Ruska vojska je izvela 4 raketna udara i izvela 85 napada iz MLRS-a. Pretnja od daljih ruskih vazdušnih i raketnih udara širom Ukrajine i dalje je velika.

 

 

Maročko: Kijev pokušao da zapali šumu

Vvojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko je izjavio da su ukrajinske snage u rejonu šumarije Serebrjanski pokušale da zapale šumu kako bi sprečile napredovanje ruskih trupa.

- Koristeći burad sa zapaljivom smesom i suvim granjem, ukrajinski borci su pokušali da zapale šumu zapaljivom municijom tako da se vatra kreće ka našim položajima. Zbog velike vlažnosti i snežnog pokrivača, ideja je propala, a nakon kratkog vremena plamen se ugasio, objasnio je on.
 

Analiza situacije na frontu od strane američkog Instituta za proučavanje rata


▪ Oružane snage RF nastavile su ofanzivna dejstva u rejonu Kremene, na čijem području su se dogodila 23 vojna sukoba.

▪ Ruske trupe nastavile su jurišne operacije na području Bahmuta, Avdijevke i Ugljedara.

▪ Ruski izvori tvrde da bi Rusija mogla da izgradi bazu Crnomorske flote u Marijupolju.

▪ Komandant Združenih snaga Ukrajine Sergej Naev rekao je da se u Belorusiji nalazi 9.000 ruskih vojnika, 60 oklopnih vozila i 40 artiljerijskih objekata.

 


 

 

"Espanjola" odbila Ukrajince

Jedinica „Espanjola“ ruskih snaga odbila je napad ukrajinske vojske u pravcu Ugljedara. Nakon gađanja iz automatskih i protivtenkovskih bacača granata, borci jedinice napredovali su do linije dodira kod Ugljedara.

U toj oblasti, uz koordinaciju operatora bespilotnih letelica, pešadija „Espanjole“ napreduje i čisti teritoriju od neprijatelja.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Nikolajevskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i delu Hersonske oblati pod kontrolom Kijeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vucicevic picka

pre 1 godinu

popusice kurac kao i ti botino smrdljiva

Vasilije

pre 1 godinu

Ma kakav napad iz Ugljedara ( Vuhledar), ma kakva odbrana jedinice 'Espanjola", cista izmislica , ti momci samo ciste minska polja po sumama. 55. art. brigada i 73. mehanizovana brigada ukrajinske vojske koje brane Ugljedar nemaju toliki luksuz da salju svoje jedinice u napad. One brane grad na koem se je slomila ova najnova ofanziva ruskih snaga, preko 100 tenkova i oklopnih vozila vojske RF je unisteno u borbama za Ugljedar od cetvrtka do nedelje, a skoro celokupna 155. gardijska brigada mornaricke pesadije dalekoistocne flote ( oko 5000 ljudi) je unistena ( sva tehnika i 90% ljudstva) u borbama za grad koji je ostao u rukama ukrajinaca. Snimci sta se sire tviterom pokazuju ruske kolone oklopnih vozila kako gore na putevima ili poljima koja su puna protivtenkovskih mina. Cak Igor Girkin napada komandu vojske RF i optuzuje ih za nesposobnost. U Bahmutu, jedinice wagnera i vojske RF stigle su do reke Bahmutovke u istocnom delu, odakle je jos 4km do centra grada, ali suprotne obale su utvrdjene armirano betonskim bunkerima i sklonistima a i nalaze se povisoko od strabnne na kojoj su trupe RF, pa ce sam prelazak i osvajanje utvrdjene linije sa druge strane zakomplikovati ioduziti osvajanje grada. Ukrajinci su uspeli da ponovo ovladaju putem i odbace snage RF 3km nazad tako da sada opet 2 puta vode u Bahmut dok je treci pod stalnom vatrom

Normalac

pre 1 godinu

Pošto po vama, smradovima informbirovskim, ruski agresor još od jeseni "napreduje" kod Bahmuta, lako je izračunati da je to napredovanje od 3cm dnevno.

Jasam sozio

pre 1 godinu

Pa da Nemci su to brendirali, ne moze se koristi dok ne platis tantijeme

Vasilije

pre 1 godinu

Vuhledar brane 73 mehanizovana i 55 artiljeriska brigada vojske ukrajine a napada ga 5 brigada ruske vojske. Inace ta "municija" su granate sa protivpesadijskim i protitenkovskim minama za brzo postavljanje minskih polja na pravcu nailaska neprijatelja, sa tom municijom su zaustavljeni napadi 155 i 40 brigade mornricke pesadije RF i unisteno 139 oklopnih vozila. Uostalom rusi poseduju istu takvu municiju za haubice Msta-b i Msta-s. Tako da "cudna zapadna municija" nije nesto posebno nego izgovor za neuspeh napada na Vuhledar.

Djordje

pre 1 godinu

"Borci Prve slovenske brigade pogodili su hangar sa ukrajinskim tenkovima kod Donjecka" Pogledao sam taj video i zgranuo sam se! Mozda jedna od raketa je pogodila sve ostale su ppotpuno promasile hangar?! Steta nikakva! Samo nas lazete! Pogledajte pazljivo vide za koji tvrde da je pogodjena fabrika tenkova! Neverovatno je koliko lazi i jos postavite video koji potvrdjuje da nema ni trunke istine to sto tvrdite! Medijima vise nije vazno da li pisu istinu il laz,vazno je da neko cita!

Djordje

pre 1 godinu

Koliko samo ima ponovljenih tekstova pa i onoh od pre mesec dana?! Koje su vam to fore da u tekst ibacujete i ono sto jr pisano i jucr i prekjuce?! Da smo svi oboleli od Alchajmera bas i nismo, ali vasi novinari ocigledno!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija