• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

17.02.2023

07:30

(VIDEO) AMERIKA MORA DA ODGOVARA ZA 'SEVERNI TOK'! RUSIJA NEĆE DOZVOLITI da uništenje energetske infrastrukture PROĐE BEZ KAZNE!

Vesti

(VIDEO) AMERIKA MORA DA ODGOVARA ZA 'SEVERNI TOK'! RUSIJA NEĆE DOZVOLITI da uništenje energetske infrastrukture PROĐE BEZ KAZNE!

Podeli vest

Amerika mora da odgovara ukoliko se dokaže da je digla u vazduh gasovode "Severni tok 1 i 2", upozorili su juče ruski zvaničnici. Moskva eksplozije na svojim gasovodima smatra činom međunarodnog terorizma i zahteva nezavisnu internacionalnu istragu, a to pitanje biće pokrenuto i pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Nakon što je američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš, pozivajući se na izvore iz vrha administracije predsednika Džoa Bajdena, objavio da su diverziju na ruskim gasovodima izvele SAD uz pomoć Norveške, Vašington konstantno tvrdi da su u pitanju laži. Rusija, međutim, zahteva istragu o tom incidentu.

- Američke vlasti ignorišu Heršovu istragu. Rusija neće dozvoliti da eksplozija ključne energetske infrastrukture bude skrajnuta - rekao je portparol ruske ambasade u Vašingtonu Igor Girenko.

Monstruozna sabotaža

On je dodao da se još ništa ne zna o neeksplodiranom eksplozivu, koji se, navodno, još nalazi na dnu mora.

- Napad na gasovode smatramo činom međunarodnog terorizma, što zahteva sveobuhvatnu i nezavisnu istragu. Ne bi škodilo da SAD, koje polažu pravo na monopol na istinu, pređu sa praznih optužbi upućenih nama na stvar o kojoj je reč i barem pokušaju da dokažu da nisu umešane u uništenje gasovoda - rekao je Girenko.

On je to izjavio nakon što je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zatražio sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN sledeće nedelje povodom eksplozije gasovoda. U međuvremenu spoljnopolitički odbor ruske Dume sastavio je nacrt dokumenta kojim se od tog međunarodnog tela i zvanično traži istraga o sabotaži "Severnog toka 1 i 2". Taj dokument treba da usvoje poslanici do kraja nedelje, a u njemu je eksplozija gasovoda nazvana "monstruoznom sabotažom".

"Odgovorni moraju biti i onaj ko je dao naređenje i onaj ko je izvršio taj teroristički čin. To krivično delo pretnja je bezbednost cele Evroazije", piše u dokumentu.

SAD: Istragu treba da vode naši partneri

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs negirao je da su SAD umešane u eksplozije gasovoda "Severni tok 1 i 2" i rekao da se taj incident nije dogodio na američkom tlu, te da treba da ga istraže zemlje u čijim vodama se dogodio.
- Ostavio bih našim partnerima na čijim su se teritorijama dogodile eksplozije da govore o odgovarajućim istražnim mehanizmima - kazao je Prajs.
Inače, eksplozije su se dogodile na teritoriji Danske, koja je članica NATO, i Švedske, koja pokušava da uđe u NATO. Obe zemlje su saopštile da je u pitanju diverzija, ali su odbile da odgovore na ruski zahtev za istragu.

Kako je dodato, američki predsednik Džo Bajden "dao je nelegalnu naredbu i snosi punu odgovornost za štetu na infrastrukturi Rusije, Nemačke, Francuske i Holandije, u visini od više milijardi dolara.

"Diverzija na gasovodima nanela je dugoročnu štetu bezbednosti, ekonomiji i životnoj sredini celog regiona", istaknuto je u ruskom dokumentu.

Pritisak na Evropu

Podsetimo, ugledni američki novinar Herš, pozivajući se na izvore koji su direktno učestvovali u planiranju napada, objavio je da je Bajden lično naredio uništenje gasovoda "Severni tok 1 i 2". On je napisao da su u junu 2022. ronioci američke vojske podmetnuli eksploziv na gasovod, i to za vreme NATO vežbi "Baltops 22". Taj eksploziv aktiviran je daljinski tri meseca kasnije, 26. septembra, pomoću sonarne bove, koja je ispuštena u Baltičko more u blizini "Severnog toka" iz aviona za nadgledanje P8 norveške mornarice.

Herš tvrdi da je administracija predsednika Bajdena eksploziju "Severnog toka" videla kao ključnu stvar da Evropa prevagne na stranu SAD u konfliktu u Ukrajini. Prema mišljenju novinara, Vašington je strahovao da će, sve dok je Evropa zavisna od gasovoda za jeftini prirodni gas, zemlje poput Nemačke biti neodlučne u vezi sa snabdevanjem Ukrajine novcem i oružjem potrebnim da porazi Rusiju.

UN nema mandat

Portparol UN Stefan Dižarik rekao je da ta međunarodna organizacija nema mandat za istragu sabotaže na ruskim gasovodima.
- Za to bismo morali da imamo mandat, koji nemamo, očigledno - kazao je Dižarik.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
el schabanny

pre 1 godinu

i kako i kada ce ih kazniti? za pocetak mogu da im puscaju hit Vesne Zmijanac ; ,, kazni me kazni ako oci lazu, pusti pusti neka ti pokazu, usne i telo moje.........'' kada kanis djelati tada djelas a ne prijetis...i stalno povlacis crvene xelene roze i ostale linije...

Velko

pre 1 godinu

Kineska "Osveta se servira hladna", Srbska "Polako,polako svi ce te doci na red" ..... Darvinovizam "Odlucio neki manki da se uspravi? Ostali pametniji ga pustili niz vodu odlucili da ostanu sto jesu, ocito su bili u pravu, i danas su ONO sto su i bili ???

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija