• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mondo

21.02.2023

22:16

DOSTA JE BILO! Putinov govor je čitav svet digao na noge! Šta je podrazumevao sporazum Rusije i Amerike o nuklearnom naoružanju?

Tanjug/AP

Vesti

DOSTA JE BILO! Putinov govor je čitav svet digao na noge! Šta je podrazumevao sporazum Rusije i Amerike o nuklearnom naoružanju?

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je tokom današnjeg obraćanja ruskom parlamentu da Rusija obustavlja učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju START, koji je dogovoren sa SAD: "Ne izlazi, već obustavlja".

On je takođe istakao da Vašington namerava da izvrši testiranje nuklearnog oružja, postoje takve informacije.

Ovo je ugrozilo poslednji preostali pakt koji reguliše dva najveća nuklearna arsenala na svetu. Pre nego što se Rusija vrati razgovoru o ovom sporazumu, Rusija mora da zna kako da uzme u obzir arsenale Francuske i Velike Britanije, dodao je Putin danas.

START je skraćenica od "Strategic Arms Reduction Treaty", a sporazum "Novi START", čiju suspenziju je objavio danas ruski predsednik Vladimir Putin, bavi se smanjenjem i kontrolom strateškog nuklearnog naoružanja.

Potpisan je 2010. godine od strane tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame i bivšeg predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva, zvanično pod nazivom "Mere za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja", "Novi START" ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje SAD i Rusija mogu da rasporede.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Ugovor je stupio na snagu 2011. godine, a 2021. je produžen za još pet godina, nakon što je Džo Bajden preuzeo dužnost predsednika SAD. Sporazum omogućava američkim i ruskim inspektorima da osiguraju da ga obe strane poštuju.

Prema sporazumu, objašnjava Rojters, SAD i Rusija su se obavezale da neće raspoređivati više od 1.550 strateških nuklearnih bojevih glava na interkontinentalne balističke rakete ili balističke rakete lansirane sa podmornica i više od 700 raketa dugog dometa (interkontinentalne balističke rakete, kao što su podmornice) i teške bombardere.

Foto: Printscreen

Takođe, uveden je limit na raspoređene i neraspoređene lansere interkontinentalnih balističkih i projektila sa podmornica, kao i bombardere koji mogu da nose nuklearno oružje, na maksimalno 800.

Oni poseduju 90% svih nuklearnih bojevih glava

Veruje se da Rusija i SAD zajedno poseduju oko 90 odsto svih nuklearnih bojevih glava u svetu, a obe strane se slažu da se rat između ovih nuklearnih sila mora izbeći po svaku cenu. Međutim, ruska agresija na Ukrajinu gurnula je dve sile bliže sukobu nego što su bile u poslednjih 60 godina.

SAD su optužile Rusiju da krši uslove sporazuma ne dozvoljavajući inspekcije na svojoj teritoriji, dok Moskva kaže da bi rešenost Zapada da "porazi" Rusiju mogla da dovede do toga da "Novi START" ne bude produžen 2026. godine, kada ističe.

Pogledajte koje sve zemlje i koliko poseduju nuklearne bojeve glave:

Vladimir Putin kaže da je apsurdna činjenica da SAD žele da pregledaju ruske vojne objekte dok u isto vreme pokušavaju da poraze Rusiju. Procenjuje se da devet država u svetu poseduje nuklearno oružje, a Institut SIPRI tvrdi da poseduju ukupno 13.400 nuklearnih bojevih glava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija