• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.03.2023

19:29

RAT U UKRAJINI NEMAČKU BACIO NA KOLENA! Raste inflacija, Evropska centralna banka u problemu

Reuters

Vesti

RAT U UKRAJINI NEMAČKU BACIO NA KOLENA! Raste inflacija, Evropska centralna banka u problemu

Podeli vest

Inflacija u Nemačkoj je uprkos procenama porasla u februaru i tako dodatno zakomplikovala zadatak Evropske centralne banke (ECB), nakon što je ove nedelje nivo inflacije premašen i u drugim evropskim zemljama, preneo je danas Blumberg.

Potrošačke cene su u Nemačkoj porasle za 9,3 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je u januaru rast cena iznosio 9,2 odsto, što je podstaknuto porastom troškova usluga i hrane.

Do poskupljenja je došlo i pored toga što je Nemačka odlučila da ograniči račune za grejanje domaćinstava, koji su porasli zbog rata u Ukrajini. Predviđanja vezana za najveću evropsku ekonomiju vrše sve veći pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB), nakon što je francuska inflacija dosegla rekordan iznos otkako je zemlja prešla na evro, i cene u Španiji porasle uprkos procenama da će se smanjiti.

Foto: Pixabay

Blumberg ocenjuje da se zvaničnici pripremaju da povećaju troškove kredita za još pola poena u martu, a mnogi podržavaju i drastičnije korake, sve dok se inflacija ne vrati na projektovanih dva odsto.

Ekonomisti predviđaju pad inflacije na 8,3 odsto sa trenutnih 8,6 odsto, iako se prema osnovnom pokazatelj koji isključuje promenjive troškove energije i hrane, što je glavni fokus za kreatore politike ECB-a u poslednje vreme, smatra da inflacija ostaje na rekordnih 5,3 odsto.

Predsednik Bundesbanke Joahim Nagel upozorio je da su pritisci na osnovne cene i dalje veoma povišeni i da će se stopa inflacije samo postepeno povlačiti, i to u proseku između šest i sedam odsto u Nemačkoj ove godine.

- Jedna stvar je jasna: korak ka kamatnoj stopi najavljen za mart neće biti poslednji. Možda će biti potrebni i dalji značajni koraci u pogledu kamatnih stopa - rekao je Nagel.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija