• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT/Informer

02.03.2023

17:30

(VIDEO) UZBUNA! SRBIJA ĆE ODBRANITI SVOJ DEO, TURSKA DIGLA MORNARICU, ALI... Sprema se napad na Turski tok?! Iz Amerike stižu pretnje...

Printscreen

Vesti

(VIDEO) UZBUNA! SRBIJA ĆE ODBRANITI SVOJ DEO, TURSKA DIGLA MORNARICU, ALI... Sprema se napad na Turski tok?! Iz Amerike stižu pretnje...

Podeli vest

Stejt department je prošle nedelje izdao saopštenje u kojem se navodi da Sjedinjene Države nemaju veze sa sabotažom gasovoda „Severni tok", kao i da je Vašington spreman da to ponovi na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Odgovarajući na pitanje da li bi UN trebalo da budu uključene u istragu incidenta, portparol ministarstva spoljnih poslova SAD Ned Prajs rekao je da se eksplozija dogodila van teritorije Sjedinjenih Država, te da partneri u čijim vodama se eksplozija dogodila treba da sprovedu istragu.

Zvaničnik kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin uzdržao se od direktnog optuživanja Sjedinjenih Država za umešanost u napad, ali je ukazao da su svi zapadni mejnstrim mediji odjednom zanemeli nakon što je novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš detaljno opisao na koji način su SAD digle u vazduh ruski gasovod.

Komentarišući Heršovo pisanje, Vengbin je pozvao na nepristrasnu istragu sabotaže gasovoda, dok je Rusija napad na gasovod okarakterisala kao akt međunarodnog terorizma.

U međuvremenu, otkrića američkog novinara izazvala su zabrinutost stručnjaka za sudbinu Turskog toka jer je motiv jasan: prekinuti isporuku gasa iz Rusije u Zapadnu Evropu, zbog čega se može izvesti zaključak da je naredni korak sabotaža „Turskog toka".

Inače, „Gasprom" je od početka februara povećao isporuke u Evropu, pa je tako Turski tok nadmašio količinu gasa koja se izvozi preko Ukrajine. Upravo zbog toga, stručnjaci upozoravaju da bi i „Turski tok" mogao da bude u opasnosti.

SAD koriste ukrajinsku krizu protiv Evrope

Profesor na Univerzitetu u Istanbulu Mehmet Perinček podseća za „Vzgljad" da su se SAD i Ukrajina pre četiri godine dogovorile da koordinišu svoje napore u pokušaju zaustavljanja izgradnje druge linije „Turskog toka".

- Odgovarajući protokol potpisali su državni sekretar Majk Pompeo i ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin koji je posetio Vašington u novembru 2018. godine. Tekst ovog dokumenta je lako pronaći na sajtu Bele kuće. Logično je pretpostaviti da Kijev i Vašington i danas slede takav cilj. U prvim godinama pokušavali su da zaustave 'tok' čisto političkim sredstvima, ali su nedavno pribegli nasilnim metodama. Kako je ranije objavljeno, teroristi kijevskog režima pokušali su prošle jeseni da dignu u vazduh gasovod ka Turskoj - navodi Perinček.

Dodaje da Amerikanci sada koriste ukrajinsku krizu, ne samo protiv Rusije, već i protiv Evrope.

- Oni žele da liše Evropu ruskog prirodnog gasa i tako povećaju zavisnost od SAD. Trenutno prodaju svoj prirodni gas preko okeana, koji je četiri puta skuplji od ruskog. Obim je manji, cena je veća, a logistika je mnogo komplikovanija. Ali EU to ipak kupuje - tvrdi turski profesor.

Perinček ne isključuje mogućnost da bi u bliskoj mogućnosti moglo da dođe do napada na „Turski tok" ili „Plavi tok", gasovod manjeg kapaciteta kojim se od 2003. takođe izvozi ruski gas u Tursku.

- Takav napad bi bio poput bombardovanja Ankare. U svakom slučaju, Ankara će žestoko braniti svoje interese. Pogotovo sada kada ceo svet pati zbog energetske krize i Turska ne može sebi da priušti da bez tih dragocenih gasovoda - napominje politikolog.

Turski list „Hurijet" piše da bi oštećenje „Turskog toka" ugrozilo interese Ankare i lišilo Tursku njenog statusa najvećeg energetskog čvorišta na Bliskom istoku. Dodaje se da će SAD po svaku cenu pokušati da sabotiraju gasovod koji povezuje Rusiju sa Evropom preko Turske.

Američki časopis „Nešnel intrest" objavio je krajem prošle godine kolumnu Majkla Rubina koji je pozvao da se nakon Severnog napadne i Turski tok jer je reč o jedinom gasovodu kojim ruski gas stiže u Evropu, a grčki mediji upozorili su da Rubin ima veze sa donosiocima odluka u Vašingtonu.

Turska vojska svesna opasnosti

Prema informacijama turskog lista „Evrensel", samo nekoliko sati nakon eksplozija na „Severnom toku", turska kontraobaveštajna služba povećala je mere bezbednosti u blizini „Turskog toka".

Mornarica je pojačala kontrolu kontrolu pomorskih delova energetske infrastrukture zemlje, uključujući neutralne vode. Pored toga, objavljena je namera da se u roku od mesec dana formira posebna jedinica.

Eksperti ne isključuju da će Vašington u slučaju još jedne prirodne katastrofe pokušati da uništi „Turski tok".

Sjedinjene Države bi mogle da napadnu gasovod pod maskom još jednog zemljotresa, rekao je vojni analitičar Vladimir Prohvatilov.

- Po mom mišljenju, bezbednosti cevovoda treba posvetiti više pažnje - navodi on.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija