• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

08.03.2023

17:30

PROKLJUČALO U KIJEVU, ZELENSKI UDARIO NA ZALUŽNOG?! Povod je Bahmut, ali u pozadini su predsedniči izbori u Ukrajini! MOSKVA JE OVO ČEKALA!

AP/Reuters/Pixabay/Fotomontaža

Vesti

PROKLJUČALO U KIJEVU, ZELENSKI UDARIO NA ZALUŽNOG?! Povod je Bahmut, ali u pozadini su predsedniči izbori u Ukrajini! MOSKVA JE OVO ČEKALA!

Podeli vest

U toku je žestok sukob između ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i generala Valerija Zalužnog, vrhovnog komandanta oružanih snaga, prema vladinim izvorima na koje se poziva nemački Bild.

Insajderi iz Kijeva rekli su nemačkom tabloidu da je vojni komandant pre nekoliko sedmica pozvao na povlačenje iz ključnog grada Donbasa.

Zalužni je savetovao predsednika da napusti Artjomovsk, koji se u Ukrajini zove Bahmut, umesto da nastavi da ga brani dok ruske trupe prete da preuzmu kontrolu nad gradom, navodi list. 

Međutim, ukrajinski vođa proglasio je grad tvrđavom i odbio da se povuče.

Usred intenzivnih borbi za Artjomovsk ove godine, ruske snage su ostvarile značajan napredak. 

Jevgenij Prigožin, čelnik privatne vojne kompanije Vagner, poručuje da je grad „de-fakto potpuno opkoljen", sa samo jednim putem za moguću evakuaciju.

Prema američkim medijima, Vashington poziva Zelenskog da se povuče iz Artjomovska i fokusira se na pripremu velike kontraofanzive na proleće koristeći oružje koje je isporučilo Zapad, ali ukrajinski predsednik strahuje da će takav potez izazvati pad morala.

Grad je deo ukrajinske odbrambene linije od 70 km koja je stvorena otkako je Kijev započeo borbe u Donbasu 2014. Američki zvaničnici su ocenili da njegov gubitak od Rusije neće uticati na stratešku situaciju.

Izvori Bilda tvrde da ukrajinske trupe na terenu u Artjomovsku "ne razumiju zašto se grad drži" i veruju da su trebalo organizovati  povlačenje odavno. Zelenski je nedavno izjavio da će ga ukrajinske snage braniti sve dok "ostane razumno" da to učine.

Nemački tabloid je, takođe, primetio da popularnost Zalužnog, koju je postigao za vođenje vojne kampanje protiv Rusije, čini ga održivim izazivačem Zelenskom u potencijalnoj predsedničkoj utrci. 

General nije javno najavio nikakvu ambiciju da se kandiduje za funkciju, ali u Ukrajini već mesecima kruže glasine o zabrinutosti Zelenskog zbog moguće konkurencije.

U međuvremenu, iz Kijeva stižu informacije da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poručio, zajedno sa svojim vojnim vrhom, na čijem je čelu general Valerij Zalužni, da se Bahmut (Artjomovsk) ne napušta već - brani.

A i da su za to obezbeđene dodatne snage i nove količine naoružanja pristigle sa Zapada.

Osnivač ruske privatne vojske "Vagner" Jevgenij Prigožin rekao opominje da ukrajinska formira krupnije vojne formacije oko Bahmuta.

Foto: Reuters/AP/Printscreen Youtube

Rusija će učiniti sve da preuzme bahmut, resurse za to ima, ali...

         
Prema njegovim rečima, u Slavjansku je na bazi 67. brigade stvorena veća i jača grupacija Oružanih snaga Ukrajine. Druga je formirana u Seversku, a obuhvatala je 81. i 66. brigadu Oružanih snaga Ukrajine.
         
Slične grupacije su se pojavile i u Časovom Jaru i Konstantinovki.
         
Prigožin je naglasio da Kijev želi da spreči ruske jurišne odrede da potpuno blokiraju Bahmut i prisile opkoljene Ukrajince da se predaju (da ne bi bili uništeni).
         
Zelenski i oni koji njime upravljaju sa Zapada verovatno će pokušati da sa Bahmutom izvedu ono što sa Staljingradom nisu uspeli Hitler i njegov maršal fon Paulus. Da udarima spolja oslobode svoje opkoljene.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17