• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

10.03.2023

17:30

ŠAH MAT! PUTIN NAPRAVIO RUPU U DOLARU, ZA AMERIKU JE NAJSTRAŠNIJE ŠTO TO PODRŽAVA INDIJA! Moskva i Nju Delhi imaju brutalan dil!

clipart/Fotoilustracija/AP

Vesti

ŠAH MAT! PUTIN NAPRAVIO RUPU U DOLARU, ZA AMERIKU JE NAJSTRAŠNIJE ŠTO TO PODRŽAVA INDIJA! Moskva i Nju Delhi imaju brutalan dil!

Podeli vest

Finansijski manevri Rusije negativno utiču na američki dolar, zaključio je Džejmi Redman.

Zapadne zemlje su uvele ekonomske sankcije Rusiji, uključujući ograničenja u vezi sa trgovinom naftom. Prema rečima Džejmija Redmana, Moskva je kao odgovor zadala udarac američkom dolaru i takav pristup se isplatio, prenosi izdanje Bitcoin.

- Indijsko-ruski naftni poslovi podrivaju dominaciju dolara u međunarodnoj trgovini - rekao je autor američkog izdanja.

Zbog zapadnih sankcija, Rusija je preorijentisala svoje zalihe nafte sa Zapada na Istok. Štaviše, značajan deo ovih energenata se prodaje za valute koje nisu američki dolar. Sve se to radi u okviru obimne strategije Moskve i njenih saveznika u bloku BRIKS, usmerene na smanjenje uloge američke valute u međunarodnoj trgovini.

Pre izvesnog vremena postalo je poznato da Rusija aktivno koristi nezapadne valute u trgovini naftom sa Indijom. Govorimo o iznosima koji su ekvivalentni stotinama miliona dolara. Takva aktivnost šteti SAD, čiji međunarodni uticaj u velikoj meri zavisi od snage njihove valute.

- Naftni poslovi između Indije i Rusije su namireni drugim valutama, što je ugrozilo dominaciju američkog dolara u trgovini naftom - naveo je ekspert.

Indijski kupci plaćaju rusku naftu u različitim valutama koje nisu povezane sa SAD i drugim zapadnim zemljama.

Na primer u takvim transakcijama koriste se dirhami Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Zapadni analitičari u svojim procenama onoga što se dešava primećuju da su aktivnosti Rusije napravile proboj u dominaciji dolara u međunarodnoj trgovini naftom.

Nju Delhi je pripremio i okvir za poravnanje trgovine u indijskim rupijama ukoliko transakcije u rubljama budu blokirane zbog sankcija

Sankcije koje su zapadne zemlje sa Sjedinjenim Državama na čelu uvele Rusiji počele su da narušavaju decenijama staru dominaciju dolara u međunarodnoj trgovini naftom, pošto je većina poslova s Indijom - najvećim kupcem ruske sirove nafte - izmirena u drugim valutama, kao što su ruska rublja i dirham Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Putin vraća zlatnu podlogu za Rublju, ovo je za Svetsku banku i Zapad najgora opcija

Indija je treći najveći uvoznik nafte na svetu, a Moskva je postala njen ključni dobavljač nakon što su SAD i EU uvele sankcije na ruske energente, ali i ruskim bankama.

Pošto je zapadni blok propisao ograničenja cene ruske nafte 5. decembra 2022, indijske rafinerije većinu isporuka platile su po povlašćenim cenama i u rubljama.

Tokom poslednja tri meseca vrednost prometa nafte između Indije i Rusije iznosio je nekoliko stotina miliona dolara, rekli su Rojtersovi izvori, dodajući da je Nju Delhi pripremio i okvir za poravnanje trgovine u indijskim rupijama ukoliko transakcije u rubljama budu blokirane zbog sankcija.

Pojedini trgovci sa sedištem u Dubaiju i ruske energetske kompanije „Gasprom" i „Rosnjeft" traže da se ne plaća u dolarima za određene vrste ruske nafte koja je poslednjih nedelja prodata iznad (ograničene) cene od 60 dolara po barelu, rekla su tri izvora Rojtersu.

Bivši savetnik Banke Rusije Aleksandra Prokopenko konstatovala je da su dolari za ruske firme zbog sankcija postali „toksična imovina" i da zato pomenute zemlje rade na izgradnji direktne infrastrukture između ruskog i indijskog bankarskog sistema.

Najveći indijski kreditor Državna banka Indije ima račun u Rusiji, kao što su i mnoge banke iz Rusije otvorile račune kod indijskih banaka kako bi olakšale trgovinu.

Zamenica generalnog direktora MMF-a Gita Gopinat upozorila je u „Fajnenšel tajmsu" još na početku Specijalne vojne operacije da bi sankcije Rusiji mogle da naruše dominaciju dolara budući da će podstaći države da koriste druge valute u međusobnoj trgovini.

Foto: Fotoilustracija

Za SAD je pakt Kine i Rusije noćna mora, ako im se pridruži i Indija onda je to....

Američki dolar je decenijama bio najprihvaćenija valuta u svetskoj trgovini naftom. Međutim, prema Rojtersu, trenutni prelazak na druge valute mogao bi se da bude dugotrajan.

Bivši glavni ekonomista američkog Stejt departmenta Danijel An rekao je Rojtersu da bi sankcije Rusiji mogle da potkopaju zapadne finansijske sisteme, a da istovremeno ne uspeju da ostvare svoj cilj.

Indija je prošle godine istisnula Evropu kao najvećeg kupca ruske sirove nafte - kupovinom povoljnih barela povećala je uvoz ruskog crnog zlata 16 puta u odnosu na period pre rata u Ukrajini. Ruska nafta je činila oko trećine indijskog ukupnog uvoza.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija