• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT Balkan

09.03.2023

22:11

KINESKI TINK TENK: Rat u Ukrajini biće gotov do jeseni

Tanjug/AP

Vesti

KINESKI TINK TENK: Rat u Ukrajini biće gotov do jeseni

Podeli vest

Akademija vojnih nauka predviđa da će se sukob okončati u trenutku kada će "Rusija biti u prednosti"

Kineski tink-tenk blizak oružanim snagama te države predvideo je da će se rusko-ukrajinski sukob okončati do jeseni 2023. godine, preneo je japanski list "Nikei".

Peking smatra da je ta procena ozbiljna, što je uticalo na njihovu odluku da se ponude svoje posredničke usluge u pregovorima pre nego što se sukob potencijalno okonča, tvrdi taj japanski medij.

Procenu je objavila Akademija vojnih nauka (AMS), pekinški tink tenk blizak Kineskoj narodnooslobodilačkoj armiji koji redovno objavljuje preporuke za kineske oružane snage. AMS je svoje viđenje situacije u Ukrajini objavio još u decembru, navodi "Nikei".

Oni su naveli da je predviđanje AMS-a da se sukob polako približava kraju uticalo na odluku Pekinga da se aktivira u potrazi za diplomatskim rešenjem.

Predviđanje AMS-a zasnovano na simulaciji aktuelnog sukoba pokazuje da bi on "mogao da se okonča tokom leta 2023. godine", u trenutku kada će "Rusija biti u prednosti", preneo je "Nikei". U tom tink-tenku veruju da će ekonomije obe zemlje imati problema da iznesu visoku cenu sukoba nakon leta tekuće godine.

Odluka Kine da predloži svoj predlog mirovnog plana inicirana je rezultatima te analize, smatraju Japanci. Kina je sa tom inicijativom pokušala da obnovi odnose sa Evropom, kako bi se obezbedila nastavak dotoka investicija i tehnologija sa tog kontinenta, navodi "Nikei". Još jedan od razloga predstavlja i pokušaj Kine da održi prijateljske odnose sa Kijevom.

- Pored Rusije, mi ne možemo da izgubimo ni Ukrajinu - rekao je neimenovani kineski zvaničnik za taj japanski medij. "Nikei" navodi i da su Kinezi navodno razmišljali o slanju ekonomske pomoći Ukrajini kao deo mirovnog plana.

Uspeh pregovora bi doveo i do rasta kineske reputacije na globalnom jugu, navodi japanski list, što je takođe uticalo na pokretanje mirovne inicijative. Kako bi to postigao, kineski predsednik Si Đinping navodno razmatra posetu Moskvi.

U Pekingu zvanično nisu najavili takvu posetu, dok je "Volstrit džornal" u februaru preneo da su pripreme za to u toku. Prema navodima tog američkog lista, Si bi mogao da poseti Moskvu krajem aprila, ili početkom maja kako bi pokušao da inicira početak mirovnih pregovora.

- Do posete Rusiji ne može doći prerano, ili prekasno - rekao je kineski izvor za "Nikei", komentarišući navodnu posetu. Kako navodi taj list, "najbolji scenario" za Kinu predstavljao bi početak pregovora neposredno nakon Sijeve posete Moskvi.

Kina je svoj mirovni plan za Ukrajinu u 12 tačaka objavila krajem februara. On uključuje pozive na nastavak mirovnih pregovora, osudu jednostranih sankcija i pozivanje na poštovanje principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Moskva je pozdravila pokušaje Pekinga da pomogne rešavanje sukoba, dok su na Zapadu tu inicijativu uglavnom odbacili. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Kina „nema puno kredibiliteta“, po tom pitanju, dok je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da ona sadrži „neke pozitivne elemente“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija