• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Informer

13.03.2023

23:23

(VIDEO) RUSI IDU SVOM SNAGOM! NA UKRAJINU ŠALJU ULTRAPRECIZNE AVIO-BOMBE, MOGU DA JEDRE 120 KM! Slično oružje imaju i Ameri, hoće li ga dati Kijevu!

Printscreen/Youtube/Reuters/Fotomontaža

Vesti

(VIDEO) RUSI IDU SVOM SNAGOM! NA UKRAJINU ŠALJU ULTRAPRECIZNE AVIO-BOMBE, MOGU DA JEDRE 120 KM! Slično oružje imaju i Ameri, hoće li ga dati Kijevu!

Podeli vest

Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobile su "novu liniju ultrapreciznih dalekometnih bombi". Razlikuju se po kalibru, daljini leta, kao i sistemima za navođenje. Ali, sve su u stanju da pogode ciljeve udaljene desetine kilometara, ne samo nepokretne objekte, već i vozila u pokretu, čak i tenkove.

Prve super-bombe već su stigle u arsenale Vazdušno-kosmičkih snaga.

Donedavno su Rusi imali na raspolaganju avionske bombe KAB-500S konstruisane 2000-ih. Aktivno su korišćene u Siriji, gde su pokazale visoku preciznost. Međutim, krajnji domet im je bio 9 km.
         
Sa novim jedrećim bombama ruska avijacija će moći da napada bez ulaska u zonu u dometu protivvazdušne odbrane neprijatelja.

         
Ruski vojni konstruktor Viktor Jeljecki naglašava da je važna prednost jedrećih bombi u tome što je znatno jeftinije od navođenih raketnih projektila, a imaju „uporedivu preciznost". Pored toga, mogu da nose masivnije eksplozivne glave.
         
Vojni istoričar Dmitrij Boltenkov ukazuje:
         
- Dovoljno je da pilot postigne potrebnu visinu, lansira bombu i brzo se udalji od moguće vatre protivničke PVO. Bomba će, zahvaljujući svom sistemu navođenja, sve uraditi sama".
         
Jeljecki, koji je tvorac rakete 9M338 za sistem Tor-M2, posebno naglašava:
         
- Jedreće bombe su teška meta za protivvazdušnu odbranu. Tor-M2 može da se efikasno suprotstave takvim bombama, ali je izuzetno teško potpuno ih uništiti jer imaju žtelož koje nije lako probiti. Čak ni sa dva tačna pogotka.
         
Rusija je nekoliko godina radila na aviobombi "Grom" dometa 60 do 120 km, koju - zbog malih gabarita - mogu koristiti i avioni poput Su-34 i dronovi kakav je ruski „Ohotnjik"
         
Te bombe imaju autopilot koji im omogućava i da naprave zaokret od 180 stepeni i da uništavaju ciljeve „iza repa" aviona koji ih nosi.
         
"Grom" na navodi inercioni sistem navigacije i signala sa satelita.
         
Čak i kad gađa najudaljenije mete, u proseku ne promašuje više od 2-10 metara.
         
Rusija tokom ove godine treba da počne serijsku proizvodnju kasetnih aviobombi "Drelj" sa 500 kilograma eksploziva za udare po protivničkoj „teškoj ratnoj tegnici".
         
Jedrećim avio-bombama raspolažu i SAD.

Jednu od njih - GBU-39/V - pokreće standardni motor 227-milimetarskog  reaktivnogo projektila M26 koje koriste američki višecavnbi raketni bacači.
         
Avioni ih ispuštaju sa velikih visina, a one potom jedre prema cilju.
         
U SAD se realizuje i program JDAM (Joint Direct Attack Munition) za pretvaranje klasičnih bombi u visokoprecizne navođene.
          
Američki dronovi MQ-1 Predator koriste protivtenkovske rakete Hellfire sa samo 50 kg eksploziva. A teški MQ-9 Reaper - bombe sa satelitskim i laserskim navođenjem teške do 227 kilograma.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija