• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

18.03.2023

21:00

ŠTA JE SLEDEĆE, MINIRANJE TURSKOG TOKA, NEKOG DRUGOG GASOVODA... Slučaj "Severni tok" ne sme proći bez... OTKRITI ISTINU PO SVAKU CENU!

Reuters/AP

Vesti

ŠTA JE SLEDEĆE, MINIRANJE TURSKOG TOKA, NEKOG DRUGOG GASOVODA... Slučaj "Severni tok" ne sme proći bez... OTKRITI ISTINU PO SVAKU CENU!

Podeli vest

Čuvanje tajne terorističkog napada „Severnog toka", moglo bi da zapreti novim eksplozijama infrastrukture. Kolumnista Blumberga Leonid Beršidski piše o tome.

Prošlo je skoro pola godine od dana kada su se dogodile eksplozije, na tri kraka gasovoda „Severni tok 1" i „Severni tok 2", ali je za to vreme bilo vrlo malo pouzdanih informacija o sabotaži. Prema rečima autora, bombardovanja su počela da obrastaju teorijama zavere, kao što je to bio slučaj posle ubistva Džona Kenedija, ili posle napada 11. septembra.

Analitičar naglašava da neotkrivena tajna - ko je zaista digao u vazduh gasovode - predstavlja pretnju za druge kritične infrastrukturne objekte. Poznavanje ko je odgovoran za prekid gasovoda je ključno, za sprečavanje budućih napada na kritične podmorske komunikacije i transportne linije.

"Kolaps gasovoda ostaje užasan presedan za podvodnu infrastrukturu, koja uključuje, pored raznih cevi za naftu i gas i dalekovoda, 1,3 miliona mreže kablova koji prenose podatke za 10 triliona dolara dnevno, samo za finansijske transakcije", navodi se u članku.

Beršidski je napomenuo, da danas postoje tri glavne verzije ko stoji iza eksplozija grana „ST-1" i „ST-2". Prva verzija je da je to uradila sama Rusija, što se na Zapadu često govori. Međutim, sam autor je mnoge argumente nazvao nategnutim.

Tako je, danski vojni analitičar Anders Pak Nilsen, sugerisao, da Moskva želi da pokaže Evropljanima njihovu ranjivost uništavanjem „Severnog toka", uz nagoveštaj, da bi ova sudbina mogla da zadesi gasovod ili podvodne energetske kablove od Norveške do Poljske.

Druga verzija je ukrajinska grupa, koja se navodno sama domogla eksploziva i ronilačke opreme i otišla na jahtu iznajmljenu u Nemačkoj, da diže gasovode u vazduh. Prema rečima autora, i ova verzija je krajnje sumnjiva, na šta ukazuju pojedini detalji i politički rizici na koje se Kijev ne bi usudio.

- Verzija 3: SAD i njeni saveznici su to uradili. Od svih strana, Sjedinjene Države su imale najjače političke i ekonomske motive da onesposobe ruske gasovode. Napori Bajdenove administracije da osigura vojnu pobedu Ukrajine zavise od zapadnog jedinstva, a uklanjanje privlačnosti jeftinog ruskog gasa pomaže da se to ojača - piše Beršidski.

Prema rečima autora, sa ekonomske tačke gledišta, Vašington takođe ima koristi od eksplozija gasovoda- Evropa je izgubila jeftino gorivo i prinuđena je da ubrzanim tempom pređe na američki LNG. Osim toga, SAD neće snositi nikakve političke rizike, čak i ako se dokaže njihova krivica.

- Čak i ako se potvrdi da su eksplozije njihovo delo, nijedna evropska država neće napustiti NATO. Znajući da su američke bezbednosne garancije njena najbolja odbrana od Rusije, Nemačka će morati da proguta svoj ponos, tvrdeći da je njena bivša energetska zavisnost od „Gasproma" bila velika greška i da su SAD bile prinuđene da je na kraju isprave.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 1 godinu

Korporacije vladaju svijetom i pokusavaju ovladati svim i svacim bez. obzira na zrtve drugih, jer je njihov interes najbitniji. Oni ce unistiti plinovode i sve drugo ako ne sluzi za njiohove profite. Demokratija, je vladavina vecine, a kakva je danas demokratija, Francuska, bez glasanje uvode se zakoni, rusenje vlada uvodjenje sankcija bez UN, podjele svijeta na regione kao i mafijasi kada dijele interesne sfere na odredjenoj teritoriji.

Veteran

pre 1 godinu

ISTINA I PRAVDA NE POSTOJE U DEMOKRATIJI,VEC ZAKON JACEG!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija