• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

21.03.2023

22:30 >> 20:08

PUTIN I ĐINPING UPOZORAVAJU! RAKETNI NAPAD NA ODESU! Patrioti stižu ranije u Ukrajinu! Diplomatska igra!

Tanjug/AP

Vesti

PUTIN I ĐINPING UPOZORAVAJU! RAKETNI NAPAD NA ODESU! Patrioti stižu ranije u Ukrajinu! Diplomatska igra!

Podeli vest

Rat u Ukrajini 391. dan.

Završena poseta kineskog predsednika Kremlju

Kineski predsednik Si Đinping napustio je Kremlj nakon svečane večere i razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Predsednik Rusije izašao je da isprati kineskog kolegu do automobila. Lideri su se rukovali i kratko razgovarali.

Ruski raketni napad na Odesu, ima povređenih

Rusi su kasno danas izveli napad na regiju Odesu. Načelnik vojne uprave okruga Odesa Jurij Kruk rekao je da u raketnom napadu ima povređenih, javlja CNN.

"Neprijatelj je izveo raketni napad na područje Odese. Neprijateljski lovci SU-35 lansirali su projektile s mora. Neke su rakete presretnute zahvaljujući našoj protivvazdušnoj obrani. Međutim, došlo je do udara koji je rezultirao delimičnom štetom na civilnoj zgradi. Ima ranjenih. Niko nije poginuo", rekao je Kruk.

Objave na društvenim mrežama pokazuju da su projektili bili usmereni na aerodrom u regiji.

Patrioti stižu ranije u Ukrajinu

Vašington će Kijevu isporučiti raketne sisteme „Patriot“ ranije nego što se prvobitno očekivalo zbog skraćenog roka obuke ukrajinskih vojnika, javila je televizija „Si-En-En“ pozivajući se na svoje izvore.

Nuklearni rat ne sme da se desi

Kako bi se rešila ukrajinska kriza, neophodno je poštovati opravdanu zabrinutost svih zemalja na polju bezbednosti, navodi se u zajedničkom saopštenju dveju zemalja.

Upozorava se, takođe, da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da on nikada ne sme da bude pokrenut. Uz to, upozorava se da nuklearne države ne smeju da raspoređuju svoje nuklearno oružje van granica svoje teritorije, kao i da treba da povuku svo nuklearno oružje već raspoređeno u inostranstvu.

Diplomatska igra Zelenskog

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kritikovao je zemlje poput Mađarske i Nemačke zbog previše približavanja Rusiji, ali on igra dugoročnu diplomatsku igru sa najvećim saveznikom Moskve - kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Stoltenberg upozorava Peking da ne ne ispručuje oružje Rusiji

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je upozorio Kinu da ne isporučuje Rusiji smrtonosno oružje, nakon što su se lideri te dve zemlje sastali u Moskvi.

''Nismo videli nikakav dokaz da Kina isporučuje smrtonosno oružje Rusiji, ali smo videli neke znake da je to bio zahtev Rusije i da je to pitanje koje u Pekingu razmatraju kineske vlasti. Kina ne bi trebalo da pruža smrtonosnu pomoć Rusiji, to bi značilo da podržava ilegalni rat'', rekao je Stoltenberg.

ISTORIJSKI DOGOVOR PUTINA I SIJA!

Foto: Tanjug/AP

Globalni Jug donosi pobedu Rusiji?

Rusija je bolje pripremljena za „specijalnu operaciju“ u Ukrajini od Zapadnog bloka, saveznika Zelenskog, pošto je obezbedila ne samo efikasan ekonomski sistem, već i politički uticaj Globalnog Juga, smatra bivši savetnik Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor.

Počeo sastanak Putina i Sija

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na početku sastanka sa kineskim liderom Si Đinpingom u proširenom sastavu da su praktično svi parametri kada je reč o projektu „Snaga Sibira 2“ usaglašeni.

Putin je rekao i da je potrebno i dalje jačati praksu obračuna u nacionalnim valutama.

- Računamo na rast izvoza ruske hrane na kinskom tržištu - rekao je Putin.
 

Foto: Printskrin Youtube/Euronews

On je dodao da dve zemlje mogu da postani svetski lideri u oblasti veštačke inteligencije i informacionih tehnologija.

Rusija je spremna da podrži kineski biznis u zamenu za preduzeća koja su napustila Rusiju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa kineskim kolegom Si Đinpingom.
 

Bitka za Bahmut: Grupa „Vagner“ kontroliše veći deo grada i potiskuje ukrajinske snage 

▪Prema zapadnim analitičarima, kontrola partija je oko 62% pod Vagnerovom grupom (23,5 km²) i 34% pod Oružanim snagama Ukrajine (13 km²). 4% teritorije se nalazi u sivoj zoni.

▪ Ukrajinske snage i dalje drže centralni deo grada, a Vagner sada kontroliše veći deo fabrike AZOM, kao i nove teritorije južno od Marijupoljske ulice i skoro sve periferije.

 

 

Osiromašeni uranijum stiže u Ukrajinu!

Municiju koju su savezničke snage intenzivno ispaljivale u Iraku i SR Jugoslaviji biće poslata Ukrajini. Naučnici veruju da se njihovi toksični efekti na ljudsko zdravlje mogu i dalje osećati dugo nakon okončanja sukoba.

 

MAĐARI ZABILI NOŽ U LEĐA PUTINU!

Foto: Reuters

U toku sastanak Putina i Sija

 

 

 

Ukrajinci: Rusi "crnom magijom" obaraju dronove

U Ukrajini su nazvali "crnom magijom" način na koji ruske oružane snage uspevaju da obaraju bespilotne letelice, piše britansko izdanje Ekonomista , pozivajući se na ukrajinske izvore iz oblasti odbrane.

Putin dočekao Sija

Nakon zvanične ceremonije dočeka biće održan sastanak u užem formatu, na kojem će sa ruske strane prisustvovati, između ostalih, i zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, guvernerka Centralne banke Elvira Nabiulina, ministar odbrane Sergej Šojgu. Zatim će rusko-kineski razgovori biti nastavljeni u proširenom formatu.

Foto: Tanjug/AP

Na kraju, planirano je potpisivanje zajedničkih dokumenata i izjave Putina i Sija.
 

Napadnutna naftna stanica u RUsiji


Teritorija naftne distributivne stanice "Novozibkov" bila je meta napada ukrajinskog drona, saopštio je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomoz.

Niko nije povređen.
 

Ubijen plaćenik iz Novog Zelanda

 

 


On se borio za ukrajinske snageskoro godinu dana, a zvao se Kejn Tetai, prenosi Radio Novi Zeland.
 

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije

- Oboren ukrajinski Su-25 u području Nikanorovke (DNR);

- Ruske trupe su likvidirale oko 80 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska;

- Ruske trupe likvidirale 95 vojnika Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su za dan do 160 vojnika u pravcu Donjecka;

- Ruske trupe likvidirale preko 40 ukrajinskih vojnika i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje u pravcu Hersona;

- Oružane snage Rusije su uništile tri radarske stanice Oružanih snaga Ukrajine američke proizvodnje.
 

Zaharova: Zapad zavidi Rusiji i Kini

Zapadni režimi juče su penili dok su slušali uvodna obraćanja predsednika Rusije i Kine Vladimira Putina i Si Đinpinga na sastanku u Moskvi, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Rogov izneo nove detalje o eksploziji u Zaporožju


- Prema preliminarnim informacijama, eksplozija, koju su čuli kozaci, dogodila se u Volnjansku, najbližem predgrađu regionalnog centra. Upravo u ovom malom gradu se nalazi komandno mesto 128. brdske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine i jedinice protivvazdušne odbrane režima Zelenskog - rekao je član zaporoške oblasne administracije Vladimir Rogov.

Šef generalštaba Pentagona izneo bolnu istinu o Ukrajini

Za Ukrajinu će biti izuzetno teško da potpuno izbaci ruske trupe sa svoje teritorije, rekao je Mark Mili, šef generalštaba Pentagona.

Rogov: Snažna eksplozija u Zaporožju


- U 13:08 odjeknula je snažna eksplozija u regionalnom centru, koji je privremeno okupirao režim Zelenskog. Prema rečima kolega Kozaka, nakon eksplozije objavljena je uzbuna za vazdušni napad. više detalja će biti objavljeno kasnije - rekao je član zaporoške oblasne administracije Vladimir Rogov.

 

Rusi uništili posadu za elektronsko ratovanje Oružanih snaga Ukrajine

Izviđači jedinice specijalnih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije otkrili su posadu za elektronsko ratovanje i privremeno mesto razmeštanja ukrajinskih snaga u pravcu Avdejevke.

Dva dobro usmerena hica iz ATGM-a uništila su mete, neprijatelj je pretrpio gubitke - 5 poginulih i 7 ranjenih vojnika.

 

 

Maročko: Ukrajinci zauzimaju kuće civila


Ukrajinski borci zauzimaju kuće u predgrađu Bahmuta bez evakuacije civila, rekao je Sputnjiku penzionisani potpukovnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

- U naseljima Grigorovka, Bogdanovka i Kalinovka zabeležen je dolazak jedinica oružanih formacija Ukrajine koje su smeštene u domove civila - rekao je on.

Prema rečima Maročka, ukrajinske trupe zauzimaju, ne samo prazne kuće, već i one u kojima ljudi žive.
 

KRENULI SU! RUSI DIGLI AVIONE!

Foto: Reuters

Suhoj

Ukrajina: Nemamo informacije o kineskom oružju


Vojna obaveštajna služba Ukrajine ne raspolaže informacijama o mogućoj isporuci oružja Rusiji iz Kine, saopštio je predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrej Jusov.
 

Zapadni mediji spekulišu o "teškoj bolesti" Putina

Zapadni mediji ponovo su izrazili sumnje o zdravstvenom stanju predsednika Rusije Vladimira Putina, komentarišući njegovo ponašanje na sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

 

Udari visoko precizne artiljerije u Avdejevci

 

 

Ruski artiljerci uništili haubicu "Akacija"


Ruski artiljerci uništili su noću kod Hersona, koji kontrolišu kijevske trupe, ukrajinsku samohodnu haubicu „Akacija” sa posadom i municijom, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Prema njegovim rečima, dan ranije „artiljerija je u području Belozjorke uništila minobacač 120 mm sa municijom i posadom, gubici neprijatelja: 6 mrtvih i 2 ranjena vojnika.
 

Vanredna situacija u Džankoju

U gradu Džankoj na Krimu, koji je sinoć napadnut ukrajinskim dronovima, uvedena je vanredna situacija, izjavio je šef gradske uprave Igor Ivin. Naveo je da je u gradu oštećeno nekoliko objekata i električna mreža.

Oštećena je privatna kuća, radnja i stručna škola, naveo je Ivin, prenosi agencija RIA Novosti. Savetnik šefa Krima Oleg Krjučkov izjavio je da su dronovi, pored eksploziva, bili punjeni i gelerima.

Lider Krima Sergej Aksjonov izjavio je da je situacija u Džankoju pod kontrolom i da je počela obnova oštećene infrastrukture. Aksjonov je na sednici vlade Krima rekao da je PVO sinoć dejstvovala zbog napada dronova i da je jedna osoba povređena.

Si Đinping na sastanku sa ruskim premijerom


Kineski predsednik Si Đinping koji se nalazi u trodnevnoj poseti Rusiji stigao je u zgradu gde će razgovarati sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom.

Uvaženog gosta dočekao je lično ruski premijer. Posle tradicionalnog rukovanja i ceremonije fotografisanja, političari su se povukli na sastanak.

 

 

Sastanak predsednika Kine i Rusije se očekuje oko 13.00.
 

Šojgu stiže na sastanak Putina i Sija

Pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i kineskim predsednikom Si Đinpingom je drugi dan razgovora o odnosima dve strane, a danas se očekuje i potpisivanje dva velika sporazuma.

„Krasnopolj“ uništava odbranu i opremu ukrajinskih snaga na Donjeckom frontu

14. artiljerijska brigada „Kalmius“ 1. armijskog korpusa nastavlja sa uspešnom upotrebom vođenih raketa „Krasnopolj“ kalibra 152 mm. Uz njihovu pomoć uništavaju se prioritetni neprijateljski ciljevi.

 

 

Kijev čeka potvrdu telefonskog razgovora Sija i Zelenskog


Kijev čeka potvrdu telefonskog razgovora između kineskog predsednika Si Đinpinga i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, saopštila je ministarka za reintegraciju nekontrolisanih teritorija Ukrajine Irina Vereščuk u intervjuu za italijanski list Korijere dela sera.

- Ne znam, čekamo potvrdu. To bi bio važan korak. Oni imaju šta da kažu jedan drugom - dodala je ona.

Snimak napada na Krim! Ukrajina: Uništili smo ključno rusko oružje!

U eksploziji na severu Krima uništeni su ruski projektili koji su se prevozili železnicom, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane. Ruski čelnik grada Džankoja rekao je da je to područje napadnuto dronovima.

Skoplje isporučilo Ukrajini „suhoje“ koji nisu u letnom stanju

Ministarka odbrane Severne Makedonije Slavjanka Petrovska potvrdila je da je Skoplje isporučilo Ukrajini četiri aviona Su-25, piše portal „Džejns“.

Kako se navodi, radi se o tri jednoseda Su-25 i jednom dvosedu Su-25UB. Međutim, u članku se navodi da avioni nisu u letnom stanju.

Foto: RMV

- Oprema koja je isporučena Ukrajini sastoji se od streljačkog oružja i municije, artiljerijskog oruđa, tenkova, lovaca 'suhoj', protivtenkovskog naoružanja i PVO, kao i opreme za vojnu avijaciju - kazala je ministarka.
 

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

▪ Prema analitičarima, ruske snage su verovatno dodatno ojačale na jugozapadu i severu Bahmuta, kao i na severozapadu Bahmuta između Bogdanovke i Hromova.

▪ Prema ukrajinskom generalštabu, ruske trupe su verovatno napredovale zapadno od Krasnogorovke (9 km severno od Avdejevke) i zauzele Stepovoe (zapadno od Krasnogorovke).

▪ Ruski izvori tvrde da ukrajinske i ruske snage međusobno napadaju položaje severoistočno od Kupjanska.

▪ Ruska armija nastavlja ofanzivna dejstva u oblastima Svatova i Kremene.

▪ Ruski mediji navode da ruske trupe grade odbrambena utvrđenja i odbijaju napade ukrajinskih GUR jedinica u regionu Zaporožja.

 

 

Ruska vojska odbila ofanzivu u pravcu Krasnog Limana


Ruska vojska je odbila pokušaje ukrajinskih nacionalista da povrate izgubljene pozicije u pravcu Krasnog Limana, rekao je Sputnjiku Aleksandar Savčuk, šef pres-centra ruske grupe "Centar".

- Na Krasnolimanskom pravcu neprijatelj je pokušao da povrati izgubljene položaje. Izviđačka grupa snaga Centar otkrila je kretanje pešadije i tehnike nacionalista u pravcu uporišta i prenela podatke posadi višecevnog sistema Grad - rekao je Savčuk.

Ruska artiljerija je nanela velike gubitke neprijatelju u ljudstvu i tehnici.
 

Šolc je govorio o telefonskim razgovorima sa Putinom

Nemački kancelar Olaf Šolc govorio je o telefonskim razgovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, piše Rheinische Post.

Foto: Tanjug/AP

Olaf Šolc

- Ovo su dugi razgovori, nekad sat, nekad sat i po. Nekad na nemačkom, nekad sa prevodom. A Putin je uvek veoma ljubazan - rekao je Šolc za izdanje.

Japanski premijer stiže u Ukrajinu


Japanski premijer Fumio Kišida otišao je u posetu Ukrajini, pišu mediji. Ovo je njegovo prvo putovanje u Ukrajinu od početka specijalne operacije.

 

 

Televizija NHK objavila je snimak kako šef japanske vlade kako ulazi u voz na železničkoj stanici u poljskom gradu Pšemisl na poljsko-ukrajinskoj granici. Prema izvorima japanskih medija, voz je već prešao ukrajinsku granicu. Kišida je do sada bio jedini lider zemlje G7 koji nije posetio Kijev.
 

Rusija odbila posredovanje Britanije, Francuske i Nemačke

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Velika Britanija, Francuska i Nemačka ne mogu da pretenduju na ulogu neutralnih posrednika u mirovnom procesu u Ukrajini.

U resoru su naglasili da su oni učesnici sukoba na teritoriji Ukrajine, i da ne znaju ništa o predlogu za stvaranje kontakt grupe o Ukrajini, i istakli da su za to saznali iz medija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rale

pre 1 godinu

Ma kad bi bilo, Avdejevku razaraju precizno vec 50-ti put ali nikako da je uzmu. A na severu Krima rusi kazu oborili dronivre pa oni prouzrokovali pozare, eksplozije i pozare....koliko ja znam ovoliki pozari eksplozije i rusenja ne mogu da budu od par dronova, ikako rusi navode, ovo mora ds je pogodak u neko skladiste municije, mozda je ipak istina da su ukrsjinci pogodili voz sa kalibr projektilima kako kazu, a rusi pokusavaju da umanje stetu jer je eksplozija pored velike avio baze

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija