• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

23.03.2023

22:48 >> 20:04

NAGOMILANO 80.000 VOJNIKA! STIŽU TENKOVI IZ FINSKE! Vašington je spreman!

Tanjug/AP

Vesti

NAGOMILANO 80.000 VOJNIKA! STIŽU TENKOVI IZ FINSKE! Vašington je spreman!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 393. dan.

Vašington spreman

Sjedinjene Američke Države otvorene su za konstruktivnu diplomatiju sa Rusijom u cilju okončanja sukoba u Ukrajini ako Moskva pokaže znake spremnosti na takvu saradnju, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Ako vidimo bilo kakve naznake da je Rusija posvećena konstruktivnoj diplomatiji i da je spremna da za nju kako bi prekinula ovu agresiju, mi ćemo iskoristiti ovu priliku - rekao je Blinken tokom saslušanja u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, odgovarajući na pitanje kakve napore Vašington ulaže kako bi zaustavio sukob u Ukrajini.

Spremaju lažne napade na Dnjepar

Ranije su ruski analitičari pisali da pre nego što se pripreme za glavnu ofanzivu, Oružane snage Ukrajine razmatraju scenario izvođenja nekoliko lažnih napada na levu obalu Dnjepra kako bi skrenuli ruske trupe i ometali njihovu sposobnost manevrisanja i prebacivanja na druge sektore.

"Milion" za Ukrajinu

Lideri Evropske unije podržali su plan za zajedničku nabavku milion komada artiljerijske municije za Ukrajinu u narednoj godini, prenosi agencija AP.

Plan o povećanju ukrajinske isporuke granata odobrili su ranije ove nedelje ministri spoljnih poslova i odbrane EU, a danas ga je potpisalo 27 država članica na samitu u Briselu.

Stižu tenkovi iz Finske

Finska je donela odluku o novoj vojnoj pomoći Ukrajini, a takođe će poslati tri dodatna tenka Leopard 2.

Ranije su najavili da će u Ukrajinu poslati tri tenka, pa se ukupan broj sada popeo na šest.

Koncentrišu snage: Nagomilano 80.000 vojnika

Ukrajinske snage koncentrisale su oko Artjomovska oko 80.000 vojnika, objavio je osnivač "Vagnera" Evgenije Prigožin.

"Protivnik je koncentrisao oko 80.000 vojnika oko Artjomovska. Te snage su u Seversku, Slavjansku, Kramatorsku, Družkovki, Konstantinovki i Časovom Jaru", rekao je Prigožin.

STRAVIČAN POŽAR U RUSIJI, GORI FABRIKA MOTORA ZA NUKLEARNE RAKETE!

Foto: AP/Printscreen Twitter

Ukrajinska policija blokirala Kijevsko-pečersku lavru


Ukrajinska policija blokirala je Kijevsko-pečersku lavru, saopštio je nastojnik manastira, mitropolit Pavel.

- Danas je policija oko lavre i unutra. Oni su tihi, mirni. Bog im je svedok - rekao je mitropolit koji je na čelu lavre od 1994. godine.
 

Slovaci predali Migove


Slovačka je predala Kijevu prva četiri lovca MiG-29, saopštio je ministar odbrane te zemlje Jaroslav Nađ.

Ostali avioni biće isporučeni u narednim nedeljama.
 

Zelenski posetio Herson

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posjetio je južnu regiju Herson, obišao lokalnu infrastrukturu i obećao da će "sve obnoviti" nakon ruske invazije.

 

 

Poseta regiji u kojoj je Ukrajina sprovela uspešnu protivofanzivu protiv ruskih okupacionih sila krajem prošle godine, bio je drugi njegov odlazak iz Kijeva ove nedelje.

Budimpešta se oglasila o Putinu

Gergelj Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana, odgovorio je na pitanje da li bi Mađarska uhapsila ruskog predsednika Vladimira Putina ako bi ušao u zemlju.

Tajms piše o specijalnom odredu iz Ukrajine, koji je povezan sa CIA

Britanski list Tajms piše o ukrajinskom specijalnom odredu čiji se ciljevi određuju pomoću satelita CIA.

"Reč je o grupi koja je formalno policijski specijalni odred i blisko sarađuje sa Glavnom obaveštajnom upravom (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine. Vođa odreda tvrdi da grupa sama bira misije, potencijalne mete se pojavljuju na tabletu sa aplikacijom koja je sinhronizovana sa satelitom CIA" prenosi list.

Napominje se da je većina misija specijalnog odreda u ovom trenutku bacanje bombi i prilagođavanje artiljerijske vatre.

Rusi sumnjaju u posetu Zelenskog Bahmutu

Volodimir Zelenski „fizički“ nije mogao da poseti grad Bahmut u DNR, za koji se sada vode žestoke borbe, tvrdi Apti Alaudinov, komandant specijalnih snaga „Ahmat“. On je izneo svoje mišljenje zbog smatra da ruski predsednik nije bio u tom gradu.

 

Ruske snage se preusmeravaju ka Avdejevki

 - Ruska artiljerija uništila je ukrajinsko skladište municije u blizini naselja Marinka u regionu Donjecka - rekao je danas portparol borbene grupe "Jug" Ivan Bigma.

Foto: Printscren Telegram/Rybar

Bigma je izjavio za TAS S da su tri ukrajinska uporišta sa ljudstvom i vatrenim oružjem, kao i ukrajinsku privremenu bazu, uništile ruske snage u blizini Avdejevke.

Šokantno otkriće zapadnih medija

Zavisnost EU od ruske nafte i gasa je prošlost, tvrdi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ali ukrajinski zvaničnici i poslovni ljudi iz energetike smatraju da se velike količine ruskih energenata, posebno nafte, i dalje slivaju u Evropu, čime se finansira ratna mašinerija ruskog predsednika Vladimira Putina, piše Politiko EU.

 

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

◾Gubici Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska iznosili su oko 70 vojnika;

◾Ruske oružane snage su likvidirale 25 ukrajinskih vojnika u pravcu Donjecka;

◾Ruske trupe su likvidirale više od 80 vojnika Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana;

◾Oružane snage Rusije uništile su skladište goriva i maziva 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti;

◾Ruske oružane snage su likvidirale do 50 ukrajinskih vojnika i uništile haubice D-20 i D-30 na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;

◾Ruske trupe uništile su skladište municije 53. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u blizini naselja Lastočkino u DNR;
Ruski lovci oborili su ukrajinski bombarder Su-24 u Harkovskoj oblasti.
 

Rusima u Bahmutu preti harkovski scenario?

Ukrajinske snage su objavile da će "vrlo brzo iskoristiti" ruski umor u Bahmutu, središtu borbi na istoku zemlje.

 

Formiran novi PVO puk


U Belorusiji je formiran novi protivvazdušni raketni puk, koji će biti raspoređen u gradu Lunjinec, Brestska oblast, saopštilo je republičko Ministarstvo odbrane.

- Prilikom formiranja puka posebna pažnja posvećena je stvaranju savremene vojne infrastrukture i obrazovno-materijalne baze, opremanju udobnih mesta za smeštaj osoblja, pitanjima socijalne sigurnosti vojnih lica i njihovih porodica - navodi se u saopštenju beloruske vojske.

Ministar odbrane Viktor Hrenjin će u četvrtak posetiti novoformiranu vojnu jedinicu u Lunjincu.
 

Rusi okružuju Avdejevku


Borbe se nastavljaju na severozapadu Avdejevke. Jedini put koji povezuje ukrajinsku grupaciju u Avdejevki sa zapadnim pravcem prolazi kroz selo Orlovka.

Orlovka je već u dometu naše artiljerije. Tako neprijatelju postaje sve teže da transportuje municiju i vrši rotaciju.
 

Šojgu odgovorio na pitanje o kraju rata, snimak ubrzo nestao sa sajta

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je u razgovoru za medijsku kuću TV Zvezda ruskog Ministarstva obrane upitan kako će rat završiti, a njegov odgovor možete pogledati OVDE!

 

Sirski: Uskoro krećemo u ofanzivu kod Bahmuta


Kijev bi uskoro mogao da krene u ofanzivu u oblasti Bahmuta, izjavio je komandant ukrajinskih kopnenih snaga Aleksandar Sirski.
 

Zapad dao Putinu odrešene ruke?

Zbog čudne i besmislene odluke Međunarodnog krivičnog suda da izda nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina, Oružane snage Rusije mogu radikalno da promene koncept izvođenja masovnih raketnih udara na ukrajinsku infrastrukturu.

 

Ruski "lanceti" uništavaju američke haubice

 

 

Amerika strahuje od kineskog predloga


Bela kuća strahuje da bi Peking mogao da ubedi druge zemlje da SAD nisu zainteresovane za rešavanje situacije u Ukrajini, prenosi Blumberg, pozivajući se na neimenovanog predstavnika američke administracije.

Foto: Tanjug/AP

- SAD su zabrinute da će ih kineski predlog saterati u ćošak. Bez obzira na američke rezerve, potpuno odustajanje od pregovora bi moglo omogućiti Kini da dokaže drugim zemljama koje su umorne od rata i ekonomske štete koju on izaziva da Vašington nije zainteresovan za mir - piše u publikaciji.
 

Medvedev: Onaj kreten, nemački ministar...

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da ukoliko bi nemačke vlasti odlučile da sprovedu odluku Međunarodnog krivičnog suda, koji Moskva ne priznaje, o hapšenju predsednika Rusije Vladimira Putina to bi bilo ravno objavi rata.

Armija "Istok" postigla uspeh u južnodonjeckom pravcu

Grupacija ruske armije „Istok“ uništila je pet ukrajinskih dronova, minobacač kalibra 120 mm i haubicu američke proizvodnje, rekao je za Sputnjik Aleksandar Gordejev, portparol grupe.

- U južnodonjeckom pravcu posada protivvazdušnog raketnog sistema Osa-AKM Korpusa marinaca Pacifičke flote oborila je bespilotnu letelicu Valkira. U pravcu Zaporožja neprijateljsku haubicu američke proizvodnje uništio je Lancet - rekao je Gordejev.

Češka više nema kapaciteta za snabdevanje Ukrajine

Češka je maksimalno pomogla Ukrajini u nabavci naoružanja, ali više nema mogućnosti za to, nema dovoljno radnika za proizvodnju municije, rekao je češki predsednik Petr Pavel u intervjuu nemačkom listu Zidojče cajtung.

Foto: AP PHOTO

- Češka je pomogla Ukrajini u snabdevanju oružjem koliko je mogla, ali više nema kapacitet za to - rekao je on.

Češka, prema Pavelovim rečima, ima neke mogućnosti u oblasti protivvazdušne odbrane i proizvodnje municije, ali ovo drugo može biti problematično zbog nedostatka radne snage uz trenutno veoma nisku stopu nezaposlenosti u republici.

Proglašena vazdušna opasnost u celoj Ukrajini

 

 

Stoltenberg: Ukrajina troši više nego što Zapad može da proizvede

Ruski predsednik Vladimir Putin nema trenutnih planova za mir u Ukrajini i zbog toga Zapad treba da se pripremi da Kijevu još dugo vremena dostavlja pomoć, upozorio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

 

Snimak posledica eksplozije u Melitopolju


U eksploziji improvizovane bombe povređen je policajac, javljaju ruski mediji.
 

 

 

Više se ne razmatra demnilitarizacija zaporoške nuklearke


Više se ne razmatra pitanje demilitaritacije zone oko zaporoške nuklearke, izjavio je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi.

- Svesni smo da će to stvoriti dodatne poteškoće, posebno u zoni aktivnih neprijateljstava - rekao je on na seminaru u Američkom nevladinom savetu za spoljne odnose.

Foto: Informer

Prema rečima gospodina Grosija, sada je potrebno pre svega „obezbediti da stanica ne bude napadnuta ili da se stanica ne koristi za napad“.

- Na oko jedne milje od demilitarizovane zone teritorija će biti izuzetno militarizovana. Dakle, mi to više ne razmatramo - dodao je on.
 

Medvedev: Velika opasnost od nuklearnog sukoba

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev, izjavio je da je opasnost od nuklearnog sukoba porasla i da svaka nova isporuka stranih oružja Ukrajini, približava svet "nuklearnoj apokalipsi".

 

Kijevske snage miniraju puteve u pravcu Kupjanska


Kijevske snage bezbednosti aktivno izvode inženjerske radove i miniraju puteve u pravcu Kupjanska, izlažući time civile opasnosti, rekao je za Sputnjik vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- U oblasti sela Golubovka, Harkovska oblast, uz reku Oskol, otkrivena je da se grade nova utvrđenja i kopaju rovovi. Ukrajinski militanti takođe aktivno miniraju područje - rekao je on, pozivajući se na sopstvene izvore.
 

Eksplozija u Melitopolju


Oko 7:40 u Melitopolju čula se jaka eksplozija. U Krupskoj ulici eksplodirala je improvizovana eksplozivna naprava. Prema prvim informacijama, povređen je policajac. Na licu mesta su službe hitne pomoći i policija, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Izveštaj o stanju u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata


▪ Čini se da se tempo ruskih operacija oko Bahmuta usporava zbog izveštaja sa Zapada da ruske trupe možda pokušavaju da pokrenu ofanzive u drugim pravcima.

▪ Ruske snage premeštaju tenkove T-54/55 iz skladišta u Ukrajinu kako bi nadoknadile značajne gubitke oklopnih vozila.

▪ Ruske trupe izvele su kopnene napade na liniju Svatovo-Kremena.

▪ Ruske snage su ostvarile teritorijalne dobitke u Bahmutu i ​​nastavile ofanzivne operacije u njegovoj blizini, kao i na periferiji Donjecka.

▪ Ukrajinske vlasti saopštile su da Oružane snage Ukrajine nastavljaju sa čišćenjem teritorije na istočnoj (levoj) obali reke Dnjepar.

▪ Kremlj nastavlja hibridne kampanje pozivanja Rusa na službu po ugovoru.

 

 

Napad na skladište nafte „Rekord” kod Žitomira

Tokom noćnog udara, Oružane snage RF su pogodile objekat u Žitomirskoj oblasti. Sudeći po foto i video materijalima, meta napada je bilo skladište nafte Rekord severno od Žitomira.

Sa velikom verovatnoćom, dron kamikaza Geran-2 je pogodio jedan od rezervoara, a na mestu udara izbio je veliki požar. Kako navode strani novinari, požar nije mogao da se ugasi tokom celog dana.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NIKOLALONDONKRAJINA

pre 1 godinu

Dok Rusija ne vrato ono sto je njino i sto joj pripada nema razgovora sa zlocincima iz amerike

Vasilije

pre 1 godinu

Od ruskog ( u ovom slucaju jedinice DNR) okruzenja Avdejevke opet nista, iako se sada nalazi u jednom duguljastom "crevu", jedini put za snadbevanje je jos otvoren, a cak se desilo to da je velika kolona oklopnih vozila ruske vojske i DNR(pojavili su se i snimci ) potpuno unistena ( 13 tenkova, 21 BMP, 19 BTR-a,4 LBT-a, 26 kamiona) izmedju sela Vodjanoje i Severnoj kod Avdejevke. Tvornica koksa se i dalje drzi kao sto se drzao i Azovstal, i zbog toga snage DNR ne mogu da koriste vazan put koji ide iz grada Donjecka nego moraju da koriste okolni duzi i losiji seoski put.

Čarapan

pre 1 godinu

Ova kontraofanziva Ukrajinaca će da uspe ,stigli tenkići

Sandra

pre 1 godinu

Russia will bomb/atack Finland , some time in the near future.....you will see

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija