• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

23.03.2023

11:59

(VIDEO) MALOLETNICI VOZE BESNA KOLA BEZ VOZAČKE! Zbog rupe u ZAKONU policija im NE MOŽE NIŠTA, legalno za volanom BMW-a, Poršea...

Printscreen/Youtube

Vesti

(VIDEO) MALOLETNICI VOZE BESNA KOLA BEZ VOZAČKE! Zbog rupe u ZAKONU policija im NE MOŽE NIŠTA, legalno za volanom BMW-a, Poršea...

Podeli vest

Evelina Kristijansen, tinejdžerka iz Stokholma, jedna je od 50.000 maloletnih vozača u Švedskoj koji upravljaju automobilom bez vozačke dozvole.

- Imam 15 godina i za rođendan sam dobila BMW Serije 5 s kojim svaki dan idem u školu. Ne, nemam vozačku dozvolu, nije mi potrebna - kaže ona. O čemu se tačno radi?

Reč je o zakonu starom gotovo 100 godina koji se pre svega odnosio na poljoprivredna vozila (A-Traktor), a koji dopušta deci od 15 i više godina da voze automobile bez odgovarajuće vozačke dozvole, pod uslovom da je vozilo ograničeno na maksimalnu brzinu od 30 kilometara na sat.

Dok se tinejdžeri u drugim zemljama moraju zadovoljiti s mopedom ili skuterom dok ne dobiju vozačku dozvolu, mladi Šveđani mogu koristiti gotovo svako vozilo s ograničenom brzinom. U bogatim predgrađima Stokholma deca tako voze Porše Kajen, BMW X5, Mercedes GLE i druge skupocene automobile.

Jedini znak raspoznavanja je trougao na prednjem staklu dok je iz kabine potrebno izbaciti zadnja sedišta, dopušteno je ostaviti samo mesto za vozača i suvozača.

Iako je Evropska unija više puta kritikovala Šveđane zbog spornog zakona, Skandinavce kritike ne uznemiravaju.

Oni smatraju da tinejdžeri smeju da upravljaju automobilima s ograničenjem brzine od 30 km/h i da im na taj način pružaju mogućnost bržeg odrastanja i nezavisnost od roditelja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija