• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

24.03.2023

22:47 >> 20:10

LIKVIDIRAN FRANCUSKI PLAĆENIK! VAZDUŠNA OPASNOST U UKRAJINI! Kijev se sprema za ofanzivu, Ruska vojska priprema odgovor!

Tanjug/AP

Vesti

LIKVIDIRAN FRANCUSKI PLAĆENIK! VAZDUŠNA OPASNOST U UKRAJINI! Kijev se sprema za ofanzivu, Ruska vojska priprema odgovor!

Podeli vest

Rat u Ukrajini 394. dan.

EU pomaže Zelenskom da pobedi Rusiju

Lideri EU potvrdili su ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da će pomoći Ukrajini da „pobedi“ u sukobu sa Rusijom, rekao je posle završenog samita predsednik Francuske Emanuel Makron. Zelenski se obrati liderima EU putem video-veze.

-Saslušavši Zelenskog ponovo smo potvrdili našu podršku i pomoć kako bi Ukrajina pobedila rusku agresiju. Nastavićemo da pomažemo Ukrajini na svim nivoima – političkom, ekonomskom, vojnom i humanitarnom koliko god bude potrebno, rekao je Makron.

Vazdušna uzbuna u Ukrajini

Vazdušna uzbuna proglašena je na jugu Ukrajine u Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti, kao i na području Harkovske oblasti pod kontrolom Kijeva.

Podsetimo, vazdušni udari na ukrajinsku infrastrukturu ruske snage izvode od terorističkog napada na Krimski most, iza kojeg, kako smatraju ruske vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe.

Likvidiran francuski plaćenik kod Bahmuta

Francuski plaćenik ubijen je kod Artjomovska (Bahmuta), prenosi Frans pres pozivajući se na francusko Ministarstvo spoljnih poslova. Ranije ove nedelje, novine Ouest-France izvestile su o smrti plaćenika.

Prema njenim rečima, prošle nedelje u blizini Artemivska pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen je "portir-portir” na strani ukrajinskih trupa po imenu Kevin D.

"Saznali smo tužnu vest o ovoj smrti. Izražavamo saučešće njegovoj porodici... Podsećamo vas da je cela teritorija Ukrajine ratna zona. S tim u vezi, toplo se preporučuje da ne putujete u Ukrajinu iz bilo kog razloga", rekli su agenciji u ministarstvu.

Kijev se sprema za ofanzivu

Kijev se sprema za ofanzivne operacije, a ruski Generalštab procenjuje situaciju i priprema odluke kao odgovor na to, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

Ruske snage likvidirale su do 60 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska i samohodnu haubicu „krab“ poljske proizvodnje;
U pravcu Donjecka za dan je likvidirano preko 380 ukrajinskih vojnika;
U pravcu Krasnog Limana likvidirano je do 125 ukrajinskih vojnika i jedan višecevni raketni bacač „grad“;
Ruska vojska je u DNR uništila skladište municije jedinica plaćenika „Legija stranaca“;
Ruska sredstva PVO za dan su oborila 18 ukrajinskih dronova, kao i tri projektila ispaljena iz sistema „hajmars“;
U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu ruska vojska je likvidirala preko 40 ukrajinskih vojnika i haubicu „krab“ poljske proizvodnje;
U pravcu Hersona likvidirano je do 40 ukrajinskih vojnika i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje;
Ruska vojska uništila je u Odeskoj oblasti hangar sa ukrajinskim vojnim bespilotnim letelicama.

Monasi odbili da se isele iz Kijevsko-pečerske lavre!

 

Vagnerovci pokazali pokazali trofeje iz Bahmuta!

Na prvom video snimku: već remontovani zarobljeni BMP-2, moduli dinamičke zaštite od oštećenih APU tenkova i američki bacač granata M320A1 kalibra 40 mm sa kundakom koji se može ukloniti.

Na drugom snimku: pregled zarobljene nemačke protivtenkovske mine PARM-2.

 

 

Zakon stupio na snagu: Državni jezik Moldavije je rumunski

Uredba o preimenovanju moldavskog jezika u rumunski stupila je na snagu u Moldaviji u petak nakon proglašenja.

Inicijativa za preimenovanje jezika, koju je u parlamentu odobrila Partija Akcija i solidarnost, izazvala je debate i proteste u Kišinjevu. Poslanici opozicionog Bloka komunista i socijalista odbili su da učestvuju u razmatranju ovog dokumenta, ističući da je odluka u suprotnosti sa ustavom u kojem se jezik naziva moldavski. 

Ruska artiljerija sprečila dovlačenje pojačanja u Harkovskoj oblasti

Ruska artiljerija je uz pomoć samohodnih topova „giacant“ uspela da spreči pokušaj ukrajinske vojske da u region Dvurečno u Kupjanskoj oblasti dopremi dodatne snage, izjavio je oficir ruske vojne grupacije „Zapad“ Evgenije Polovodov.

Kako je rekao, preciznim gađanjem onesposobljena je i rotacija ukrajinskih jedinica na četiri lokacije na frontu u Kupjanskoj oblasti.

Artiljerija 2S5 „giacant“ je sovjetski samohodni top kalibra 152 milimetra.

 

Vazdušna opasnost u pet ukrajinskih regiona

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u pet ukrajinskih regiona, a reč je o Sumskoj, Poltavkojs, Harkovskoj, Krivogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Kako je saopšteno, sirene su se oglasile oko osam sati ujutru po lokalnom vremenu.

 

 

Ukrajinska vojska priprema proboj linije fronta u Zaporožju

Ukrajinska vojska priprema proboj linije fronta u području grada Orehova u Zaporoškoj oblasti i to bi moglo da se dogodi za par dana, izjavio je predstavnik lokalne administracije tog regiona Vladimir Rogov.

Kako je rekao, ukrajinske snage dovlače dodatne snage i oklopnu tehniku kako bi formirali udarnu pesnicu za napad.

„Napad bi mogao da usledi već za nekoliko dana, a tome u prilog ide i tempo dovlačenja rezervi“, dodao je.

Istovremeno, Rogov je rekao i da se ruska vojska takođe priprema za potencijalni napad Ukrajinaca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Junik

pre 1 godinu

Malo su do sada poginuli te im treba jos, poslodavcu nikad dosta, poslao im mrvice necega i sad oni brojem mrtvih treba to da opravdaju. Bez milosti za obican narod koji hoce samo da zivi

Vlajko

pre 1 godinu

Nit mrzim ,nit volim Ruse i Ukraince,al Rusi me razocarali a Ukrainci postali heroji,i tako se zemlja brani. Sticice oni i na Krimu ! Pitam se, kod nas dal bi iso neko da oslobodi Kosovo?

Goran

pre 1 godinu

@влајко: баш си га неки влајко

Rale

pre 1 godinu

A sta bi ti Gogi, ne bi branio Kosovo nego ko oni iz Banijskog i Kordunaskog korpusa oredao oruxije , tenkove i topove presvuko se u civil i otiso pa posle prico kako su te " oterali" i kako su " vrsili genocid". Eno na You tube imas lepo kako se i Banijski i Kordunaski korpus predaju hrvatima bez borbe a pisle " ustase ih oroterale" kucu nisu hteli da brane

Boban

pre 1 godinu

A ti bi ko iso da se boris.... ajde prestani da lazes i sebe i druge, dupe ne bi pomerio, pre bi zbriso preko grane nego da te mobilisu da se boris na KiM....

Ratko

pre 1 godinu

Rus da hoce ,al ti nemas mozga pa ne razmisljas ,sravnio bi sve al ipak brinu o civilima . najgori su takvi kao ti niti smrdi nit mirisi ,fujjjj

vasilije

pre 1 godinu

Sef Vagner pokazao kako ce ukrajinci napasti u ofanzivi i kako ce zauzeti Krim i podeliti LNR na dva dela i to sa 200 000 spremnih obucenih vojnika i jos 80 000 kod Bahmuta koji ce opkoliti vagnerove jedinice ako se nesto ne napravi. Kod Ugljedara ( Vuhledara) ponovo katastrofa za oklopne jedinice ruske vojske , 12 tenkova i 27 oklopnih vozila raznih tipova unisteni su na minskim poljima na prilazu Ugljedaru Kod Avdivke pre 3 dana unistena je u napadu cela kolona tehnike vojske RF i to 14 tenkova, 21 BMP, 11 BTR, 4 LBT, 27 kamiona. Za 3 meseca borbe ( od Nove Godine) iznad Bahmuta ( Artjomovska) je sruseno 11 jurisnih aviona Su-25, 2 supersonicna bombardera Su-24M, 1 Su-27, 2 Ka-52 Aligator helikoptera i 1 Mi-17VTU, Vazdusnih sila vojske RF.

ringispil

pre 1 godinu

Rusi su mutavi kao i mi. Dok se ratna razaranja ne prenesu na AMERICKO TLO /ostrvo / jebace nas zapadnajci dok smo zivi. Rusi barem imaju cime, da im majku natenane... kad vec ratuju ocigledno sa NATO bandom onda zmiji treba razbijati glavu.

Solo

pre 1 godinu

Nazalost Rusi jos vise mrcvare svoje l;jude i vojnike izlazuci ih ratu umesto da "njuks" pola Ukrajine i zavrse cistku da niko vise nemoze da im pridje na 1000km od sadasnje granice.. Ako imas ubojito oruzije koristi ga inace ce druga strana to da upotrebi protiv tebe a kako se vidi sve se vise primicu "crvenom dugmetu"..Neko ce da padne pored Ukrajine kao opomena drugima da se nezajebavaju vise..

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija