• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

24.03.2023

09:02

"PITAJTE SRBE!" Medvedev se obratio Ukrajincima - zapitajte se, da li zaista želite da NATO i kod vas otvori Pandorinu kutiju?!

informer/ilustracija

Vesti

"PITAJTE SRBE!" Medvedev se obratio Ukrajincima - zapitajte se, da li zaista želite da NATO i kod vas otvori Pandorinu kutiju?!

Podeli vest

Odložene posledice upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom mogu da budu veoma ozbiljne, stoga bi stanovnici Ukrajine trebalo da razmisle da li to žele, izjavio je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.


- To nije nuklearno oružje u užem smislu te reči, ali to je oružje sa nuklearnim otiskom. Ta vrsta oružja je korišćena u Jugoslaviji, nema konačne procene (posledica), kao ni zabrane za upotrebu tog oružja. Međutim, odložene posledice mogu da budu veoma teške jer i sami Srbi, bivši Jugosloveni, govore o značajnom porastu obolelih od raka - rekao je Medvedev u intervjuu vodećim ruskim medijima, uključujući Sputnjik.

Kako je objasnio, jezgro od uranijuma je veoma gusta komponenta koja veoma dobro probija oklop.

- Još i da razumemo da je u ratu najvažnije da se uništi protivnik, ali problem je u tome što od njega ostaje kontaminacija. Ne možemo da procenimo koliko je to opasno - dodao je Medvedev.

Međutim, po njegovim rečima, stanovnici Ukrajine bi trebalo da razmisle o svrsishodnosti upotrebe takvog oružja.

- Mislim da bi u ovom trenutku bilo dobro da se stanovništvo, koje je ostalo u predelima ukrajinske države, samo zapita: da li oni žele da se takvo oružje koristi? Uostalom, ono otvara Pandorinu kutiju - istakao je Medvedev.

Kako je dodao, period poluraspada uranijuma je 3,5 milijardi godina, stepen radioaktivnosti osiromašenog uranijuma je manji od uobičajenog, ali ona postoji „i na kraju sve to ostavlja radioaktivni trag“.

Foto: Reuters

Ruske snage u Ukrajini

Ako bude potrebno – ruska vojska ide do Lavova

Govoreći o specijalnoj vojnoj operaciji, Medvedev je rekao da ne treba ništa isključiti i da će ruska vojska ići do Lavova ako bude potrebno.

- Ovde se ništa ne može isključiti. Ako treba stići do Kijeva, onda morate da idete do Kijeva, ako treba stići do Lavova, onda morate da idete do Lavova kako bi uništili tu pošast - rekao je on.

Osvrnuvši se na ciljeve specijalne operacije, Medvedev je kazao da sa ruskih zemalja treba izbaciti sve strance u širem smislu te reči i stvoriti „sanitarnu zonu“ koja neće dozvoliti upotrebu oružja srednjeg i kratkog dometa.

- Neophodno je ostvariti sve ciljeve koji su postavljeni da zaštitimo naše teritorije, odnosno teritorije Rusije. Treba da izbacimo sve strance koji se tamo nalaze, u najširem smislu te reči, napraviti sanitarnu zonu koja neće dozvoljavati upotrebu bilo koje vrste naoružanja srednjeg i kratkog dometa, odnosno zonu od 70-100 kilometara, demilitarizovati je, ako govorimo o vojnoj komponenti - rekao je Medvedev.

Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da će London, pored slanja eskadrile borbenih tenkova „čelendžer 2“, u Ukrajinu takođe poslati municiju uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio da će Moskva biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom.

Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije „Pustinjska oluja“, bombardovanja Jugoslavije i invazije na Irak 2003. godine. Kao što su primetili stručnjaci, korišćenje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
deda

pre 1 godinu

NAto je zločinačka organizacija i bolje je da nikda više ne dodje u našu zemlju

Mare

pre 1 godinu

Možda najstrašnija agresija je upravo NATO agresija na tadašnju SRJ. Posledice i žrtve su nemerljive

Nina

pre 1 godinu

Gde NATO dodje tu sreće nema. SRbija će uvek pokušavati da sačuva mir i da ne ulazi u bilo kakve sukobe sa nik ko nikakve medjunarodne zakone ne poštuje

Iva

pre 1 godinu

Nato je Srbiju zatrovao osiromašenim uranijom što se nigde u EU ne pominje i zato mi Rusiji nikad nećemo uvesti sankcije, govore istinu.

Bole

pre 1 godinu

NATO -u nije stalo do Ukrajine i Ukrajinaca,kao ni Americi,već isključivo do ostvarivanja svojih ciljeva i interesa

Mima

pre 1 godinu

Važno je da sRbija više ne bude na vetometini raznih stranih interesa a UKrajina neka misli o sebi

Bojana

pre 1 godinu

Srbi najbolje znaju koje posledice je na nas ostavilo bombardovanje '99 godine.

Jovana

pre 1 godinu

Rusi čine dobru stvar Ukraincima time što im omogućavaju da dođe NATO!

Kaja

pre 1 godinu

To oružje su i nad nama koristili. Posledice su katastrofalne!

Jovana

pre 1 godinu

Agresija NATO na Srbiju nikome ne treba da se ponovi!

Rade

pre 1 godinu

NATO je zlo. Trebalo bi da to Ukrajinci sto pre shvate.

Igor

pre 1 godinu

Tačno je ovo što je Medved rekao, nas su zasipali bombama, projektilima sa osiromašenim uranijumom. nikome ne želim da im se to desi. A Ukrajini se to dešava. Zato rat mora da prestane, strada nevin narod.

Zaga

pre 1 godinu

Ne dao bog nikome da NATO otvori Pandorinu kutiju.

Bob

pre 1 godinu

Izgleda da Ukrajinci ne znaju da ko sa djavolom tikve sadi, obijumu se na kraju o glavu.

Toma

pre 1 godinu

Tako je brate nas! A treba pitati i Srbe da li Zele Zelenskog da vodi im državu!?

Kaja

pre 1 godinu

Nikome više da se ne ponovi ono što je nama u Srbiji.

Jovana

pre 1 godinu

Niko ne treba da doživi da mu NATO bombarduje stanovništvo!

Lola

pre 1 godinu

Posledice koje ne NATO bombardovanje ostavilo na našu zemlju su katastrofalne.

Ana

pre 1 godinu

Srbija je prošla sve i svašta i ostala posle svega stabilna

filip

pre 1 godinu

Jeste, posledice NATO bombardovanja su velike i veoma opasne po sve nas Srbe. Koristili su oruzje koje nas je godinama unazad srozalo i dotuklo.

dusan

pre 1 godinu

Pitajte Srbe, a možete pitati i ponekog francuza npr. jovanovića za kojeg je trovanje naroda nuklearnim otpadom vojna intervencija kako je naveo u svom doktoratu mada bih ja to drugačije nazvao ali biću pristojan.

Dragana

pre 1 godinu

Još i da razumemo da je u ratu najvažnije da se uništi protivnik, ali problem je u tome što od njega ostaje kontaminacija. Ne možemo da procenimo koliko je to opasno

Nervozni

pre 1 godinu

Za Ukrajinu je vojna neutralnost najbolje rješenje. Nadam se da će rat tamo prestati.

Stefan

pre 1 godinu

Rat nikom nije doneo dobro. Svi u svetu imaju kao primer Srbiju i njeno stradanje u NATO bombardovanju. Posledice su nesagledive, strašne. One po zdravlje, najviše, to posledice imaćemo još decenijama.

Maja

pre 1 godinu

Gde se NATO obruši tu ostaju posledice katastrofalne.

Jovana

pre 1 godinu

Medvedev jje u pravu da NATO vrši zločinačke akcije! Takvu jednu zločinačku akciju preživela je i Srbija!

Marko

pre 1 godinu

Ne ponovilo se nikada ono sto nas je zadesilo u proslosti.

Ena

pre 1 godinu

Bice opasnih posledica ako se Ukrajinci ne urazume ubrzo!

Anika

pre 1 godinu

Ne dao Bog nikome da doživi što su Srbi od NATO agresora.

slavko

pre 1 godinu

Period poluraspada uranijuma je 3,5 milijardi godina, a stepen radioaktivnosti osiromašenog uranijuma je manji od uobičajenog, ali on postoji, kako je rekao Medvedev. Pa vi vidite šta su istovarili na srbiju.

Anka

pre 1 godinu

Uranijum ostavlja velike posledice dugi niz godina.

Marija

pre 1 godinu

Ukrajinci se tu ništa ne pitaju. Ako zapad kaže da treba da koriste takvo oružije onda će koristiti.

Jovana

pre 1 godinu

NATO će da odgovara za sve što je uradio Srbiji! Nisu smeli da nas bombarduju!

Cedomir

pre 1 godinu

Kod nas se i dalje osećaju posledice od bombi sa osiromašenim uranijumom. Umira nam deca!

Zox

pre 1 godinu

Budjenje svesti o posledicama koristenja oruzja sa nuklearnim komponentama potrebno je svima

Tatjana

pre 1 godinu

Bombardovanje osiromašenim uranijom ostavilo je ogromne tragove koje osetimo i danas, ne bih to poželela nikome!

Sale

pre 1 godinu

NATO je zlo. To najbolje znamo mi Srbi koji smo iskusili njihovu mrznju i zlobu bez ikakvog jedinog razloga.

sale

pre 1 godinu

Upotreba oružja sa osiromašenim uranijumom u Jugoslaviji je uzrokovala odložene posledice koje mogu biti veoma ozbiljne, kako je objasnio Medvedev, a koje polako izlaze na videlo kako vreme prolazi. Od porasta kancerogenih oboljenja pa na dalje čitav spektar kojekakvih boleština koje nismo mogli ni da zamislimo.

Vlada

pre 1 godinu

Tužno sećanje na žrtve našeg naroda koji su hrabro dali svoje živote za Srbiju tokom Nato bombardovanja 1999 godine čije se posledice još osećaju zbog učestalosti malignih oboljenja koje su uzrokovane korišćenjem municije sa osiromašenim uranijumom.

Jana

pre 1 godinu

Odložene posledice upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom mogu da budu veoma ozbiljne, stoga bi stanovnici Ukrajine trebalo da razmisle da li to žele.

KT

pre 1 godinu

Zato je u Srbiji sve bilo dozvoljeno gde sada svaki 3. stanovnik oboli od karcinoma. NATO unistava uranijumom planetu celu i niko ne moze da sankcionis ?

Tijana

pre 1 godinu

Ne zelimo nikome da se desi nasa sudbina iz 1999. godine, ni najvecem neprijatelju. Rat nikome nista nije dobro doneo samo tugu i patnju.

Jovana

pre 1 godinu

NATO je nas gađao osiromašenim uranijumom! Za to će odgovarati pred zakonom!

Brane

pre 1 godinu

Poznato je da Ukrajinci ne upravljaju ovim procesom a pogovo se ne pitaju kako i s čim će se ratovati.Skontaće kad bude kasno.

Vlada

pre 1 godinu

Tužno sećanje na žrtve našeg naroda koji su hrabro dali svoje živote za Srbiju tokom Nato bombardovanja 1999 godine čije se posledice još osećaju zbog učestalosti malignih oboljenja koje su uzrokovane korišćenjem municije sa osiromašenim uranijumom.

Jovana

pre 1 godinu

NATO mora da prestane sa nedelima koje je radio u prošlosti, Srbija se dobro seća bombardovanja!

Katarina

pre 1 godinu

Tek ce da se vide prave posledice osirimasenog uranijum koroscenog u bombardivanju nase zemlje...

Njanja

pre 1 godinu

Srbija dobro zna kako je prošla sa NATO paktom

TANJA

pre 1 godinu

Posledice bombardovanja su fatalne po sve nas. Nesagledive. Rusi su u pravu kada govore o NATO-u.

Takica

pre 1 godinu

Ukrajinci rade onako kako im velike sile kao sto je SAD narede.

Magdalena

pre 1 godinu

Gospodin Putin će nadam se da reši sve što je bilo u prošlosti.

Bojana

pre 1 godinu

Koliko je samo važno očuvati mir u zemlji, nadamo se najboljem i da ce se pronaci najbolji mogući kompromis za svaku zemlju kako bi narod bio u miru.

Darko

pre 1 godinu

Na nasu zemlju su istresli sav otrov koji su imali.

Saška

pre 1 godinu

Naš narod umire veoma mlad i sigurno su posledice bombardovanja jer pre toga nije bila ovolika smrtnost od kancera.

Ksenija

pre 1 godinu

Posledice NATO agresije na Srbiju su nesagledive i to ne bi smo nikome poželeli.

Ivan

pre 1 godinu

Najstrasnija agresija je upravo nato,nikome nista dobro nije donela!

Goran

pre 1 godinu

Nato je uništio Srbiju i srpsko stanovništvo bombardovanjem.

Marko

pre 1 godinu

Tek sada se primećuju posledice osiromašenog uranijuma u Srbiji. I to je na toliko visokom nivou da se tek sad ljudi masovno razboljevaju zbog toga.

Milena

pre 1 godinu

Ma kakv nato i pomoć Ukrajini, oni samo gledaju svoje ciljeve.

Milena

pre 1 godinu

Ma kakv nato i pomoć Ukrajini, oni samo gledaju svoje ciljeve.

Milena

pre 1 godinu

Ma kakv nato i pomoć Ukrajini, oni samo gledaju svoje ciljeve.

Lepa

pre 1 godinu

Strašno je šta su nam uradili sa tim bombardovanjem. Nije samo smrtnost u pitanju, toliko mladih koji boluju od kancera

Ksenija

pre 1 godinu

Medvedev je u potpunosti upravu.Nato je neviđeno zlo koje ništa dobro nikome nije donelo te neće ni Ukrajini.

Kosta

pre 1 godinu

Pitanje je šta su sve bacali na nas za vreme bombardovanja. Svi smo bolesni.

Saša

pre 1 godinu

Posledice bombardovanja su katastrofalne i tek se sada tačno vidi koliko su nam pokvarili zdravlje svima.

brasa

pre 1 godinu

Anabel Goldi, zamenica britanskog ministra odbrane, izjavila je da će London, pored slanja eskadrile borbenih tenkova, u Ukrajinu poslati municiju koja sadrži osiromašeni uranijum. Nadam se da su dobro razmislili i da će dobro razmisliti pre nego što to urade.

Jelena

pre 1 godinu

Strašna je i sama pomisao na bobardovanje a kamoli kokve su posledice istog.

branko

pre 1 godinu

Za ove koji potpiruju vatru bi bolje bilo dobro da razmisle šta rade jer posledice mogu biti neopisive, a Vladimir Putin upozorio je da će Moskva biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom. Šta mislite kakav će biti odgovor?

Mare

pre 1 godinu

Naravno, mi smo za sve bili pokusni kunići. Podsetio bih samo da i ta ista Rusija je nemo posmatrala bombardovanje pravoslavne "braće" osiromašenim uranijumom bez reči.

Vidoje

pre 1 godinu

Они су се овде већ инфилтрирали у све структуре захваљујући проданим душама на власти. Има више шпијуна у нашем војном генералштабу и милицији него у пентагону захваљујући ,,нашем,, аци постали смо тешка колонија.

pax_orion

pre 1 godinu

Srbija i ruska pederacija su zločinačke države. koliko su ruski tenkovi ispalili granata sa osiromašenim uranom do sada po ukrajini? koliko je do sada već ruska pederacija zatrovala urkajinu? koliko su do sada već koristiti zabranjeni bijeli fosfor i termobaričke projektile? samo su neka od pitanja za retardirane srbe i mutave ruse.

raca

pre 1 godinu

Istorija se ponavlja - ali ne do Kijeva do BERLINA

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17