• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Informer

27.03.2023

19:31

(VIDEO) GDE SE ZAPUTIO ADMIRAL GORŠKOV, NAORUŽAN I CIRKONIMA I KALIBRIMA?! Trenutno je u Indijskom okeanu, ali... AMERI I NATO NA NOGAMA!

Vesti

(VIDEO) GDE SE ZAPUTIO ADMIRAL GORŠKOV, NAORUŽAN I CIRKONIMA I KALIBRIMA?! Trenutno je u Indijskom okeanu, ali... AMERI I NATO NA NOGAMA!

Podeli vest

Ruska fregata „Admiral Gorškov" projekta 22350 učestvovala je u nedavnim zajedničkim pomorskim vežbama sa ratnim mornaricama Kine i Irana u Omanskom zalivu, a posle vežbe je zaplovio Indijskim okeanom.

"Admiral Gorškov" je prvi brod ruske vojne flote koji je naoružan hipersoničnim krstarećim raketama "Cirkon".

„Gorškov" je najveći ratni brod savremene ruske flote najnovije konstrukcije. Predviđen je za izvođenje operacija u „dalekim morskim zonama". U stanju je da se bori protiv svih neprijateljskih brodova, da uništava ciljeve na kopnu i da odbija napade aviona i podmornica.

Može da dejstvuje kako u sastavu grupa brodova, tako i samostalno i da štiti vojne konvoje i desante. Takođe: da brani luke, baze i unutrašnje morske i okeanske vode. Opremljen je najnaprednijim ruskim naoružanjem.

Hipersonične „Cirkone" lansira iz univerzalnog vertikalnog lansera 3S-14-22350.

Univerzalnim ga čini i to što može da lansira i nekoliko varijanti krstarećih raketa „Kalibar", nadzvučne protivbrodske rakete „Oniks" i balističke protivpodmorničke rakete „Otvet".

Danas ni jedan brod - ni u Rusiji, ni u bilo kojoj drugoj floti sveta - nema toliko i takvog udarnog raketnog naoružanja.

"Gorškov" ima dva takva lansera (svaki za osam projektila). Imaće ih i tri fregate koje Rusija ili već testira ili gradi, a peta iz iste serije imaće tri univerzalna lansera, što znači da će moći da ispali do 24 rakete.

Više će nositi samo ruska teška nuklearna raketna krstarica projekta 11442M „Admiral Nahimov".

„Admiral Gorškov" ima i odbrambeno naoružanje - protivvazdušne raketne sisteme 3K96 „Redut" sa raketama 9M96. Plus: četiri lansera sa po osam projektila PVO-sistema „Poliment" obezbeđuju brodu protivvazdušni kišobran prečnika 150 km.

„Redut" može da istovremeno gađa 16 ciljeva i da obezbeđuje kako odbranu same fregate, tako i teritorije ili grupe brodova.

Faktički je završena i fregata „Admiral flote Kasatonov". Treći brod iste klase „Admiral Golovko" već je u fazi testiranja i biće uveden u upotrebu tokom 2023-će.

Četvrta fregata iste klase - „admiral flote Sovjetskog Saveza Isakov" u pripremnoj je fazi za testiranje.

Do 2030-te ruska flota će raspolagati sa 12 ili 14 fregata klase 22350.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

Cirkon je još na papiru :D a kalibr je najobičnija kopija Tomahawk krstareče rakete :D taj brod ima cirkone koliko rusi imaju Death Star u orbiti :D

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija