• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/jutarnji/the telegraph

01.04.2023

06:15

'OVO JE GODINA KOJA ĆE ODREDITI SUDBINU 21. VEKA, I DA - PUTIN BI MOGAO DA SLAVI!' Britanci analizirali situaciju u Ukrajini i svetu, pa bez dvoumljenja poslali OVO UPOZORENJE ZAPADU!

AP Photo, Reuters, Emitphoto

Vesti

'OVO JE GODINA KOJA ĆE ODREDITI SUDBINU 21. VEKA, I DA - PUTIN BI MOGAO DA SLAVI!' Britanci analizirali situaciju u Ukrajini i svetu, pa bez dvoumljenja poslali OVO UPOZORENJE ZAPADU!

Podeli vest

Pre dve nedelje, britanska vlada predstavila je parlamentu veoma sumornu procenu pretnje, koja tako sumorna nije bila još od Hladnog rata, ocenjuju mediji.

 

"Postoji sve veća verovatnoća da će se međunarodno bezbednosno okruženje dodatno pogoršati u narednim godinama... Rizik od eskalacije je veći nego u bilo kom trenutku poslednjih decenija“, navodi se između ostalog u proceni.

Još od ere Hladnog rata britanska vlada nije predstavila tako sumornu sliku pravca u kom ide svet, piše britanski Telegraf u svom komentaru. Današnji svet je podeljen na dve konkurentske sfere uticaja, pri čemu Rusija i Kina promovišu postzapadni globalni poredak koji favorizuje sopstvene autoritarne modele vlasti, a ne otvorenu i transparentnu demokratiju, stoji u britanskom izveštaju.

Uprkos tome, iako suočen sa rastućim poverenjem u osovinu Kina-Rusija, Zapad je zauzeo stav poricanja, a međunarodne institucije uspostavljene da zaštite odnose u svetu su paralizovane. Ukrajina je najočiglednija manifestacija ovog novog sukoba, a zemlje članice NATO-a su uspele da organizuju pomoć kijevskim snagama. Međutim, sve ovo bi moglo da predstavlja samo početni mali okršaj u novom i daleko složenijem sukobu, navode u komentaru Tobijas Elvud i Hemiš de Breton-Gordon.

Globalizacija kakvu je svet poznavao, navode, sada umire. Šta će je zameniti, nejasno je, a istoričari bi u budućnosti mogli da se osvrnu na 2023. godinu kao na godinu koja je odredila sudbinu veka. Ako domine u Ukrajini počnu da padaju u domino efektu u jednom pravcu, ruski predsednik Vladimir Putin ne samo da će preživeti, već će i trijumfovati, proglašavajući pobedu dok sukob stagnira do ćorsokaka, a podrška Zapada nestaje.

 

Putinov trijumf ili...

 

Takav ishod još uvek postoji kao mogućnost. Uprkos nizu taktičkih grešaka na početku sukoba, zapanjujućim žrtvama, teškim sankcijama i gubitku stotina i stotina borbenih vozila, Putinov narativ i dalje deluje snažno i očarava ruski narod. Previše Rusa veruje da je rat neophodan korak da se konačno zaustavi napredovanje NATO-a na istok ka njihovoj domovini.

Kako istorija uči, Rusija odlično podnosi teška vremena. Ako Putin nekako preživi ovu godinu, onda bi to moglo značiti da je možda izdržao reakciju Zapada na invaziju Ukrajine. Vodeći kandidati za republikansku nominaciju u američkoj predsedničkoj trci očigledno su manje zainteresovani da podrže Ukrajinu od aktuelnog predsednika Džoa Bajdena, a nezadovoljstvo sukobom raste u nekim drugim delovima sveta. U takvoj budućnosti Putin bi mogao da ima odrešene ruke u pokušajima da povrati neke druge delove teritorije bivšeg Varšavskog pakta u svoju rusku sferu uticaja.

Međutim, ako domine padnu na drugu stranu, moguća je i drugačija budućnost. U takvoj budućnosti Ukrajina bi mogla da obezbedi dodatnu vojnu opremu koja joj je potrebna da probije rusku odbranu, oslobodi Donbas, potisne Ruse sa Krima i ostvari pobedu koja će zauvek odjekivati kroz istoriju. U takvom svetu Putinu bi dani bili odbrojani, a teritorijalne ambicije Moskve u velikoj meri ograničene.

Foto: Printskrin Youtube/Euronews

Si Đinping i Vladimir Putin

 

Domine će pasti 2023!

Svet je sada u nekoj poziciji ravnoteže između ove dve moguće budućnosti. I pored toga što su mnoge zapadne zemlje čestitale sebi i jedna drugoj, zadovoljne što Ukrajina još uvek nije poražena i što je NATO pokazao da još uvek ima svrhu i spreman da Kijev snabdeva vojnom opremom, ostaje neprijatna istina da im je trebalo mnogo predugo da da se suprotstavi Putinovim pretnjama i hvalisanju, ali i da ostatak sveta nije nužno na strani Zapada, ocenjuje britanski Telegraf.

Previše zemalja koje nisu deo zapada nije potpisalo sankcije protiv Rusije, i dok će nalog Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje Putina pomoći da se ojača podrška Zapada Ukrajini, poseta kineskog predsednika Si Đinpinga će delovati da daleko veći broj zemalja širom svetaostane neuobičajeno tih kada je ruska invaziaj u pitanju. Poseta će takođe biti iskorišćena u Rusiji da ilustruje kako Putin još uvek ima moćne prijatelje koji podržavaju njegovu stvar.

Ipak, poseta Sija Moskvi naglašava da i on razume koliko bi ishod rata u Ukrajini mogao biti presudan. Trenutni trendovi ukazuju da će ovaj vek biti definisan ishodom konačnog sukoba između SAD i Kine. Imati Rusiju na svojoj strani moglo bi se pokazati od pomoći Pekingu, ali ako Putin ne uspe da sprovede svoje ciljeve u Ukrajini i Moskva se okrene Zapadu, Kina bi mogla da se nađe u izolaciji. Domine će pasti 2023. godine, a Zapad ne bi trebalo da dozvoli sudbini da odluči u kom pravcu, zaključuju autori.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17