• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

11.04.2023

22:19 >> 22:47

UKRAJINCI SE MASOVNO PREDAJU! RUSI PREUZELI KONTROLU! VAGNEROVCI ZAUZELI 80% BAHMUTA! MAĐARSKA POTPISALA SPORAZUM SA RUSIJOM! Moćni "Raptori" stigli u Poljsku!

Tanjug/AP

Vesti

UKRAJINCI SE MASOVNO PREDAJU! RUSI PREUZELI KONTROLU! VAGNEROVCI ZAUZELI 80% BAHMUTA! MAĐARSKA POTPISALA SPORAZUM SA RUSIJOM! Moćni "Raptori" stigli u Poljsku!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 412. dan.

Rusi preuzeli kontrolu

Sve administrativne zgrade u Artjomovsku nalaze se pod kontrolom ruskih jedinica, izjavio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

Vojska se masovno predaje

Ukrajinski vojnici se masovno predaju u području Avdejevke, izjavio je savetnik lidera DNR Igor Kimakovski.

"Sada se upravo u ovoj oblasti (Avdejevke) nalazi dosta vojnika Oružanih snaga Ukrajine koji se predaju“, rekao je Kimakovski Prvom kanalu.

Ranije u utorak, vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin rekao je da je u toku opkoljavanje grada, dok ukrajinske trupe i dalje kontrolišu puteve snabdevanja grada.

Šef Vagnera: Više od 80 posto Bahmuta sada je pod našom kontrolom

Vođa ruske paravojske Vagner, Jevgenij Prigožin, objavio je da njegove snage kontrolišu više od 80 odsto istočnog ukrajinskog grada Bahmuta.

Mađarska potpisala novi energetski sporazum sa Rusijom

Mađarska je danas potpisala nove sporazume kako bi osigurala kontinuiran pristup ruskoj energiji - što je znak da će održati bliske veze koje je uspostavila sa Moskvom. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je na konferenciji za novinare u Moskvi da je ruska državna gasna kompanija Gasprom pristala da dozvoli Mađarskoj uvoz gasa iznad iznosa dogovorenih u amandmanu na ugovor između dve zemlje prošle godine.

Cena gasa, koji se pumpa u Mađarsku preko gasovoda Turski tok, biće ograničena na 150 evra (132 funti) po kubnom metru. Mađarski ministar spoljnih poslova jedan je od retkih lidera EU koji se sastao sa ruskim zvaničnicima od početka rata.

Moćni "raptori" stigli u Poljsku

Foto: EPA

Američki lovci "raptor" F-22

Šef FSB: U pozadini ofanzive Zapad sprema oružanu pobunu u Rusiji

Šef ruske bezbednosne službe (FSB) Aleksander Bortnikov optužio je Ukrajinu i Zapad da podstiču Ruse na sabotažu i oružanu pobunu u pozadini ofanzive u Ukrajini.

 

Ruske snage zapaljivom municijom pogodili ukrajinske položaje u Avdejevci

 

 

RUSI JAVLJAJU, PRIMEĆENA OGROMNA VOJNA GRUPA KOD ČASOVOG JARA!

Foto: Tanjug/Ap

 

Danilov: Kijev će odlučiti u kontraofanzivi u poslednjem trenutku


Kijev će odlučiti o kontraofanzivi „u poslednjem trenutku“, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov.

- Ako neko misli da imamo samo jednu opciju, to nije tako - rekao je Danilov i dodao da ukrajinske snage imaju više od tri varijante za kontraofanzivu.
 

Reznikov najavio iznenađenje za Ruse.

Oleksej Reznikov, aktuelni ministar odbrane Ukrajine oglasio se iz Odese, porukom u kojoj je najavio novi napad na brodove ruske Crnomorske flote u Crnom moru.

 

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije

- Jurišni odredi Oružanih snaga Rusije nastavljaju borbe za kvartove u centralnom delu Bahmuta;

- Glavni napori ruske vojske u borbenim dejstvima koncentrisani su na području Bahmuta;

- Oružane snage Ukrajine su tokom prethodnog dana u pravcu Krasnog Limana izgubile preko 90 ljudi;

- Ruska avijacija je prethodnog dana izvela 11 letova na području Bahmuta radi podrške ofanzivnim dejstvima;

- Ukrajinske snage su u toku prethodnog dana u pravcu Donjecka izgubile preko 450 vojnika i plaćenika;

- U pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja ukrajinska vojska izgubila je skoro 30 vojnika,

- Oružane snage Ukrajine su u toku proteklog dana u pravcu Kupjanska izgubile preko 30 pripadnika.
 

Pušilin: Opkoliti Avdejevku sa svih strana


V.d. šefa DNR Denis Pušilin izjavio je da je pred ruskim snagama zadatak da se opkoli Avdejevka.

- Sada nam je važno da opkolimo Avdejevku sa različitih strana, momci se kreću - rekao je Pušilin za emisiju „Solovjov uživo“.

Foto: Rybar/Printscreen

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage više nemaju otvorene puteve prema gradu za snabdevanje.Što se tiče ugljedarskog pravca, ruske snage tamo pokušavaju da poboljšaju svoje položaje. Prema njegovim rečima, u gorlovskom pravcu položaji su značajno poboljšani.
 

Poljska postaje "finansijski hab" za Ukrajinu


Poljska namerava da postane finansijski hab za prikupljanje sredstava za obnovu Ukrajine, izjavio je za radio „RMF 24“ zamenik ministra finansija ove zemlje Artur Sobonj.

Prema njegovim rečima, za Poljsku je to veoma važno.

- Želimo da Poljska bude što bliže centru ovog tipa projekata - dodao je Sobonj.

Nedavno je poljski predsednik Andžej Duda izjavio da je njegova zemlja treći najveći snabdevač Ukrajine oružjem, posle SAD i Velike Britanije. Kako je navelo rukovodstvo zemlje, Poljska je od početka specijalne vojne operacije Kijevu slala oružje i vojnu tehniku u iznosu koji prelazi 1 odsto BDP-a zemlje.
 

Ukrajina može da stvori nuklearno oružje?

Ukrajina može da stvori nuklearno oružje za manje od godinu dana, smatra bivši savetnik šefa kabineta Zelenskog Aleksej Arestovič.

 

Slike Bahmuta iz vazduha

 

 


Ukrajina: Rusi otpuštaju lekare koji ne žele da uzmu rusko državljanstvo u okupiranim područjima

Lekari u okupiranom gradu Šizne otpušteni su jer su odbili da prihvate rusko državljanstvo, tvrdi ukrajinska vojska.

Grad u regiji Donjeck udaljen je oko 15 kilometara od rusko-ukrajinske granice i pod ruskom je kontrolom od 2014. Moskva mesecima vrši pritisak na Ukrajince u okupiranim regionima da uzmu ruske pasoše, a dokumenti se na nekim mestima dijele od 2019.

Smatra se da je podeljeno oko milion ruskih pasoša .

Isplivale crne prognze američkih obaveštajnih službi o kontraofanzivi Ukrajine

Sjedinjene Američke Države sumnjaju da će očekivana ofanziva ukrajinske vojske doneti značajne rezultate, objavio je „Vašington post“, pozivajući se na dokumente američkih obaveštajnih službi koji su procurili na internet.

 

Rusi napredovali u pravcu Severnog


Borci 1. AK 8. armije Južnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije napredovali su severno od Vodjanoja u pravcu Tonjenka i Severnog.

 

 

Snažan udar ruske avijacije u Kremeni


Posade lovaca-bombardera Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije koristile su precizno navođenu municiju prilokom udara na lokacije ukrajinskih snaga u oblasti Kremene.
 

 

 

SKANDAL! AMERIČKI SAVEZNICI OBEĆALI PUTINU 40.000 HILJADA GRANATA?!

Foto: AP/Photo

Žestoko granatiranje leve obale Hersona

Ukrajinske snage su u toku noći gađali su pet naselja na levoj obali Hersonske oblasti. Oni su ispalili 46 projektila na Novu Kahovku, Kahovku, Tavrijsk, Aljoški i Kardašinku.

Napad na međunarodni aerodrom u Rusiji: Udar drona izazvao eksploziju

Aerodrom "Šuhov" u Belgorodu danas je napala bespilotna letelica (UAV) tipa, koja je bila opremljena nepoznatom eksplozivnom napravom.

Rusi ne planiraju mobilizaciju

U Rusiji se ne sprovodi mobilizacija i ona se ne planira, rekao je šef Komiteta dume za odbranu Andrej Kartopalov u emisiji "Solovojv lajv".

Pušilin: Oslobađamo deo po deo

Ruske snage samouvereno napreduju i oslobađaju deo po deo Bahmuta, rekao je lider DNR Denis Pušilin u emisiji "Solovjov lajv".

On je juče rekao da je do sada oslobođeno 75 odsto grada.

Pušilin je dodao da su ruske snage značajno učvrstile položaje na delovima fronta u pravcu Marinke i Gorlovke.
 

(VIDEO) RUSI OBJAVILI NEVEROVATAN SNIMAK! Ukrajnska granata pogodila PRAVO U TENK, zahvatio ga OGROMAN plamen, a posada...

Foto: Printscreen Twitter

Rusi ostvarili uspeh u krasnolimanskom pravcu


Zbog preuzimanja pod vatrenu kontrolu pojedinih oblasti u krasnolimanskom pravcu, kijevske snage imaju poteškoća sa isporukom municije i evakuacijom ranjenih, izjavio je vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- S obzirom na uspeh naših snaga i preuzimanje vatrene kontrole nad pojedinim oblastima te oblasti, snabdevanje materijalno-tehničkim sredstvima, municijom, kao i evakuacija ranjenih (ukrajinskih snaga) postalo je veoma teško i opasno - rekao je Maročko za Sputnjik, pozivajući se na sopstvene izvore.

On je precizirao da su se, takođe, zbog paljenja šuma pojavile mnoge otvorene površine terena koje ne dozvoljavaju neprijatelju da se neopaženo kreće.
 

Ukrajinski tenk uništen u Bahmutu

 

 

Oružje iz Ukrajine u Evropi i Africi?


Oružje kojim Zapad snabdeva Kijev već je počelo da se pojavljuje u državama Evrope i Afrike u redovima organizovanog kriminala, upozorio je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja.

Podsetimo, šef NATO Jens Stoltenberg je nedavno izjavio da su zemlje Alijanse isporučile Kijevu vojnu pomoć u vrednosti preko 65 milijardi evra.
 

Njih zovu da bombarduju Ruse?

Ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov uputio je poziv stranim specijalistima da se pridruže u odbrani Ukrajine.

Ukrajinci spremaju ofanzivu preko Dnjepra


Ukrajinske snage spremaju se za ofanzivu preko Dnjepra u Hersonskoj oblasti, rekao je v.d. gubernatora regiona Vladimir Saldo.

- Na desnoj obali Dnjepra jedinice neprijatelja manevrišu, menjaju položaje i prave lažne položaje, prebacuju živu silu i tehniku, prikupljaju plovila. Jasno je da se spremaju za pokušaj prebacivanja prek Dnjepra - rekao je Saldo i dodao da oni, ipak, nemaju dovoljno ljudstva a ni oružja i tehnike za napad.
 

"Ahmat" jača odbranu kod Kremene


Pripadnici specijalne jedinice "Ahmat" jačaju liniju odbrane na delu fronta kod grada Kremena, rekao je za Sputnjik jedan od boraca.

Borci navode da su spremni da odbiju napad ukrajinske vojske.
 

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata


▪ Ruske trupe su izvele ograničene kopnene napade na liniju Svatovo-Kremena.

▪ Ruske snage nastavljaju zauzimanje teritorija u Bahmutu, kao i kopnene napade na liniju Avdijevka-Donjeck. 

▪ Ruske trupe nastavljaju da se pripremaju za odbranu Hersonske i Zaporoške oblasti.

▪ Državna duma Ruske Federacije razmatraće izmenu Krivičnog zakona Rusije, pooštravanje krivične odgovornosti za veleizdaju i terorističke aktivnosti.

Udari Solcenpeka po ukrajinskim položajima kod Kremene

 

 

Ukrajinski diverzanti pokušavaju da nađu slabu tačku

Ukrajinski diverzanti pokušavaju da opipaju odbranu ruskih snaga na Kremenskom sektoru fronta u Donbasu radi naknadne kontraofanzive, rekao je Sputnjiku borac odreda specijalnih snaga "Ahmat".

- Diverzanti pokušavaju, ne tako često, ali pokušavaju da testiraju odbranu, spremaju kontraofanzivu, ali mi ih odbacujemo nazad - tu se sve završava. Petnaest do dvadeset minuta traje bitka, to je sve - rekao je sagovornik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija