• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

18.04.2023

06:15

(VIDEO) PUTIN JASAN, VOJNI SAVEZ RUSIJE I KINE JE NAJJAČI NA SVETU! Poruka NATO nikad jača, Moskva i Peking imaju dil koji Pentagon izluđuje!

Printskrin video

Vesti

(VIDEO) PUTIN JASAN, VOJNI SAVEZ RUSIJE I KINE JE NAJJAČI NA SVETU! Poruka NATO nikad jača, Moskva i Peking imaju dil koji Pentagon izluđuje!

Podeli vest

Vojni savez Rusije i Kine najjači je na svetu, zaključili su ruski predsednik Vladimir Putin i kineski ministar odbrane Li Šangfu na sastanku u Moskvi.

Njih dvojica su istakla da se saradnja dve zemlje u vojnoj sferi odvija aktivno na svim nivoima, te da je jedna od ključnih oblasti strateškog partnerstva između Moskve i Pekinga.

Nova era

Manje od mesec dana nakon što je kineski predsednik Si Đinping posetio Rusiju, u trodnevnu posetu stigao je i novi kineski ministar odbrane Li, i to u jeku zapadnih pretnji Pekingu da se ni slučajno ne usudi da naoruža Moskvu tokom sukoba u Ukrajini. Putin je Liju poželeo dobrodošlicu, lično ga primivši u Kremlju u nedelju, baš na Vaskrs. Na sastanku, kojem je prisustvovao i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, Putin je istakao važnost i sveobuhvatnost vojnog saveza dve velike sile.

- Naši sektori odbrane aktivno sarađuju, redovno razmenjuju korisne informacije, rade zajedno na vojno-tehničkom polju i izvode zajedničke vežbe u različitim regionima, uključujući Daleki istok i Evropu, na moru, kopnu i u vazduhu. Bez sumnje, to je još jedna ključna oblast koja jača ekstremno poverenje i stratešku prirodu naših odnosa, uz ekonomsku, socijalnu, kulturnu, obrazovnu i saradnju u drugim sferama - naveo je Putin.

Pod američkim sankcijama zbog Rusije


General Li Šangfu nalazi se pod američkim sankcijama od 2018. zbog veza sa Rusijom. Sankcionisan je jer je tada, kao šef odseka za razvoj opreme kineskog ministarstva odbrane, "ušao u značajne transakcije" sa "Rosoboroneksportom", najvećim ruskim izvoznikom oružja.
Uprkos tome, on je prošlog meseca postavljen za novog ministra odbrane Kine, i to baš usred tenzija Pekinga i Vašingtona oko Tajvana. Analitičari kažu da je to bio prst u oko SAD, te da je Si Đinping pokazao šta misli o američkim sankcijama.

On je pomenuo i nedavnu Sijevu posetu Rusiji, istakavši da su njih dvojica tada dogovorili čvršću vojnu saradnju i potpisali zajedničku izjavu, u kojoj su naveli da "prijateljstvo između dve zemlje nema granica".

- Stigli ste u Rusiju nakon posete našeg velikog prijatelja, mog prijatelja, predsednika Narodne Republike Kine, druga Sija Đinpinga. Želeo bih još jednom da istaknem da je ta poseta bila veoma produktivna - rekao je Putin, zamolivši Lija da prenese Siju njegove pozdrave.

S druge strane, kineski ministar odbrane, koji je na tu poziciju postavljen tek prošlog meseca, rekao je da je izabrao Rusiju kao destinaciju za svoju prvu posetu inostranstvu na novoj funkciji kako bi pokazao koliko su mu važni odnosi njihove dve zemlje. Zahvaljujući Putinu, što je našao vremena da ga primi na Vaskrs, Li je rekao da su odnosi Rusije i Kine već ušli u novu eru.

- Imamo veoma čvrste odnose. Oni su nadmašili sve vojno-političke saveze iz doba Hladnog rata. Izgrađeni su na principima nesvrstavanja, nekonfrontacije i neciljanja trećih zemalja. Veoma su stabilni - kazao je Li.

Za dobrobit sveta

Prema njegovim rečima, dve zemlje će nastaviti da rade sa ciljem da ceo svet napreduje.

- Stojimo rame uz rame i radimo za dobrobit naših naroda u trenutku kad ekonomski oporavak ide sporo, kad je svet nemiran, a mir i miroljubivi odnosi između zemalja u velikoj potražnji. Saradnja sa Rusijom se razvija na svim nivoima, a s tom saradnjom ćemo nastaviti zbog razvoja i dobrobiti celog sveta - izjavio je Li, čiji plan posete Rusiji nije otkriven, ali je poznato da će se on za tri dana sastati sa velikim brojem ruskih vojnih zvaničnika i da će posetiti vojne škole.

Iznenadne vežbe Ruska Pacifička flota na nogama


Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavestio je juče Putina da, u skladu sa njegovom odlukom o iznenadnoj proveri gotovosti Pacifičke flote, u vežbama učestvuje više od 25.000 vojnika, 167 brodova, 12 podmornica i 89 aviona i helikoptera.
Šojgu je rekao da su snage i trupe koje učestvuju u inspekciji dovedene u punu borbenu gotovost, te da su počele da izvršavaju zadatke borbene obuke. Prema njegovim rečima, u toku je druga faza vežbi, a u završnoj fazi od 18. aprila strateški bombarderi Pacifičke flote uvežbavaće udare na grupe brodova zamišljenog neprijatelja u centralnom delu Tihog okeana.
Inače, iznenadne vežbe Pacifičke flote, koje su počele 14. aprila, imaju za cilj "izgradnju sposobnosti oružanih snaga za rešavanje zadataka odbijanja agresije potencijalnog neprijatelja sa okeana i mora".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

Opet sanjate :D koji vojni savez????? neće kina žrtvovati zapadno tržište radi rusije :D 75% trgovine ima sa zapadom a 19% sa rusijom :D što mislite tko je kini bitniji :D od rusije nema kruha. rusija je samo vazal kini kao i srbija. pravoslavni robovi :D

Stršljen

pre 1 godinu

Rusija je tu samo Kineski privezak. Kini su potrebni samo zbog najnovijeg oružja koje će Kina ubrzo imati. Kinezi imaju mnogo sposobnije generale i vojne stručnjake od ovih ruskih koji su pali na svim ispitima u Ukraini. U tome se sastoj taj vojni savez.

pax_orion

pre 11 meseci

Ubio se od jakosti :D jedna članica tog saveza je dokazala da nije nikakva vojna sila a druga nikada vojnike nije imala u ratu :D ne zna se kako će se ponašati kad krenu pucati po njima :D savez do jaja :D rusija ide kini da ju ova pod suknju sakrije :D

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija