• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/index.hr/information.dk

28.04.2023

11:32

DANSKA VOJSKA TVRDI: Imamo 26 fotografija, snimili smo Ruse kod Severnog toka nekoliko dana pre eksplozije!

Reuters

Vesti

DANSKA VOJSKA TVRDI: Imamo 26 fotografija, snimili smo Ruse kod Severnog toka nekoliko dana pre eksplozije!

Podeli vest

Ruski specijalni brod SS-750 bio je u blizini gasovoda Severni tok četiri dana pre nego što su cevi bile dignute u vazduh 26. septembra prošle godine.

 Specijalno plovilo je namenjeno za izvođenje operacija pod morem i opremljeno je mini-podmornicom AS-26 Priz, piše danski dnevnik Information, pozivajući se na izvore iz danskih oružanih snaga.

Forsvarskommando ili Zajednički štab danskih oružanih snaga potvrdio je da ima 26 fotografija ruskog broda snimljenog sa danskog patrolnog čamca koji se nalazio u oblasti istočno od danskog ostrva Bornholm 22. septembra 2022. godine.

- Veoma zanimljivo. SS-750 je specijalno plovilo dizajnirano posebno za podvodne operacije - kaže švedski istraživač i stručnjak za obaveštajne poslove Joakim fon Braun.

"Novo svetlo"

Džejkob Karsbo, viši analitičar tink tenk Jurop, koji je 15 godina radio u danskoj vojnoj obaveštajnoj službi, smatra da ova informacija "baca novo svetlo na ono što se dešavalo u toj oblasti u danima pre nesreće".

- SS-750 je zanimljiv brod, znamo da ima kapacitet da izvede takvu operaciju - rekao je Karsbo za Information.

Ranije je otkriveno da Forsvarskommando poseduje 112 fotografija ruskih plovila u toj oblasti, ali ovo je prvi put da je danska vojska potvrdila da je reč o specifičnom ruskom brodu SS-750 sa mini-podmornicom na njemu.

Satelitske fotografije, zajedno sa AIS podacima sa tegljača Frolov, pokazuju da je SS-750 krenuo iz Kalinjingrada u 00:22 21. septembra 2022. AIS predajnike obično koriste veća plovila kao dopunu radarima. Šalju signale o nazivu broda, registarskom broju, kursu, gazu i brzini i zato mogu da se koriste za mapiranje kretanja plovila.

SS-750 je plovio čak i bez uključenog AIS-a. Međutim, tegljač Aleksandar Frolov imao je AIS kada je isplovio iz ruske ratne luke. Podaci AIS-a sa ovog broda su ukazivali na to da je konvoj krenuo ka Bornholmu, ali severno od poljske obale i AIS tegljača je bio isključen.

Do sada se pretpostavljalo da su SS-750 i još pet brodova nastavili ka području gde su cevi Severnog toka dignute u vazduh nekoliko dana kasnije. Sada je Forsvarskommando potvrdio da je SS-750 primećen u tom području.

Foto: Reuters

Misterija i dalje... Eksplozija na Severnom toku još uvek je enigma

"Zanimljiva slučajnost"

- Ovo je jasna potvrda. Taj brod se koristi za ruske podvodne operacije. Naravno, mogao je tamo da bude i iz drugih razloga, ali je zanimljiva koincidencija da se upravo na tom mestu nalazio u to vreme - kaže analitičar Oliver Aleksander.

Pomenutih 26 fotografija SS-750 snimio je danski patrolni čamac P524 Nimfen 22. septembra 2022. Iz reakcije oružanih snaga nekoliko zemalja bilo je jasno da se nešto sumnjivo dogodilo 21. ili 22. septembra 2022. godine istočno od Bornholma. Za nekoliko sati, danske, švedske i nemačke oružane snage poslale su brodove u to područje, kojim su patrolirali i izviđački avioni iz Švedske i Poljske.

Pored toga, američka plovila su bila u blizini, kao što je američki izviđački helikopter bio u vazduhu iznad Baltičkog mora.

Danski patrolni čamac P524 Nimfen (Nimfa) isplovio je iz Rodbihavna 21. septembra uveče i stigao u oblast istočno od Bornholma nešto posle šest ujutru. Patrolni čamac je zatim kružio područjem južno i istočno od mesta detonacije i u jednom trenutku je usporio da bi ostao nepomičan na toj lokaciji.

Dakle, ruski brod je fotografisan negde na toj ruti. Još nije poznato šta sadrži preostalih 86 fotografija ruskih brodova.

Foto: AP PHOTO

Nekoliko zemalja vodi istragu o eksplozijama na Severnom toku

Otkud Nimfa tu i baš tada?

Forsvarskommando je do sada odbijao da ulazi u detalje o tome šta je P524 Nimfen radio u toj oblasti, samo je pismeno odgovorio:

"Pomeranje P524 Nimfen 22. septembra 2022. bilo je normalno za jedinicu koja vrši nadzor u danskim vodama."

Međutim, podaci pokazuju da je to bio prvi put da je P524 Nimfa bila na tom području u poslednjih pet godina. Jakob Karsbo takođe ocenjuje kao veoma neobičan način plovidbe i danskog patrolnog čamca i drugih međunarodnih plovila.

- Navodno su i danski i švedski brodovi patrolirali po obrascu koji je daleko od uobičajenog. Ni Šveđani ni Danci obično ne zalaze u to područje. Običnog dana u septembru tako nešto se ne dešava - kaže Karsbo.

Information je poslao upit danskom Združenom štabu da li je P524 Nimfen poslat da presretne i preusmeri ruski brod SS-750 opremljen mini-podmornicom i još do pet ruskih brodova koji su možda bili prisutni u isto vreme, ali odgovora nije bilo.

Eksplozije na gasovodima Severni tok trenutno istražuju danske, švedske i nemačke vlasti. Nije poznato kada će ove istrage biti završene.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dsc

pre 1 godinu

Kako da ne i mi smo se sami bombardovali i ostale zemlje, Rusi su imali pravo da obilaze svoju imovinu! Gde je snimak da to rade Rusi i zasto su se tu muvali ostali posle toga, mozda su i oni cuvali severni tok?! Kako da ne samo treba da verujemo u vasi lazi!

branex

pre 1 godinu

Setili se posle godinu dana ...! Čista budalaština .

sledeća vest

Vesti

TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam! (VIDEO)
Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam! (VIDEO)

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

01.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Muljala sa kladioničarskim tiketima pala i ona i njeni saučesnici! Menjali kodove zgrnuli milione (FOTO)
Hronika

Muljala sa kladioničarskim tiketima pala i ona i njeni saučesnici! Menjali kodove zgrnuli milione (FOTO)

Operativci kriminalističke policije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su A. S. (26), zaposlenu u jednom privrednom društvu za proizvodnju digitalnih igara, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, kao i P. S. (26) i D. S. (26) koji se terete za isto delo u pomaganju.

02.07.2024

08:55

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija