• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

07.05.2023

21:17

RUSI BI DA 9. MAJ SLAVE U BAHMUTU?! KIJEV PLANIRA ZAUZIMANJE NUKLEARNE ELEKTRANE? Gneral Pavel: Ukrajina neće imati drugu šansu! Rusi se povlače iz 18 naselja! (FOTO/VIDEO)

Tanjugg/AP

Vesti

RUSI BI DA 9. MAJ SLAVE U BAHMUTU?! KIJEV PLANIRA ZAUZIMANJE NUKLEARNE ELEKTRANE? Gneral Pavel: Ukrajina neće imati drugu šansu! Rusi se povlače iz 18 naselja! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 438. dan.

Rusi planiraju da 9. maj slave u Bahmutu?!

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar izjavila je danas da Rusija dovodi pripadnike paravojne formacije Vagner sa linije fronta u grad Bahmut, i da Moskva namerava da zauzme taj grad do 9. maja, kada se slavi, kako je rekla, Dan pobede Sovjetskog savez
Ranije danas, vlasnik i vođa ruske paravojne formacije Vagner, Jevgenij Prigožin, izjavio je danas da će njegove snage napustiti ukrajinski grad Bahmut 10. maja.

Moskva tvrdi: Ukrajina otvara novi front,
sledi napad na susednu zemlju

Foto: Reuters/Google Maps/Deep State/Printscreen Twitter

Ukrajina postavlja temelje za upad u otcepljeni region Moldavije Pridnjestrovlje, gde se nalaze ruske mirovne snage, tvrde ruski izvori.
Kijev je prebacio do 4.000 vojnika u Odesu sa namerom da uskoro upadne u skladište municije u Pridnjestrovlju, u Moldaviji tvrde ruski izvori.

Kijev planira zauzimanje nuklearne elektrane?

Planovi ukrajinske vojske za kontraofanzivu u Zaporoškoj oblasti uključuju i pokušaj zauzimanja Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je za Sputnjik lider pokreta "Zajedno sa Rusijom", Vladimir Rogov.
Prema njegovim rečima, strategiju i taktiku predstojeće kontraofanzive u Zaporoškoj oblasti, razradili su američki i britanski pokrovitelji ukrajinskih snaga, uključujući iz različitih bezbednosnih resora.

Gneral Pavel: Ukrajina neće imati drugu šansu!

Ukrajina ne bi trebalo da žuri u "kontraofanzivu" jer neće imati "drugu šansu" ove godine, rekao je češki predsednik Petar Pavel britanskom listu Gardijan. "Očigledno, oni (Ukrajinci) i dalje imaju osećaj da nemaju sve što im je potrebno za uspešan početak operacije... Biće krajnje nepovoljno za Ukrajinu ako ova kontraofanziva ne uspe, jer neće imati drugu šansu, bar ove godine", rekao je Pavel.

Rusi se povlače iz 18 naselja! 

Danas su te vesti potvrdili i ukrajinski i ruski izvori! Ukrajinski kanali su već duže vreme najavljivali da Rusi planiraju evakuaciju civilnog stanovništva iz Zaporoške oblasti. Danas su te vesti potvrdili i ruski izvori.
Vršilac dužnosti guvernera Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki izjavio je da je održao sastanak regionalnog saveta bezbednosti na kome je odlučeno da se počne delimična evakuacija 18 naselja. Deca sa roditeljima, stari, invalidi i pacijenti zdravstvenih ustanova biće odvedeni "duboko u pozadinu".
Evakuacija će se vršiti iz naselja: Timošovka, Smirnovka, Tarasovka, Orljanskoe, Moločansk, Kujbiševo, Prišib, Tokmak, Mala Belozerka, Vasiljevka, Velika Belozerka, Dnjeprorudnoe, Mihajlovka, Kamenka-Dnjeprovskaja, Energodar, Pologi, Konjskie Razdori, Rozovka. Planom je obuhvaćena i evakuacija osoblja Zaporoške nuklearne elektrane. 

Tako su radili nacisti

Bivši savetnik šefa Pentagona posebno istakao jedan detalj sa fronta u Ukrajini
Zapadni saveznici Ukrajine ćute o zločinima koje su Oružane snage Ukrajine počinile na frontu. Ovo je rekao bivši savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor u intervjuu za jedan londonski Jutjub kanal .
„Ukrajinska vojska se ponaša užasno, ubija ljude u velikom broju i to slavi kao nacisti", rekao je on. Oružane snage Ukrajine trpe velike gubitke, dok postoje informacije da se deo naoružanja koje se šalje kijevskom režimu zatim pojavi na crnom tržištu, podelio je svoje mišljenje Mekgregor. Takođe je dodao da SAD treba da zaustave ovo odmah da bi sprečile ozbiljniju katastrofu.

MO Rusije o situaciji u Artjomovsku (Bahmutu)

Ruski jurišni odredi nastavljaju da sprovode ofanzivna dejstva i zauzeli su dve četvrti u severozapadnom i zapadnom delu Artjomovska, saopštilo je MO Rusije.

"Vagner" dobija oružje

Foto: AP/Deep State/Fotomontaža

Vođa „Vagnera" Jevgenij Prigožin saopštio je da će ta grupa dobiti municiju i naoružanje, a da će komandant Združenih snaga Rusije u zoni specijalne vojne operacije, general Sergej Surovikin, koordinisati njenu saradnju s Ministarstvom odbrane Rusije.

Oštećen gasovod u granatiranju Belgorodske oblasti

U ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti u Rusiji, na granici sa Ukrajinom, tokom noći su oštećeni gasovod i dalekovod, kao i kuća u selu Spodarjušino, rekao je danas načelnik regiona Vjačeslav Gladkov.
- Najvažnije je da nije bilo žrtava - napisao je Gladkov na Telegramu.

 

EVROPI PRETI NUKLEARNA KATASTROFA! BORBE SVE BLIŽE ZAPOROŠKOJ NUKLEARKI! 

 


Završne pripreme za Dan pobede u Moskvi

U Moskvi traju završne pripreme za veliku vojnu paradu na Dan pobede u Drugom svetskom ratu 9. maja.

Stotine vojnih vozila već su stigle u središte Moskve. Svečanost će  e održati se na Crvenom trgu, gde bi sve trebao da nadgleda ruski predsednik Vladimir Putin. Tradicionalna parada ruskoj vojsci služi i da pokaže svetu svoje najnovije moćno naoružanje.

 

(VIDEO) NATO PONIŽEN DO KRAJA! RUSKI DRON SPALIO MOĆNI AMERIČKI PVO SISTEM! 

Foto: Reuters/Printscreen Telegram

 

SATI SU U PITANJU?! RUSKE TRUPE U PRIPRAVNOSTI! Moskva čeka prvi znak ofanzive! "Dobro pazite, kada to krene..."

 

 

Put smrti ka Bahmutu

 

 

 

DRAMA NAD CRNIM MOREM! RUSKI SU-35 PRESREO POLJSKI AVION! Piloti izgubili kontrolu nad letelicom, izvedeni agresivni i opasni manevri!

 

 

Ukrajinski gubici u oružju i tehnici, prema Ministarstvu odbrane Ruske Federacije

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je:

▪️ 418 aviona;

▪️ 230 helikoptera;

▪️ 4027 bespilotnih letelica;

▪️ 421 protivvazdušni raketni sistem;

▪️ 9014 tenkova i drugih oklopnih vozila;

▪️ 1096 MLRS;

▪️ 4754 oruđa poljske artiljerije i minobacača;

▪️ 10037 jedinica specijalnih vojnih vozila.

 

 

 

ZELENSKI NIJE SVESTAN ŠTA MU SPREMAJU?! Ofanziva zanima Vašington SAMO IZ JEDNOG razloga, glavnu ulogu će igrati KINA, ako Rusi pristanu...

 

Ruska vojska odbila masovni napad na Krim

"Noćas su nad Crnim morem pronađene 22 jurišne bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine, uništene su PVO sistemima ili potisnute elektronskim ratovanjem", saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

 

 

Najnoviji brifing Ministarstva odbrane Rusije

- Jurišni odredi nastavljaju da sprovode ofanzivna dejstva i zauzeli su dve četvrti u severozapadnom i zapadnom delu Bahmuta;

- Tokom noći iznad Crnog mora neutralisana su 22 ukrajinska drona;

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu u protekla 24 časa iznose 85 ljudi, uništeno je skladište „Desnog sektora“;

- Oružane snage Rusije ubile su tokom proteklog dana u donjeckom pravcu više od 340 ukrajinskih vojnika i plaćenika;

- Od početka specijalne vojne operacije ruski PVO sistemi uništili su više od četiri hiljade ukrajinskih dronova;

- Oružane snage Rusije pogodile su jedinice dve brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja Bogdanovka i Stupočki u DNR;

- Ruske snage uništile su dva protivbaterijska radara američke proizvodnje u blizini naselja Novgorodsko i Artjomovo u DNR;

- Oružane snage Rusije pogodile su komandno mesto 124. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine i centar veze 81. aeromobilne brigade;

- U protekla 24 časa ruske snage ubile su do 75 ukrajinskih vojnika u krasnolimanskom pravcu;

- Komandno mesto centra snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine pogođeno je na ostrvu Veliki u Hersonskoj oblasti;

- U Zaporoškoj oblasti ubijeno do 55 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva oklopna vozila, jedan automobil i dve haubice „msta B“ i D-30;

- Ruske snage presekle su dejstva dve diverzantske grupe na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu, a ubijeno je do 55 ukrajinskih vojnika.
 

PANIKA U ZAPOROŽJU, NAROD BEŽI IZ 18 NASELJA! Opšti haos među stanovništvom!

 

SU-25 uništava položaje ukrajinskih snaga

 

 

 

 

PAKAO ZA KIJEV! UDARNA VEST IZ RUSIJE! Vagner dobija municiju i naoružanje, Surovikin šalje ogromnu silu u Bahmut!

Foto: Reuters/AP

ŠAMARČINA AMERICI I CELOM ZAPADU! Turci odbili da pošalju moćni S-400 Ukrajini!

 

Ruski "lancet" uništava samohodnu artiljeriju ukrajinskih snaga

 

 

 

 

OVO ĆE IZAZVATI POGIBIJU MILIONA, DA LI SU POLJACI SVESNI ŠTA RADE?! Nemci žestoko opleli po komšijama!

 

Ukrajinci pružaju žestok otpor u Bahmutu

 

 

 

GOVORE DA ĆE RUSIJA IZGUBITI, A U STVARI... Kenedi vratio Bajdena i kijevski režim u realnost!

 

Ruski dron-kamikaza uništio američki PVO sistem


Ruski dron-kamikaza „lancet“ uništio je u zoni specijalne vojne operacije američki PVO sistem „avendžer“ koji je Pentagon nedavno poslao Kijevu za zaštitu od bespilotnih letelica, saopštio je načelnik pres centra grupe snaga „Istok“ Aleksandar Gordejev.

Vašington je u u novembru 2022. godine saopštio da će sistemi „avendžer“ biti uključeni u novi paket vojne pomoći Ukrajini.
 

VAGNER IMA NOVI ZADATAK?! Prigožin besno najavio napuštanje Bahmuta, pa otkrio šta će se dalje dešavati!

 

 

Rogov: Uhvatićemo "Grom", stićiće ga raketa

Ukrajinske snage izvele su u subotu napad na Krim balističkim raketama „grom 2“ iz grada Zaporožja koji je pod kontrolom Kijeva, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Napad na Krim je izveden iz grada Zaporožje. Tamo je ranije prebačen i raspoređen sistem ‘Grom 2’. Njega stalno skrivaju u industrijskim preduzećima grada, prevozeći ga iz jednog pogona u drugi. Ali mislim da ćemo ga pre ili kasnije uhvatiti i tamo će stići... raketa - rekao je Rogov.

Ruske snage PVO oborile su u subotu iznad Krima dve balističke rakete ispaljene iz raketnog sistema „grom 2“. Prema podacima vlasti regiona, u napadu nije bilo ljudskih žrtava ni i materijalne štete.
 

 

PRILEPIN U VEŠTAČKOJ KOMI, NAPADAČ SVE PRIZNAO! Rusi objavili snimak osumnjičenog, otkriveno ko je dao nalog za ubistvo pisca!

 

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

 

▪️ CNN je izvestio da su ruske snage smanjile efikasnost ukrajinskih udara HIMARS poslednjih meseci.

▪️ Ruske trupe nastavljaju ograničene napade severoistočno od Kupjanska i u oblasti Kremene.

▪️ Ruske vlasti saopštile su da su Oružane snage Ukrajine gađale Krim balističkim raketama kratkog dometa Grim-2.

▪️ Ruske snage nastavljaju napredovanje unutar Bahmuta.

▪️ Ruske vlasti nastavljaju da planiraju i sprovode evakuaciju civilnog stanovništva u regionu Zaporožja.

 

 

AMERIKANCI PRIZNALI, KIJEV IZGUBIO GLAVNI ADUT! 

 

Ruske snage: Ukrajinci pokušavaju da potpuno unište Marjinku


Ukrajinska artiljerija svakodnevno izvodi napade na ruske položaje u Marjinki (DNR), pokušavajući da potisne ruske jedinice koje su tamo utvrđene, izjavio je za Sputnjik pripadnik Južne grupe snaga.

On je dodao da neprijatelj pokušava da potpuno uništi grad.
 

Ruski artiljerci uništili skladište ukrajinske brigade


Ruski artiljerci uništili su skladište naoružanja ukrajinske brigade, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe „Dnjepar“ Aleksej Rulev.

Prema njegovim rečima, artiljerijska jedinica grupe je tokom kontrabaterijske borbe pogodila vojnu tehniku ukrajinskih snaga u oblasti Antonovke, Zelenovke, Tjaginke i Nadnjeprjanskog.
Kako je naveo, uništene su minobacačke posade, samohodna haubica „akacija“, sistem satelitske veze i stanica za elektronsko ratovanje „bukovel-AD“, a takođe i skladište za naoružanje i remontne komplete namenjene za raketno-artiljerijsku, oklopnu i automobilsku tehniku Oružanih snaga Ukrajine.

U oblasti naselja Obrivka, Krinki i Vinogradovo sredstvima za elektronsko ratovanje uništene su tri udarne bespilotne letelice.
 

Posledice vazdušnog napada Rusije na Ukrajinu tokom protekle noći

▪️ Kijevska oblast: Izviđačka bespilotna letelica KMVA oborena je iznad glavnog grada.

▪️ Nikolajevska oblast: Raketni napad projektilima Ks-22, zabeleženi udari na industrijsko preduzeće.

▪️ Dnjepropetrovska oblast: Nikopolj je pogođen „Gradom“ i teškom artiljerijom. Jedna osoba je poginula, a tri su povređene.

 

 

Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine: prva jurišna formacija spremna je na 90% spremnosti 

▪️ Ofanziva možda neće opravdati naduvane nade partnera na pozadini prošlih pobeda Oružanih snaga Ukrajine.

- Ne mogu da kažem kolika će biti skala uspeha. 10 km, 30 km, 100 km, 200 km? - rekao je ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov.

▪️ Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da će deokupaciju bilo koje ukrajinske teritorije smatrati uspehom.

▪️ U idealnom slučaju, kontraofanziva bi takođe omogućila „uništavanje logistike neprijatelja“ i „smanjivanje njegovu ofanzivnu sposobnost“ – Reznikov.

▪️ Nedostatak dalekometne artiljerije nije dozvolio Oružanim snagama Ukrajine da istisnu ruske snage sa teritorija pod njihovom kontrolom na levoj obali Dnjepra. Zbog toga, Ukrajina traži oružje dometa od 150 km - Zelenski.

Situacija u Bahmutu

• Jevgenij Prigožin, šef grupe Vagner, otišao je na liniju fronta u Bahmutu i izjavio da njegovim snagama nedostaje još 2,5 km od potpunog oslobođenja. Vagner će nastaviti napredovanje kako bi preuzeo punu kontrolu nad gradom

• Nastavljaju se sukobi između OSU i ruskih snaga duž ulice Čajkovskog.

• Nastavljaju se sukobi između OSU i ruskih snaga kod Bogdanivke.

• Nastavljaju se sukobi između OSZ i ruskih snaga kod Hromova.

 

 

Razvožajev: Ruska protivvazdušna odbrana je noću oborila više od 10 dronova iznad Krima i Sevastopolja

Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane i elektronske borbe noću odbili napad ukrajinskih bespilotnih letelica na Krim i Sevastopolj. Nijedan objekt u gradu nije oštećen.

Prema njegovim rečima, jedan dron je izgubio kontrolu i pao u šumski pojas, drugi je oboren iznad mora, a treći - iznad mora sa strane Severnog pristaništa.

 

 

Vremenska linija Bitke za Bahmut

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vasilije

pre 11 meseci

Jutros ponovo eksplozije na Krimu. Masovan napad dronovima po ciljevima na Krimu. Na meti Sevastopolj ( 4 ekslozije, unisteno 1 skladiste i pogodjen manji ratni brod), Avio Baza u Sakiju ( 3 ekplozije i unisten rezervoar za gorivo i 1 skladiste raketa 57 i 122mm), Skladiste municije kod sela Zernove ( 1 eksplozija) a napadnuti su i Simferopol, Krasnoprekopsk ( unistena radarska stanica za sistem s-300) i Fedosia. Isporuceno Ukrajini svih 10 danskih izvidjackih dronova RQ-35 HEIDRUN ( otporni na sadasnje ruske elektronske-kontra mere) za koje je pare skupio glumac Mark Hamill ( Luk Skaywalker). "Cak su i Jedi krenuli protiv Rusije, sada im ostaje ili da se povuku i predaju ili da nadju negde Darth Vadera!!!!"

Čeda

pre 11 meseci

Pazi brate, ako je i pola istina ovo šta je pokazano u članku na koji se odnosi ovaj komentar onda bi rusi već trebali da su u Lavovu ili na Poljskoj granici!!! Neko bre ovde preteruje i to jako...... evo na primer, vest da je već po 500-ti put je uništeno neko komandno mesto ukrajinskih specijalaca a oni se i dalje bore, pa koliko bre "specijalaca" ima Ukrajina , 50000 koda su kinezi... Ili ona vest pre 1 mesec da je zarobljen Leopard 2 sa poljskim plaćenicima, a nigde leoparda i nigde plaćenika, ni jedna slika ni jedan video....to bi bilo ko ja da kazem da su japanski padobranci zauzeli Dorćol i igraju na "Igra roken-roll cela Jugoslavija" na ulici, a njih nigde, ali je to "udarna vest"...

pax_orion

pre 11 meseci

vi baš mislite da je američka vojska u rasulu ako ruska pa da ne znaju gdje se nalazi svaki komad opreme koji su poslali u ukrajinu :D rusi krali motore sa tenkova i prodavali ih i tek sad vide to. amerikanci paze gdje što ide.

Samosvesna građanka

pre 11 meseci

U Moskvi traju završne pripreme za veliku vojnu paradu na Dan pobede u Drugom svetskom ratu 9. maja. Da li je predsednik Srbije dobio poziv iz Rusije i ako ga je dobio da li je amaerički ambasador u Srbiji Kristofer Hil odobrio da predsednik Srbije ode u Rusiju i prisustvuje Danu pobede nad nacizmom a ako od američkog ambasadora nije dobio odbrenje, da li je predsednik Srbije već smislio laž (naprimer: ko zna koji po redu pripremljen atentat na njega, bolest koja traje tačno onoliko koliko traje Parada u Moskvi ili nešto treće) kojom će određen procenat građana Srbije ubediti da je to istina i koji mediji će tu njegovu laž predstaviti kao istinu?

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17