• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

17.05.2023

22:03 >> 19:04

GRANICA SA RUSIJOM! ŽESTOK RAT NA SVIM LINIJAMA, KIJEV U PROBLEMU, OBUKA MOŽE, ALI AVIONI NE! London jasan, ništa od članstva Ukrajine u NATO! (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

GRANICA SA RUSIJOM! ŽESTOK RAT NA SVIM LINIJAMA, KIJEV U PROBLEMU, OBUKA MOŽE, ALI AVIONI NE! London jasan, ništa od članstva Ukrajine u NATO! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 448. dan.

Belorusija je delimično obnovila kontrolu na granici sa Rusijom

Belorusija, jedan od najbližih saveznika Rusije, delimično je obnovila kontrolu na granici sa Rusijom, potvrdio je beloruski ministar spoljnih poslova Sergej Alejnik. Ovo je prvi put u 28 godina da su uvedene kontrole na granici dugoj 1.239 kilometara.

Aleinik tvrdi da je uvođenje graničnih kontrola usmereno na izbegavanje ulaska državljana trećih zemalja u Belorusiju uoči primene međuvladinog sporazuma o međusobnom priznavanju viza. Međutim, aktivisti za ljudska prava misle da će granične kontrole biti usmerene na Ruse koji pokušavaju da izbegnu mobilizaciju.

Beloruski šef diplomatije je dodao da provere ljudi koji prelaze belorusko-rusku granicu sprovode beloruski graničari u bliskoj saradnji sa ruskim kolegama. "To nije baš kontrola, to je više kao praćenje situacije na granici", naglasio je on.

Kineski specijalni predstavnik završio je posetu Ukrajini

Nova žrtva Lanceta (VIDEO)

 

 

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak uništavanja samohodne haubice 2S1 „gvozdika" ukrajinske vojske visokopreciznom bespilotnom letelicom „lancet".

FOREIGN AFFAIRS I NATIONAL INTEREST NEĆE DA ĆUTE! PUTIN ZNA DA ĆE KIJEV PUĆI, svestan je i da je Vašington ukapirao da se preigrao!

Volas: Ništa od članstva Ukrajine u NATO

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je za "Skaj njuz" da je članstvo Ukrajine u NATO za sada nemoguće.
-Naš stav po pitanju članstva Ukrajine u NATO je očigledan - ne sada, rekao je Volas i dodao da je neophodna mapa puta za približavanje Kijeva standardima Alijanse.

ERDOGANU PRETI "OBOJENA REVOLUCIJA", OPOZICIJA U TURSKOJ OSPORAVA REZULTATE IZBORA! Ovako je počelo u Ukrajini, Gruziji... U Belorusiji nisu uspeli, ali...

Belgija se priključila "vazduhoplovnoj koaliciji"

Belgija se priključila međunarodnoj koaliciji koje će pružati pomoć Ukrajini u obuci pilota za avione F-16, piše "Mond" pozivajući se na lokalne belgijske medije.

Foto: Ap/Fotoilustracija

Nemačka neće u "vazdohuplovnu koaliciju"

Nemačka nema vojnu tehniku ni kapacitete za aktivno učestvovanje u koaliciji čiji je cilj isporuka lovačkih aviona Ukrajini, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim kolegom Benom Volasom u Berlinu.

Japan će primiti ukrajinske vojnike na lečenje

Japan cěe primiti povređene ukrajinske vojnike na lečenje u sklopu napora da podrži Ukrajinu u njenoj borbi za odbranu od Rusije, izjavili su danas neimenovani izvori.
Nekoliko vojnika bicěe primljeno u Centralnu bolnicu samoodbrambenih snaga u Tokiju vecě sledecěeg meseca na medicinsku negu i fizikalnu terapiju, rekli su izvori, preneo je Kjodo.

RUSIJA OVU SITUACIJU MORA DA ISKORISTI! Putin izdao hitno naređenje! "Ne štedite..."

Foto: EPA

 

 

IZDAĆE GA NAJBLIŽI?! ZELENSKI O OVOM MORA DOBRO DA RAZMISLI! Lavrov progovorio o mogućem scenariju za kraj rata! "Dok im bude trebao..."

 

 

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije

 

◾ Oružane snage Rusije pogodile su visokopreciznim oružjem veliko skladište municije u Nikolajevu;

◾ Oružane snage Rusije pogodile su osmatračnicu snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine u blizini ostrva Veliki, Hersonska oblast;

◾ Najteža situacija je u podsručju Krasnog i Bogdanovke u DNR, gde su ruske trupe odbile sedam napada Oružanih snaga Ukrajine;

◾ Jurišni odredi nastavljaju borbu u zapadnim četvrtima Bahmuta;

◾ Oružane snage Rusije likvidirale su oko 150 ukrajinskih vojnika na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;

◾ Zauzeta je povoljnija linija odbrane tokom ofanzive ruskih vazdušno-desantnih snaga u oblasti Bahmuta;

◾ Oružane snage Ukrajine izgubile su za dan do 360 vojnika i stranih plaćenika u pravcu Donjecka;

◾ Oružane snage Rusije uništile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine kod Avdejevke;

◾ Oružane snage Rusije pogodile su komandni centar taktičke grupe "Grom" Oružanih snaga Ukrajine

kod Hersona;

◾ Ruske trupe su pogodile komandno mesto jedinica 44. artiljerijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti.


 

 

RUSI GUBE STRPLJENJE, RAZARAJU SVE PRED SOBOM! Padobranci stigli u Bahmut, Kijev se oglasio uznemirujućom porukom! "Neprijatelj napreduje..."

 

 

Procena ruskih gubitaka od strane Oružanih snaga Ukrajine

 

 

 

 

 

PAO DOGOVOR PUTINA I RAISIJA! RUSIJA I IRAN SPAJAJU KORIDOR SEVER-JUG! Moskva ozbiljno jača svoj uticaj širom Azije i Afrike!

 

 

 

Žestoko granatiranje Donjecka, Gorlovke i Jasinovate


▪ Ukrajinci su jutros granatirali gradove DNR-a.

▪ Među civilnim stanovništvom već ima žrtava – u Petrovskom okrugu u Donjecku jedna osoba je poginula na stanici javnog prevoza, a još 4 civila su povređena, rekao je Denis Pušilin (žena rođena 1970. godine umrla je u Petrovskom okrugu, žene su povređene 1967. i rođene 1973. godine, muškarci rođeni 1971. i 1970. godine).

 ▪U Jasinovatai, neprijatelj je koristio raketnu artiljeriju (MLRS „Grad“) u gradskim blokovima. Za sad se zna za pet žrtava među civilnim stanovništvom .

▪ Pod masovnim artiljerijskim granatiranjem ukrajinskih snaga Gorlovke i obližnjih sela, oštećene su kuće i poliklinika. 

▪ U posledicama granatiranja gradova DNR oštećene su stambene zgrade i nekoliko infrastrukturnih objekata.

 

 

 

 

 

Ukrajinske snage snimile odvoženje olupina američkih vozila sa fronta

 

 

 

 

 

Rusi povećali proizvodnju višecevnih raketnih bacača 

 

Vodeći ruski vojni koncern „Tehmaš” povećao je proizvodnju municije za višecevne raketne bacače 20 puta, rekao je za Sputnjik Aleksandar Kočkin, zamenik generalnog direktora „Tehmaša”.

- Nisu nam više prioritet novi modeli, već proizvodnja postojećih uzoraka u velikim serijama i povećanje njihove efikasnosti. U odnosu na prošlu godinu proizvodimo 20 puta više istih projektila, a ima i modela čija proizvodnja je i više povećana - rekao je Kočkin tokom izložbe oružja MILEKS-2023.

Sagovornik agencije je rekao da je preduzeće Tehmaš u prvom kvartalu 2023. proizvelo istu količinu municije kao i cele 2022. godine.

- Naše stope rasta su ozbiljne - primetio je on.

 

 

VILA U ITALIJI, OFŠOR RAČUNI... ZELENSKOM ZA MIR NUDE PRAVO BOGATSTVO?! Svet u šoku zbog Heršovih otkrića, Evropa više ne može da izdrži rat?!

 

 

 

Duda: Poljska nije spremna da isporuči F-16


Poljska je predala Ukrajini skoro sve svoje lovce MiG-29, ali republika nije spremna da isporuči Kijevu svoje avione F-16, saopštio je poljski predsednik Andžej Duda u Rejkjaviku.

- Predali smo skoro sve naše MiG-29, koje je Ukrajina tražila od samog početka sukoba - rekao je on, ističući da je Varšava Kijevu pružila vojnu pomoć, vrednu milijarde dolara i da je među prve tri zemlje po podršci Ukrajini.

Što se tiče aviona F-16, Duda je istakao da ih Poljska ima malo.

- Broj aviona F-16 kojima raspolažemo ne omogućava nam danas da govorimo o prebacivanju nekog broja Ukrajini - primetio je on.
 

 

Li Hui stigao u Ukrajinu

 

Visoki kineski izaslanik Li Hui nalazi se u Ukrajini u okviru evropske turneje za koju je iz Pekinga saopšteno da ima za cilj pokretanje razgovora o političkom rešenju rata u Ukrajini. Za sada se ne zna da li će se Li sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, preneo je Blumberg.

Turneja se održava uoči godišnjeg skupa G7 ove nedelje gde će ruski napad na Ukrajinu biti u fokusu. Pored Ukrajine, Li će posetiti Rusiju i druge evropske prestonice.

 

 

PRVI OKRŠAJ LEOPARDA I RUSKIH TENKOVA! KAD SU UGLEDALI PROTIVNIKA... Rusi priredili vatreni doček za ponos nemačke vojske!

 

 

Ruski PVO oborio ukrajinski dron u Kaluškoj oblasti

 

 

 

 

 

PROTIV KOGA SE RUSI ZAPRAVO BORE U UKRAJINI? Putinove reči odjeknule planetom! "Direktni sledbenici..."

 

 

 

Snimak ukrajinskih snaga iz zapadnog dela Bahmuta

 

 

 

 

 

UKRAJINA SE PRIKLJUČILA SAJBER CENTRU NATO ALIJANSE!

 


Kalas: Ukrajina ne može da postane članica NATO dok traje sukob

 

- Ukrajina ne može da uđe u NATO dok je rat u toku. Ali ne možemo da ignorišemo molbu Kijeva za članstvo u alijansi - rekla je premijer Estonije Kaja Kalas u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Kalasova takođe smatra da je neophodno snabdevanje Ukrajine municijom većeg dometa.

- Oni (Kijev – prim. aut.) ne žele da napadaju Rusiju. Ali da bi se odbranili, potrebno im je oružje većeg dometa - dodala je ona
 

 

PO CENU OSTAVKE! SAVEZNICI OD ZELENSKOG TRAŽE DOGOVOR SA RUSIMA?! Herš otkrio koja zemlja najviše pritiska Kijev! "Oni predvode grupu..."

 

 

Američka oklopna vozila stižu na front


Novi video ukrajinskih snaga prikazuje oklopna vozila Oshkosh M-ATV i cisterne kako idu a nepoznatoj lokaciji. Najmanje 30 komada opreme ušlo je u kadar snimatelja.
 

 

 

 


Britanija i Holandija formiraće koaliciju za isporuku F-16 Ukrajini

 

Velika Britanija i Holandija objavile su da planiraju da formiraju međunarodnu koaliciju za kupovinu borbenih aviona F-16 za Ukrajinu. Dogovor je postignut nakon sastanka britanskog i holandskog premijera, Rišija Sunaka i Marka Rutea, navodi se na sajtu britanske vlade.

Oba premijera su se složila da je Ukrajina zaslužila mesto u NATO-u i smatraju da saveznici treba da nastave da pružaju dugoročnu pomoć Ukrajini u oblasti bezbednosti.

„Premijeri su se dogovorili da će raditi na izgradnji međunarodne koalicije koja će Ukrajini obezbediti borbene avione, pružati podršku u svemu - od obuke do kupovine aviona F16“, navodi se u saopštenju.

O nameri stvaranja „koalicije za lovce“ ranije je saopštio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na sastanku sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Pretpostavljalo se da će koalicija funkcionisata kao „tenkovska“ koalicija, u čijem je stvaranju vodeću ulogu imao Berlin.
 

 

OVAKO SU RUSI UNIŠTILI "PATRIOT" I PONIZILI AMERIKU! MIG-13K iz vazdušne sasede razorio moćni PVO sistem, Kijev nije imao nikakve šanse!

 

 

 

Ruski PVO sistemi uništili rakete HARM i HIMARS


U južnodonjeckom pravcu ruski sistemi PVO uništili su pet projektila američke proizvodnje, rekao je za Sputnjik pukovnik Aleksandar Gordejev, šef pres-centra grupe Istok.

- Posade protivvazdušnih raketnih sistema S-300 i Buk oborile su tri rakete HARM i dve rakete hajmars - naveo je oficir.

Takođe, prema rečima Gordejeva, vazdušno izviđanje je otkrilo mobilnu grupu Oružanih snaga

Ukrajine na kamionima južno od Vodiana. Jedna od njih je uništena samohodnim artiljerijskim oruđima „Akacija“.


 

 

NAJVEĆI KOŠMAR ZAPADA! RUSIJA MAKSIMALNO POVEĆAVA PROIZVODNJU NAORUŽANJA! Moskva dobila odrešene ruke raskidanjem ključnog sporazuma!

 

 

Kijev gomila snage u blizini Bahmuta


Kijev nastavlja da gomila snage u blizini Bahmuta, rekao je za Sputnjik vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko, pozivajući se na svoje izvore.

- Primećeno je da se u području Minkovka-Časov Jar (naselja koja kontroliše Kijev kod Bahmuta) putevima kreće velika količina vojne tehnike sa naoružanjem, municijom i ljudstvom - rekao je Maročko.

On je pojasnio da zbog stalnih gubitaka, broj neprijateljskih jedinica, uprkos prebacivanjima svežih snaga, ostaje približno na istom nivou.
 

 

 

AMERIKANCI PRIZNALI PORAZ "PATRIOTA!" Kijev u potpunom šoku, razmatra se i povlačenje PVO sistema u potpunosti!

 

 

 

Bahmut pred padom, Ukrajini ostao još jedan gradski blok

Na frontu su jurišni odredi Vagnerovog PMC-a očistili dva utvrđena područja Oružanih snaga Ukrajine – “Konstruktor” i “Gnezdo”. Preostale jedinice ukrajinskih formacija smestile su se u zoni Domino.

 

 

 

AKO OVO IZVEDU... RUSI TRAŽE NAČIN ZA OBARANJE STARLINKA! Nuklearna eksplozija, orbitalni lovci... Više opcija na stolu, ruski stručnjak ukazao na veliki problem!

 

 

 

Vagnerovci uništili most kod Bahmuta (VIDEO)

Tačnim udarom PMC "Vagner" uništen je most preko reke, po kome je VSU prebacivao rezerve.

Artiljerija je precizno pogodila metu, delimično uništivši strukturu, čineći je nepodesnom za saobraćaj.

 

 

Raketirana Malokahovka, ispaljeno 250 projektila

Ukrajinske snage izvele su intenzivan raketni napad na mesto Malokahovka u Hersonskoj oblasti. Za sat i po vremena na mesto je ispaljeno 250 projektila, rekao je za Sputnjik izvor upozna sa situacijom.

Žovka: Fali nam naoružanje za kontraofanzivu

Zamenik šefa Kabineta ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog Igor Žovkva izjavio je da Ukrajini nedostaje oružje da bi otpočela kontraofanzivu.

On je u intervjuu za TV „Skaj Njuz“ istakao da je glavni cilj evropske turneje Zelenskog traženje dodatnog paketa vojne pomoći.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rale

pre 1 godinu

"Bahmut pred padom..." , po koji put??? Istina je da je ukrajincima ostao 1 gradski blok ali onaj u sredini sta povezuje jjugozapadni i severozaoadni sektor. Skola br 12 i juzni deo ulice Cajkovskog su u rukama ukrajinaca, na severu jos se drze se blokovi i tehnicka skola kao i put za Casiv Jar....ttako da opet samo pusta zelja, a ako i padne cela odbrana Bahmuta na samo 4km od grada je nova utvrdjena linija tako da nikakva korist od zauzimanja grada koji je "pojeo" srz vagnera i ogromne kolicine art. municije koja bi se bolje upotrebila na drugim mestima....

Srba

pre 1 godinu

Ma kakav jos jefan blok, to je blik izmedju severne i juzne grupe odnbrane Bahmuta, ako padne taj blok samo ce ukrajinske snage da podeli ns 2 dela a ne da zauzme grad, a svaka ta grupa je neovisna jedna od druge, svaka ima svoj lput snadbevanja..... za pad Bahmuta trebace bar jos minumum 1 mesec teskih borbi da se osvoji severna i juzna enklava....

Pera

pre 1 godinu

Neverovatnio je koliku kolicinu himars i harm raketa rusi obaraju, svaki dan najmanje 10-ak, pa ako je tako zaliha harm raketa i himars trebala je vec pre 2 meseca da se iscrpi i to ne samo ukrajinska negi celog natoa...ocito da se brojke nikako ne slszu sa stanjem na terenu....ruski mefiji imaju obicaj da "obore" ili "uniste" novo zapadno oruzije cim pocne da se govori o njemu u zapadnoj stampi a jos nije ni pristiglo u ukrajinu, ne bi me cudilo da vec u sledecu subotu "obore" f-16,......

Izbori 2024

Vesti

Milinković: Puna podrška predsednicima Vučiću i Dodiku u borbi proriv sramne rezolucije o Srebrenici!
Politika

Milinković: Puna podrška predsednicima Vučiću i Dodiku u borbi proriv sramne rezolucije o Srebrenici!

Ovih dana smo svedoci žestokih pritisaka na Srbiju, Republiku Srpsku i srpski narod. Ipak, ovaj put su ti pritisci mnogo perfidniji, a samim tim i opasniji. Pod maskom kulture sećanja, pokušava nam se udariti žig genocidnog naroda. Zato smatram da mi Srbi nemamo pravo na ćutanje. Podrška predsednicima Vučiću i Dodiku, u borbi za nacionalno dostojanstvo i nacionalni opstanak, potrebnija je nego ikada, saopštio je načelnik opštine Gacko dr Ognjen Milinković.

21.05.2024

13:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Navijači mogu da odahnu! Legendarni fudbaler ostaje u Liverpulu!
Fudbal

Navijači mogu da odahnu! Legendarni fudbaler ostaje u Liverpulu!

Jedna era na stadionu "Enfild" je okončana. Jirgen Klop nakon devet uspešnih sezona napušta klupu Liverpula, a među navijačima je postojala bojazan da bi isto mogao da učini Mohamed Salah. Ipak, Egipćanin se oglasio i potvrdio da će i naredne sezone nositi dres engleskog velikana.

21.05.2024

13:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija