• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/index.hr/blumberg

22.05.2023

00:15

OTREZNITE SE, RUSKA VOJSKA JE DALEKO OD POTROŠENE SILE! Britanski institut na 30 strana analizirao kako su Rusi u Ukrajini promenili taktiku i ispravili greške! Samo zbog ovog poteza Ukrajinci gube 10.000 dronova mesečno!

Tanjug/AP

Vesti

OTREZNITE SE, RUSKA VOJSKA JE DALEKO OD POTROŠENE SILE! Britanski institut na 30 strana analizirao kako su Rusi u Ukrajini promenili taktiku i ispravili greške! Samo zbog ovog poteza Ukrajinci gube 10.000 dronova mesečno!

Podeli vest

Petnaest meseci nakon napada na Ukrajinu, ruska vojska promenila je način na koji se bori, što predstavlja značajnu pretnju dok Kijev priprema veliku protivofanzivu, navodi se u britanskoj studiji objavljenoj u subotu.

Uobičajene percepcije slabosti ruske vojske u nekim slučajevima su ili zastarele ili pogrešno shvaćene, stoji u izveštaju britanskog Royal United Services Institute (RUSI) na 30 stranica.

Iako je izveštaj rusku vojsku opisao kao često nefunkcionalnu i previše oslonjenu na artiljeriju i da pati od lošeg morala, navodi se da fokus na te slabosti znači da se napredak Rusije na bojnom polju često zanemaruje, piše Blumberg.

Studija je nastala na osnovu terenskih intervjua od aprila do maja sa 10 ukrajinskih brigada koje su se borile protiv ruskih jedinica. Nije bilo moguće nezavisno potvrditi tvrdnje iz studije. Prema Niku Rejnoldsu, jednom od dvojice autora izveštaja, ruska vojska je daleko od potrošene sile, kako se često navodi.

"Puno toga se objavljuje na društvenim mrežama kako bi se sugerisao nedostatak kapaciteta Rusije, ali društvene mreže preplavljene su propagandom s obe strane, pa smo smatrali da je u ovoj fazi potrebna trezvenija procena", rekao je Rejnolds dodajući da su očekivanja od Ukrajine postavljena veoma visoko.

Razumevanje načina na koji je Rusija promenila svoj pristup važno je ne samo Ukrajini nego i članicama NATO-a, navodi se u izveštaju.

Rusija je u velikoj meri ispravila rane propuste u protivvazdušnoj odbrani, pravilnim povezivanjem raketnih sistema i njihovih senzora duž fronta od 1.200 kilometara. Kao rezultat toga, ruske snage uspele su u velikoj meri da otklone pretnju od ukrajinskih HARM projektila, da presretnu rakete i obore niskoleteće ukrajinske borbene avione s udaljenosti od 150 kilometara.

Ruske mogućnosti elektroničkog ratovanja, sada raspoređene od nivoa aviona do nivoa voda, neprestano se razvijaju. To Ukrajinu košta 10.000 dronova mesečno. Čini se da ruske snage mogu da dešifruju ukrajinske šifrovane komunikacione sisteme Motorola u stvarnom vremenu, navodi se u izveštaju.

Foto: tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

Ruske oklopne jedinice idu na front

Na terenu ruski vojni inženjeri bili u mogućnosti da izgrade pontonske mostove velikom brzinom čak i na početku rata, a sada stvaraju odbranu koja se sastoji od rovova i složenih minskih polja koje će svaka ofanziva morati da probije.

Ruski komandni centri, koji su se u julču prošle godine pokazali ranjivima na precizne napade američkih raketa HIMARS i čiji su komunikacijski sistemi rutinski hakovani, sada su ukopani u čvrste bunkere. Preuzeli su lokalne telefonske mreže na okupiranim područjima, izolovali ih i usmerili u ratne svrhe.

Ruska vojska učinila je svoje tenkove T-80 i T-72 manje ranjivim na ukrajinski arsenal zapadnog protivenkovskog oružja tako što je poboljšala njihovu odbranu od eksplozija i učinila ih manje vidljivima projektilima sa topliotnim navođenjem.

Rusija je uveliko ismevana na Zapadu zbog raspoređivanja zastarelih tenkova T-55 i T-62, ali oni ipak predstavljaju ozbiljnu pretnju na bojnom polju, stoji u izveštaju. To je zato što se ne koriste kao tenkovi, nego u ulozi vatrene podrđke kao borbena vozila pešafije koja imaju teži oklop i veće oružje, ocenjuju britanski vojni analitičari u svom izveštaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

"Iskreni patriota, ali nadasve veliki profesionalac": Predsednik Vučić uputio telegram saučešća povodom smrti Radeta Brajovića!
Politika

"Iskreni patriota, ali nadasve veliki profesionalac": Predsednik Vučić uputio telegram saučešća povodom smrti Radeta Brajovića!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća porodici, prijateljima i kolegama povodom smrti Radisava Radeta Brajovića, dugogodišnjeg glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" u kome je istakao da je sa tugom primio vest o njegovoj smrti, jer je, kako je rekao, sa njim otišao još jedan veliki deo časne istorije našeg novinarstva.

08.07.2024

17:53

TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu!
Live TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu!

Ko će zaista povesti Francusku? Po svemu sudeći, niko neće moći da računa na podršku onog drugog. O izborima u Francuskoj u emisiji "Info dan" govorili su novinar iz Pariza Saša Pešić i politikolog Vladimir Kljajić. Uživo u program javio se i Milutin Ilić, izvršni direktor Instituta Geopolitikon, koji je komentarisao situaciju u Francuskoj nakon drugog kruga izbora.

08.07.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija