• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

26.05.2023

07:30

MOSKVA TRAŽI 82,3, POLJSKA 1.300 MILIJARDI DOLARA ODŠTETE OD NEMAČKE... Srbija se nije odrekla naplate ratne štete, ali je i ne traži - za sada!

Vesti

MOSKVA TRAŽI 82,3, POLJSKA 1.300 MILIJARDI DOLARA ODŠTETE OD NEMAČKE... Srbija se nije odrekla naplate ratne štete, ali je i ne traži - za sada!

Podeli vest

Rusija traži od Berlina da za zločine koje je nacistička Nemačka počinila u Moskovskoj oblasti tokom Drugog svetskog rata plati 6,4 biliona rubalja, odnosno 82,3 milijarde dolara. Ratnu odštetu od Nemačke nedavno je tražila i Poljska, koja zahteva isplatu od 1.300 milijardi dolara! Srbija se nikada nijednim aktom nije odrekla naplate ratne štete, ali Beograd takav zahtev Berlinu još nije isporučio!

Ruski tužioci su zatražili od moskovskog regionalnog suda da utvrđeni i novootkriveni zločini, koje su počinili nemački nacistički osvajači u Moskovskoj oblasti u periodu od oktobra 1941. do januara 1942. godine, budu priznati za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid. Više od 26.000 ljudi ubijeno je na tom području za to vreme, dok su sovjetski građani bili podvrgnuti mučenju, pljački, prinudnom radu i proterivanju.

Inače, ratnu odštetu od Nemačke nedavno je tražila i Poljska, koja zahteva isplatu od 1.300 milijardi dolara. 

Budući da je Nemačka krajem prošle godine zvanično saopštila da je pitanje reparacija i kompenzacija za ratne gubitke zatvoreno i da Berlin ne namerava da otvara pregovore o toj temi, Varšava je najavila da će podršku za svoj zahtev tražiti u Ujedinjenim nacijama.

Srbija kao pravni sledbenik Jugoslavije nikada se nijednim aktom nije odrekla naplate ratne štete od Nemačke, pa je to pitanje i dalje otvoreno.

Jugoslavija je, podsetimo, posle Drugog svetskog rata zaključila mirovne ugovore sa Italijom i Mađarskom, čime je pitanje reparacije sa ovim državama rešeno, a Bugarskoj je ratna šteta oproštena.

Procene govore da je veličina ratne štete kolu bi Nemačka trebalo da plati Srbiji oko 36 milijardi tadašnjih dolara! Koliko je to danas teško je reći, ali i kada bi im 90 odsto otpisali, onih 10 bi iznosilo minimum 30 milijardi evra, po današnjem kursu

Problem je što Nemačka, kada je naša zemlja u pitanju, smatra da je pitanje naših potraživanja definitivno rešeno "Brionskom formulom" posle razgovara Tita i kancelara Branta 1973. godine.

Zvanični Berlin i inače smatra da ne duguje ratne reparacije nijednoj državi koju je razorila nacistička Nemačka. 

Naime, Berlin se poziva na ugovor "dva plus četiri" iz 1990. kojim su Zapadna i Istočna Nemačka kao i okupacione sile pobednice - SAD, Velika Britanija, Francuska i SSSR - otvorile put ujedinjenju zemlje. U Berlinu to smatraju "mirovnim ugovorom" kojim su završene sve priče o ratnoj odšteti zemljama koje je nacistička Nemačka razarala. 

U tom ugovoru ne pominju se, međutim, reparacije za "treće zemlje" poput Poljske ili Grčke, koje nisu potpisnice tog ugovora te ih on ne obavezuje. U slučaju Atine čak nikada nije bilo "izričite izjave od odricanju" od reparacija.

Osim toga, u Nemačkoj ističu da je pitanje reparacija zastarelo!

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija