• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/telegraf

26.05.2023

21:16

VAŠINGTON PRIZNAO! KINESKI ŠPIJUNI PROBILI SVAKU ODBRANU! Hakeri prave haos američkim službama, na udaru i moćni Majkrosoft!

Ilustracija/ informer

Vesti

VAŠINGTON PRIZNAO! KINESKI ŠPIJUNI PROBILI SVAKU ODBRANU! Hakeri prave haos američkim službama, na udaru i moćni Majkrosoft!

Podeli vest

Kineska hakerska grupa, koju sponzoriše država, špijunira širok spektar američkih kritičnih infrastrukturnih organizacija, od telekomunikacija do transportnih čvorišta, saopštile su u sredu zapadne obaveštajne agencije i "Majkrosoft", prenosi Rojters.

Špijunaža je takođe ciljala na teritoriju američkog ostrva Guam, gde se nalaze strateški važne američke vojne baze, navodi "Majkrosoft" u izveštaju, dodajući da bi "ublažavanje ovog napada moglo biti izazovno".

Dok Kina i Sjedinjene Države rutinski špijuniraju jedna drugu, analitičari kažu da je ovo jedna od najvećih poznatih kineskih kampanja sajber špijunaže protiv američke kritične infrastrukture.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je u četvrtak da su optužbe za hakovanje "kolektivna kampanja dezinformacija" iz zemalja "Pet očiju", što se odnosi na grupaciju zemalja koje se sastoje od Sjedinjenih Država, Kanade, Novog Zelanda, Australije i Velike Britanije, za razmenu obaveštajnih podataka.

Mao je rekla da su kampanju pokrenule SAD iz geopolitičkih razloga i da izveštaj analitičara "Majkrosofta" pokazuje da američka vlada širi svoje kanale dezinformacija izvan vladinih agencija.

- Ali bez obzira na različite metode koje se koriste, ništa od ovoga ne može promeniti činjenicu da su Sjedinjene Države imperija hakovanja - rekla je ona na redovnom brifingu za štampu u Pekingu.

Foto: Pixabay

Nije bilo odmah jasno koliko je organizacija pogođeno, ali je američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) saopštila da radi sa partnerima, uključujući Kanadu, Novi Zeland, Australiju i Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) na identifikaciji kršenja. Kanada, Velika Britanija, Australija i Novi Zeland upozorili su da bi i oni mogli biti na meti hakera.

Analitičari "Majkrosofta" kažu da imaju "umereno poverenje" da ova kineska grupa, koju su nazvali "Volt tajfun", razvija sposobnosti koje bi mogle da poremete kritičnu komunikacionu infrastrukturu između Sjedinjenih Država i regiona Azije tokom budućih kriza.

- To znači da se pripremaju za tu mogućnost - rekao je Džon Hultkvist, koji vodi analizu pretnji u Guglovom "Mandiant Intelligence"-u.

Kineska aktivnost je jedinstvena i zabrinjavajuća i zato što analitičari još nemaju dovoljno uvida u to za šta bi ova grupa mogla biti sposobna, dodao je on.

Kako je Kina pojačala vojni i diplomatski pritisak zbog Tajvana, američki predsednik Džo Bajden rekao je da bi bio spreman da upotrebi silu da odbrani tu ostrvsku državu.

Bezbednosni analitičari očekuju da bi kineski hakeri mogli da ciljaju američke vojne mreže i drugu kritičnu infrastrukturu ako Kina napadne Tajvan.

NSA i druge zapadne sajber agencije pozvale su kompanije koje upravljaju kritičnom infrastrukturom da identifikuju zlonamerne aktivnosti koristeći tehničke smernice koje su izdali.

Foto: Preintskrin/Fotoilustracija

- Od vitalnog je značaja da operateri kritične nacionalne infrastrukture preduzmu mere kako bi sprečili napadače da se sakriju na njihovim sistemima - rekao je Pol Čičester, direktor britanskog Nacionalnog centra za sajber bezbednost u zajedničkoj izjavi sa NSA.

"Majkrosoft" je saopštio da je kineska hakerska grupa aktivna najmanje od 2021. godine i da je ciljala na nekoliko industrija, uključujući komunikacije, proizvodnju, komunalne usluge, transport, građevinarstvo, pomorstvo, vladu, informacione tehnologije i obrazovanje.

Direktor NSA za sajber bezbednost Rob Džojs rekao je da kineska kampanja koristi "ugrađene mrežne alate da izbegne našu odbranu i ne ostavi trag za sobom". Takve tehnike je teže otkriti jer koriste "sposobnosti koje su već ugrađene u kritična infrastrukturna okruženja", dodao je on.

Za razliku od tradicionalnih tehnika hakovanja, koje često uključuju prevaru žrtve da preuzme zlonamerne datoteke, "Majkrosoft" je rekao da ova grupa inficira postojeće sisteme žrtve kako bi pronašla informacije i izvukla podatke.

Guam je dom američkih vojnih objekata koji bi bili ključni za odgovor na bilo koji sukob u azijsko-pacifičkom regionu. To je takođe veliko komunikaciono čvorište koje povezuje Aziju i Australiju sa SAD višestrukim podmorskim kablovima.

Foto: Tanjug/AP

Bart Hogeven, viši analitičar Australijskog instituta za stratešku politiku koji je specijalizovan za sajber napade u regionu koje sponzoriše država, rekao je da su podmorski kablovi učinili Guam "logičnom metom kineske vlade" da traži obaveštajne podatke.

- Postoji velika ranjivost kada kablovi izađu na obalu - rekao je on.

Novi Zeland je saopštio da će raditi na identifikaciji svake takve zlonamerne sajber aktivnosti u svojoj zemlji.

- Za nacionalnu bezbednost naše zemlje važno je da budemo transparentni i otvoreni prema Australijancima u vezi sa pretnjama sa kojima se suočavamo - rekla je australska ministarka unutrašnjih poslova i sajber bezbednosti Kler O'Nil.

Kanadska agencija za sajber bezbednost saopštila je da još nema izveštaja o kanadskim žrtvama ovog hakovanja.

- Međutim, zapadne ekonomije su duboko međusobno povezan. Veliki deo naše infrastrukture je blisko integrisan i napad na jednu može uticati na drugu - saopštila je agencija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija