• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: infomer.rs/mediji

31.05.2023

20:48 >> 20:55

BIĆE GORE OD ČERNOBILJA! Uništićemo sve ruske tenkove! Moguća nuklearna katastrofa!

Tanjug/AP

Vesti

BIĆE GORE OD ČERNOBILJA! Uništićemo sve ruske tenkove! Moguća nuklearna katastrofa!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 462. dan.

"Biće gore od Černobilja"

U slučaju vanredne situacije u Zaporoškoj nuklearki može se dogoditi katastrofa veća nego u Černobilju 1986. godine ili u Fukušimi 2011. godine, rekli su zaposleni u nuklearki u izjavi za TV "Skaj njuz".

"Nivo radioaktivnog zračenja.....i što je najvažnije, hiljade kvadratnih kilometara zemljišta i mora će biti zagađeno. To će biti gore od Fukušime i Černobilja", rekao je jedan od zaposlenih, dok se drugi požalio na manjak broja zaposlenih.

Podsetimo, savetnik šefa "Rosatoma" Renat Karčaa rekao je da Kijev praktično finansira sabotažu time što zaposlenima plaća da ne dođu na posao.

Makron o pomoći Kijevu

Zapad bi mogao da preispita svoju pomoć Ukrajini, ako sukob preraste u dugotrajan rat, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron na Međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji Globsec u Bratislavi i istakapo da se velike nade polažu u potencijalnu ukrajinsku kontraofanzivu.

-Spremamo se za mogućnost da ovaj sukob postane dugotrajan. Moramo pripremiti naše javno mnjenje za dugoročnu podršku Ukrajini u slučaju sukoba visokog i srednjeg intenziteta, rekao je Makron, prenosi TASS.

Berlin zatvorio četiri ruska konzulata

Provokativna dejstva Berlina da zatvori četiri ruska generalna konzulata neće ostati bez odgovora, Berlin treba da shvati da je nemačka strana u potpunosti odgovorna za degradaciju odnosa među zemljama, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ukrajina i NATO će odlučiti u članstvu Kijeva u Alijansi

NATO neće dozvoliti da Rusija odlučuje kada Ukrajina može da se pridruži severnoatlantskom savezu, saopštili su danas zvaničnici Norveške koja je domaćin samita ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO.

-Na Ukrajini i NATO saveznicima je da odluče kada će Ukrajina postati članica NATO. Nije na zvaničnoj Moskvi da odlučuje o tom pitanju, izjavila je na konferenciji za novinare norveška ministarka spoljnih poslova Aniken Huitfeld, preneo je Rojters.

Duda: Uništićemo sve ruske tenkove, ali Moskva je u prednosti

-Rusija je nuklearna supersila, ima džinovske rezerve oružja - i da se smejemo činjenici da je izvela tenkove iz 1960-ih, kada svaki tenk teži 50-60 tona. Ako ide, biće uništen nezavisno od toga da li je modern ili ne, rekao je poljski predsednik Andžej Duda.

-Takođe je primetio da će Rusija nastaviti da napreduje, a razlika u stanovništvu je više od 100 miliona Rusa protiv manje od 40 miliona Ukrajinaca - daje prednost Rusiji.

Moguća nuklearna katastrofa u NE Zaporožje

U slučaju vanredne situacije u Zaporoškoj nuklearki može se dogoditi katastrofa veća nego u Černobilju 1986. godine ili u Fukušimi 2011. godine, rekli su zaposleni u nuklearki u izjavi za TV "Skaj njuz".

-Nivo radioaktivnog zračenja.....i što je najvažnije, hiljade kvadratnih kilometara zemljišta i mora će biti zagađeno. To će biti gore od Fukušime i Černobilja, rekao je jedan od zaposlenih, dok se drugi požalio na manjak broja zaposlenih.

Podsetimo, savetnik šefa "Rosatoma" Renat Karčaa rekao je da Kijev praktično finansira sabotažu time što zaposlenima plaća da ne dođu na posao.

(VIDEO) SVET U ŠOKU! ZAŠTO SU RUSI DIGLI OVO U VAZDUH?! Zastrašujuća eksplozija na granici, oglasila se ukrajinska služba! "Neće im pomoći..."

Foto: Printscreen Telegram

Bela kuća: Ukrajina se sprema za kontraofanzivu tokom leta

Ukrajina se sprema za kontraofanzivu tokom leta. SAD su u kontaktu s Kijevom od početka planiranja ofanzivnih dejstava, pripremaju nove isporuke naoružanja, saopšteno je iz Bele kuće.

- Želimo da Ukrajina ima sve što joj je potrebno da se zaštiti dok se priprema za ofanzivu na leto. Nameravamo da nastavimo predaju vojnih sredstava, planiramo isporuke odbrambenih sistema u Ukrajinu tokom leta, uključujući i blisku budućnost - rekao je predstavnik Bele kuće Džon Kirbi u intervjuu za Si-En-En.

Berlin: Ukrajinski napad dronovima legalan iz ugla međunarodnog prava

Portparol Vlade Nemačke Štefan Hebeštrajt izjavio je da, prema međunarodnom pravu, Kijev može da izvodi vojna dejstva na teritoriji Rusije, kao što su napadi dronova koji su se dogodili u Moskvi.

- Međunarodno pravo takve napade smatra legitimnim - rekao je Hebeštrajt.

On je podsetio na to da je nemački kancelar Olaf Šolc već nekoliko puta rekao da se nemačko naoružanje koristi samo da bi se zaštitila ukrajinska teritorija.
 

 

 

(VIDEO) UKRAJINCE "NAPAO" PATRIOT! OBJAVLJEN STRAVIČAN SNIMAK! Raketa američkog PVO srušila se na sred prometne saobraćajnice!

Foto: Printscreen Twiter

 

 

(MAPA) ZAKUVAVA SE SITUACIJA! RUSI OVAJ GRAD UZIMAJU PO SVAKU CENU! Čečeni u Marjinki melju sve pred sobom, sve krvavije borbe širom Donjecka!

 

 


Ruska ambasada: Britanija podstiče Ukrajinu na terorističke napade u Rusiji

Izjavu ministra spoljnih poslova Velike Britanije Džejmsa Kleverlija koji je rekao da Ukrajina ima pravo da „projektuje silu“ van svojih granica podstiče Ukrajinu da vrši terorističke napade na Rusiju, navodi se u komentaru ruske ambasade u Londonu.

- Ratne izjave šefa britanske 'diplomatije’ ne mogu se smatrati samo kao podsticanje kijevskog režima na nove terorističke napade na civilne objekte i stanovnike naše zemlje - piše u komentaru.
 

 

 

(VIDEO) KREĆU NA MOSKVU?! MOBILIŠU SE ANTIPUTINOVSKE SNAGE! Proukrajinska "Legija Sloboda za Rusiju" dobila zastrašujuće naoružanje!

 


Pripadnik „Azova“ osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu

 

Vrhovni sud DNR osudio je na doživotnu zatvorsku kaznu pripadnika nacionalističkog bataljona „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) Maksima Kondraševa“, koji je 2. marta prošle godine pucao u autobus u blizini fabrike „Azovstalj“ u Marijupolju i ubio četvoro civila, navedeno je u saopštenju Glavnog vojnog tužilaštva i Istražnog komiteta Rusije.
 


Objavljene poternice za bivšim ministrima odbrane Ukrajine

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije objavilo je poternice za bivšim ministrima odbrane Ukrajine Stepanom Poltorakom i Valerijom Geletejom, kao i za bivšim načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Viktorom Muženkom, koji su u Rusiji optuženi za genocid nad civilnim ruskojezičnim stanovništvom Donbasu.
 

 

 

(VIDEO) HOROR ZA UKRAJINU! RUSI GAZE NEMILOSRDNO, UNIŠTEN JOŠ JEDAN PVO! Dron-kamikaza razorio moćni raketni sistem, hoće li Kijevu išta ostati?!

Foto: Printscreen Telegram

 

 

GOTOVO JE! KIJEV DOŽIVEO TEŽAK PORAZ! Ruska avijacija potopila poslednji vojni brod Ratne mornarice Ukrajine!

 

 


DNR: Ukrajina počinje da realizuje kontraofanzivu

Ukrajina počinje da realizuje „puzeću“ kontraofanzivu, aktivirali su se artiljerija i diverzantske grupe, izjavio je savetnik vršioca dužnosti Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

- Postoji pretpostavka da Ukrajina već počinje da realizuje puzeću kontraofanzivu. Oživljavanje fronta s te strane, inteziviranje rada diverzantsko-obaveštajnih grupa, intezivan rad artiljerije s te strane – sve su to pretpostavke za takvu kontraofanzivu - rekao je Gagin za ruski Prvi kanal.



Uklanjanje mina iz „Azovstalja“ biće gotovo do sledećeg leta

Uklanjanje mina iz fabrike „Azovstalj“ u Marijupolju trebalo bi da bude završen do leta 2024. godine, saopštio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Počeli smo da uklanjamo mine s teritorije 'Azovstalja' i do leta sledeće godine planiramo da završimo taj posao - rekao je Pušilin i precizirao da je površina fabrike oko 10 kvadratnih kilometara.
 


Eksplozije u centru Donjecka

U centru Donjecka odjeknulo je najmanje sedam eksplozija, aktivirana je protivvazduhoplovna odbrana.

Prema navodima bezbednosnih struktura Donjecke Narodne Republike, snage PVO su iznad Budenovskog rejona Donjecka oborile jednu ukrajinsku raketu.

Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine saopštilo je da su ukrajinske snage ispalile tri rakete iz višecevnih raketnih bacača na Kalinjinski rejon Donjecka.
 


Dvojica pripadnika „Azova“ osuđena na po 25 godina zatvora

Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike osudio je na po 25 godina strogog zatvora dvojicu pripadnika ukrajinskog nacionalističkog bataljona „Azov“ (u Rusiji zabranjen kao teroristička organizacija) zbog ubistva dvoje civila u Marijupolju, saopštila je pres-služba Glavnog vojnog tužilaštva i Istražnog komiteta Rusije.

Kako je saopšteno, sredinom marta prošle godine Aleksandar Pedak i Evgenije Visocki su zajedno s drugim vojnicima napali obezbeđenje fabrike „Azovstalj“, koja je u to vreme bila pod kontrolom oružanih formacija Ukrajine. Primetili su dvojicu muškaraca u civilnoj odeći i pucali na njih.

Visockog i Pedaka su zarobili ruski vojnici 18. maja 2022. godine i Marijupolju. Tokom istrage je utvrđeno da su izvršili zločin da bi zaplašili lokalno stanovništvo.
 

 


Deset incidenata s dronovima u Brjanskoj oblasti Rusije

U Brjanskoj oblasti Rusije tokom proteklog dana zabeleženo je 10 incidenatga s bespilotnim letelicama, rekao je za Sputnjik predstavnik hitnih službi.

- Prema prvim informacijama, u Brjanskoj oblasti je tokom proteklog dana registrovano 10 incidenata s bespilotnim letelicama - rekao je sagovornik Sputnjika.

Prema njegovim rečima, nekoliko dronova palo je u blizini sela Kuršanoviči u Klimovskom rejonu, nekoliko je oboreno, a nekoliko onesposobljeno sredstvima za radio-elektronsku borbu.

- Svi incidenti su bez posledica - dodao je predstavnik hitnih službi.

 

 

 

UNIŠTENJE, STRAH I UŽAS! RUSI TRAŽE HITNU AKCIJU PROTIV ZAPADA! Moskvi stigao poziv na radikalne poteze! "Ne smeju se osećati bezbedno..."

 

 


Pet ljudi poginulo u napadu na farmu u LNR

Najmanje pet osoba je poginulo, a 19 je ranjeno u ukrajinskom granatiranju farme živine u selu Karpati, saopšteno je na Telegram kanalu Predstavništva Luganske Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

U napadu je oštećena i farma. U toku je prikupljanje dodatnih informacija.
 

 

 

(VIDEO) POČEO SVEOPŠTI NAPAD NA AVDEJEVKU, RUSI SOLNCEPEKOM PRŽE UKRAJINCE! Steže se obruč oko grada, amerikanci priznali uspeh ruskih snaga!

Foto: Reuters/Printscreen/Telegram/Rybar

 

 

 

TOTALNA ESKALACIJA! MEDVEDEV: LONDON DE FAKTO U RATU PROTIV MOSKVE! Bivši predsednik Rusije odredio legitimne mete!

 

Izveštaj o situaciji u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

 

▪️ Ruske trupe izvele su ograničene kopnene napade severoistočno od Kupjanska i severozapadno od Svatova.

▪️ Ruski mediji su izvestili da su ruske snage izvele kopneni udar južno od Kremene.

▪️ Ruske trupe napredovale su usred kontinuiraniһ kopneniһ napada na liniju Avdejevka-Donjeck.

▪️ Ruske snage nisu izvele potvrđene kopnene napade u južnom pravcu.

▪️ Ruske vlasti kreiraju programe podrške domaćim veteranima koji imaju za cilj reklamiranje pogodnosti služenja vojnog roka u Rusiji.

 

 

MOGUĆA NUKLEARNA KATASTROFA?! RUSI U NEVERICI, ŠTA OVO KIJEV RADI?! Moskva zapretila oštrom reakcijom! "Ako nastave napade..."

 

 

Snajperista ruske vojske: Ukrajincima nedostaje nagon za samoodržanje


Vojnicima koji se bore na strani Oružanih snaga Ukrajine nedostaje nagon za samoodržanje, ispričao je za Sputnjik snajperista ruske vojne grupacije „Jug“.

- Bilo je slučajeva kada je protivnik izlazio bez oružja, bez pancira i opreme i prosto hodao. To je izgledalo vrlo očajnički... ili oni uzimaju nešto određeno - naveo je vojnik.

O slučajevima narkomanije među mobilisanima u Oružanim snagama Ukrajine ranije su govorili ukrajinski vojni zarobljenici.

Krajem januara načelnik Jedinica za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružannih snaga Rusije Igor Kirilov je naveo da je Ministarstvo odbrane Rsije dobilo brojna svedočenja i činjenice o tome da ukrajnska vojska koristi psihoaktivne supstance
 

 

 

PRVO VAGNER, SAD ČEČENI! NEKA SE SPREMI KIJEV! Kadirov dobio hitno naređenje, bataljon Ahmat kreće u ofanzivu na više tačaka!

 

 



Ruska avijacija gađala položaje Prve specijalne brigade Ukrajine

Ruska avijacija je izvela napad bombama i raketama na položaje Prve specijalne brigade Ukrajine, saopštio je za Sputnjik predstavnik grupacije ruske vojske „Zapad“ Sergej Zibinski.

„Avijacija je izvela napade raketama i bombama na privremene punktove Prve specijalne brigade i na područja na kojima su koncentrisani vojska, naoružanje i vojna tehnika 14. i 92. posebne mehanizovane brigade i odreda teritorijalne odbrane“, rekao je oficir.

Prema njegovim rečima, u pravcku Kupjanska artiljerija je vatrom iz haubica „Akacija“ i „Msta-S“ na području naselja Starica i Višnjevo uništila dve minobacačke jedinice protivnika. Na području naselja Lozova i Zapadna pogođene su haubice D-20 i D-30.
 

 

 

(VIDEO) OPŠTA PANIKA U RUSIJI! DRONOVI NASTAVLJAJU DA PRAVE HAOS! Rafineriju zahvatio ogroman požar nakon udara bespilotne letelice!

Foto: Printscreen Twitter

 

 

ŠOK ZA KIJEV! AMERIKA SE OGLASILA POVODOM NAPADA NA MOSKVU! Ukrajini se ovo nikako neće svideti! "Veoma smo jasni..."

 

 

 

U ukrajinskom granatiranju Luganske oblasti četiri poginula, 16 povređenih

 

Četiri osobe su poginule, a 16 povređeno u ukrajinskom granatiranju živinarske farme u selu Karpati u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), saopštilo je danas predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Kako je navedeno, u napadu je oštećena zgrada farme, prenosi agencija RIA Novosti. Zvanična Moskva je u septembru prošle godine proglasila pripajanje Rusiji Luganske i još tri ukrajinske oblasti.

 

Napad na Belgorodsku oblast, ima mrtvih

Jedna osoba je poginula u ukrajinskom granatiranju centra za privremeni smeštaj preseljenih stanovnika Belgorodske oblasti, izjavio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

- Oružane snage Ukrajine iz topovske artiljerije granatirale su centar za privremeni smeštaj u kom su se nalazili civili — starci i deca. Poginuo je čuvar ove ustanove. Još dvoje ljudi je ranjeno. Oni su u teškom stanju i nalaze se na odeljenju intenzivne nege - napisao je gubernator.

 

 

 

 

Ruski tenkovi u akciji pod Avdejevkom (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak rada tenkovi 1. Slavjanske brigade kod Avdejevke.

Vojnici 1. Slavjanske brigade DNR sa zarobljenim T-64BV precizno su pogodili utvrđeni rejon neprijatelja. Korekcija je izvršena uz pomoć bespilotnih letelica.

 

 

 

 

Grosi od Ukrajine i Rusije traži da poštuju principe za zaštitu NE u Zaporožju

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi zatražio je danas od Ukrajine i Rusije da prihvate pet principa zaštite Nuklearne elektrane Zaporožje.

On je rekao da ni nakon višemesečnih napora nije uspeo da obezbedi dogovor dve strane o zaštiti ovog objekta i smanjenju rizika od katastrofalnog nuklearnog udesa koji bi mogao da bude izazvan vojnim aktivnostima kao što je granatiranje, prenosi Rojters.

Foto: Reuters

U Grosijevih pet principa spada obaveza da se napadi ne vrše na lokaciju i sa lokacije nuklearne elektrane, da se NE ne koristi za raspoređivanje teškog naoružanja kao što su višecevni raketni bacači i projektili, artiljerijski sistemi i municija i tenkovi, kao ni za stacioniranje trupa.

Na brifingu u Savetu bezbednosti UN, Grosi je zatražio da stanice za napajanje električnom energijom izvan lokacije NE ostanu dostupne i bezbedne, kao i svi drugi vitalni sistemi koji se moraju zaštititi od napada ili sabotaža.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kosta

pre 10 meseci

Rudki tenkovi su nadirali prema Avdejavki" , tsko treba ds stoji jer 3 su pogodjena tow raketama a ostsli su se vratili na pocetni polozaj

Festan Njemanitz

pre 10 meseci

prema medjunarodnom zakonu Rusi imaju zakonsko pravo da bombarduju Vatikan , Rim , London , Pariz , Berlin , Jerusalem , Vasington i Njujork ,

vladimir

pre 10 meseci

U kom vi svetu živite, da vas razočaram - biče UNIŠTENA Amerika, a mi će mo uživatu u ubistvu "smeća" Bajdena /ako doživi/ nasladjivati se, piti "zaječarsko" pivo , jesti čvarke i domaću pljeskavicu - uživati u životu! A ako nas napadnete, ne težim tome - jebaćemo vam majku! Hajde "heroji" i govnari, nema vas nigde, hajde FUKARO, USRANA tzv. vojsko , "holivudski heroji" /jebo vas Tom Kruz/ dodjite na NEGDAN pravim vojnicima .... nema vas nigde KUKAVICE, SMRADOVI, SERONJE ali srpski narod zna da je POBEDIO mnogo jače sile, a vi ste "beznačajni"!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija