• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

04.08.2023

00:15

Ruske zastave u Nigeru, vojni puč zadao najteži udarac Americi i Francuskoj u Africi!

Tanjug/AP

Vesti

Ruske zastave u Nigeru, vojni puč zadao najteži udarac Americi i Francuskoj u Africi!

Podeli vest

Vojni udar u Nigeru biće samo jedna od mnogih nepoželjnih političkih promena režima za zapadne zemlje, smatra švedski list „Proletaren".

Istovremeno, Rusija jača svoju poziciju u Africi, a ruska zastava se među lokalnim stanovništvom povezuje sa simbolom borbe protiv kolonijalizma i imperijalizma. Ovakvo stanje očigledno ne odgovara Sjedinjenim Državama i Francuskoj, koje su zadobile „žestoki udarac" svojim interesima na „Crnom kontinentu".

Tokom jednog veka, SAD su sprovodile državni udar i smenu režima u zemljama širom sveta, u skladu sa svojim ekonomskim i političkim interesima. Međutim, Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje više nemaju koristi od naglih promena političke moći - barem ne u Africi, piše „Proletaren".

Najnoviji događaj te vrste, desio se u Nigeru prošle nedelje, kada je predsednika Mohameda Bazuma zbacila vojna grupa iz predsedničke garde, koju je predvodio general Abdurahaman Čiani.

Promena vlasti, koju čak i zapadni mediji priznaju, uživa određenu podršku javnosti, ne samo zbog nezadovoljstva dobrim odnosima svrgnute vlade sa SAD i bivšim kolonijalnim gospodarom Francuskom.

Pristalice nove vlasti su demonstrirali ispred parlamenta, paleći francusku zastavu, a narod Nigera mahao je ruskom zastavom, koju narod Afrike sve više vidi kao simbol borbe protiv kolonijalnog i imperijalističkog mešanja u resursima bogate, ali siromašne afričke zemlje, napominje izdanje.

Kako „Proletaren" ističe, čak su se u eteru proameričke švedske državne televizije „SVT" čule necenzurisane reči jednog lokalnog stanovnika, Afrikanca, u kratkom intervjuu: „ Zapadne zemlje koje tvrde da se zalažu za nas - mi ne želimo ni da čujemo. Njihove moralne propovedi više ne ulivaju poverenje u očima Afrikanaca".

Mohamed Bazum je bio pouzdan saveznik i za Francusku i za Sjedinjene Države. Francuska uvozi oko 15 odsto uranijuma za svoje nuklearne elektrane iz Nigera, a obe zemlje imaju hiljade vojnika u zemlji - zvanično, za borbu protiv islamističkih terorističkih grupa koje su jake u Africi. „Ovo je najveći udarac za SAD. Garantovali smo za ovog lidera kao nikog drugog u regionu ", žalio se bivši šef američkih snaga u susednom Sudanu, Kameron Hadson, u intervjuu za „The Wall Street Journal".

Foto: Tanjug/AP

 

Sada i dalje izgleda da bi SAD i Francuska mogle ponovo da intervenišu u razvoj događaja, pošto je Zapadnoafrička unija „ECOVAS" dala novoj vladi nedelju dana da vrati Bazuma na mesto predsednika Nigera. Inače, regionalna organizacija je obećala upotrebu sile, što je odmah oduševljeno podržao američki Stejt department.

Činjenica, da bi državni udar, jedan od nekoliko u pojasu Sahela u protekle dve godine, mogao da koristi Rusiji ne znači da iza toga stoji Moskva. Sekretar za štampu Bele kuće, Karin Žan Pjer, je već prošle nedelje rekla, da nema pouzdanih informacija o umešanosti Rusije u to, piše autor članka.

Samit Rusije i Afrike održan u Sankt Peterburgu je u zapadnim medijima opisan kao „fijasko" za Moskvu, ali čak i ako je na tom događaju učestvovalo „samo" 17 šefova država, njemu su prisustvovali predstavnici vlada 49 država od 54 afričke zemlje, gde je najavljeno 20 milijardi dolara otpisa duga, od strane Rusije iz sovjetskih vremena.

Sporazumi o otpisu duga su postignuti sa Angolom, Etiopijom, Alžirom i Libijom. Osim toga, Vladimir Putin je najavio da će šest zemalja - Burkina Faso, Zimbabve, Mali, Somalija, Centralnoafrička Republika i Eritreja - dobiti 25-50 hiljada tona besplatnog žita iz Rusije, zaključuje „Proletaren".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(FOTO/VIDEO) Pristalice hunte u Nigeru prizivaju Rusiju i Putina, vagnerovci su već tu! Za Pariz i SAD to je noćna mora!
Vri u Africi

(FOTO/VIDEO) Pristalice hunte u Nigeru prizivaju Rusiju i Putina, vagnerovci su već tu! Za Pariz i SAD to je noćna mora!

Vri u Africi, četiri dana od vojnog puča u Nigeru, glavno pitanje više i nije da li će doći do rata, već kada će sukob krenuti! Francuska je jasno stavila do znanja vojnim vlastima koje su svrgnule predsednika Muhameda Bazumu da će brutalno i svim sredstvima odgovoriti ako dođe do napada na njene građane i imovinu! I zemlje ECOWAS su poručile da ne isključuju vojnu akciju protiv vojne hunte u Nigeru!

30.07.2023

21:22

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću
Politika

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je, sumirajući utiske od prethodne nedelje kada je boravio u poseti Srbiji i Kosovu, da je sve spremno za današnju novu rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu i izrazio nadu da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da se dve strane približe njihovoj evropskoj budućnosti.

26.06.2024

09:44

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija