• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

03.08.2023

18:20

Američki dronovi MK-9 "riper" zarobljeni u vojnoj bazi u Nigeru! SAD u ovoj zemlji ima 1.000 vojnika, da li ih poslati u...

EPA/ Senior Master Sgt. Paul Holcomb HANDOUT

Vesti

Američki dronovi MK-9 "riper" zarobljeni u vojnoj bazi u Nigeru! SAD u ovoj zemlji ima 1.000 vojnika, da li ih poslati u...

Podeli vest

Američka vojska ne može da lansira dronove iz svoje vazduhoplovne baze u Nigeru zbog zatvaranja neba u ovoj afričkoj zemlji nakon puča u kojem je svrgnuta vlada, rekao je neimenovani zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država.

Izgradnja „Nigerske vazduhoplovne baze 201" koštala je 110 miliona dolara. Ova američka baza ima oko 2.000 metara dugu pistu za bespilotne letelice MK-9 „riper", kao i letelice s posadom. Američka vojska je koristi od 2019. godine.

Prema podacima Ministarstva odbrane, oko 1.100 američkih vojnika trenutno je stacionirano u Nigeru, a kako se navodi u tekstu portala „Task&purpos" Niger je bio važan saveznik SAD u borbi protiv Islamske države i drugih terorističkih grupa u Africi.

„Politiko" je prvi izvestio da američki dronovi posle puča 26. jula ne mogu da lete iz ove baze smeštene u Agadezu.

Ova vazduhoplovna baza je ključno obaveštajno i čvorište za nadzor u nastojanjima američke vojske da se suprotstavi nasilnom ekstremizmu u Severnoj i Južnoj Africi, kaže stručnjak iz vašingtonskog tink tenka „Centar za novu američku bezbednost" Džoselin Trejner.

- Sa malim brojem baza u Africi, ograničenih na Džibuti i Niger, ograničenje pristupa 'Bazi 201' biće snažan udarac za zajedničke američke i afričke napore u borbi protiv ekstremističkih grupa povezanih sa ID i Al-Kaidom - rekla je Trejner.

Prerano je procenjivati kako će se nemogućnost korišćenja baze u Nigeru odraziti na američke vojne operacije u Africi, rekao je drugi američki zvaničnik za ovaj portal.

Kratkoročno, nemogućnost korišćenja baze ograničiće američku vojnu vidljivost u regionu Sahela, kaže stručnjak za džihadizam u Africi i na Bliskom istoku Kejleb Vajs.

- Definitivno će uticati na njihovu mogućnost da pruže podršku trupama na zemlji, bilo da se radi o specijalnim jedinicama američke vojske ili Francuzima - rekao je Vajs.

U svetlu političke nestabilnosti u zemlji, neizvesno je i prisustvo američke vojske u Nigeru, dodaje se u tekstu. Administracija predsednika Džozefa Bajdena do sada vojne akcije u Nigeru nije označila kao puč, što bi bila pravna definicija koja bi zaustavila američku pomoć ovoj zemlji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija