• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN/Mediji

07.08.2023

22:30

Zelenski zaratio i sa Poljskom! Zbog žita, ali i masakra 60.000 Poljaka 1944! Ako ga i Varšava otkači...

Reuters/AP/Fotomontaža

Vesti

Zelenski zaratio i sa Poljskom! Zbog žita, ali i masakra 60.000 Poljaka 1944! Ako ga i Varšava otkači...

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uspeo je da zarati sa Poljskom, jednim od najbližih saveznika od početka rata u njegovoj zemlji. Odnosi dve države naglo su pogoršani nakon što se Kijev obrušio na Varšavu jer je uvela embargo na uvoz jeftinog ukrajinskog žita. U poslednje vreme netrpeljivost je sve veća.

Od početka sukoba u Ukrajini, Poljska je bila glavni saveznik Kijeva u Istočnoj Evropi i jedan od glavnih među zemljama NATO. Snabdevala je Kijev svim vrstama naoružanja i vojne opreme, dok je istovremeno bila centar za vojnu pomoć iz drugih zapadnih zemalja. Osim toga, među stranim plaćenicima, koji se bore na strani Ukrajine protiv Rusije, najviše ima Poljaka. 

Poljska je, međutim, u maju zabranila uvoz ukrajinskog žita, štiteći tako svoje poljoprivrednike. Odnosi dve zemlje posle toga potpuno su se promenili i sada su dve zemlje na granici netrpeljivosti.  

O tome svedoči i izjava savetnika predsednika Ukrajine Mihaila Podoljaka, koji je na nacionalnoj televiziji početkom nedelje rekao da će njegova zemlja nastaviti da se "takmiči" sa Poljskom čim se rat završi. 

- Postojeće prijateljstvo sa Poljskom neće trajati večno. Danas je Poljska naš najbliži partner i najbliži prijatelj. U suštini, to će tako ostati samo do kraja rata. Nakon prekida sukoba dve zemlje će početi da se takmiče, da se bore za kontrolu nad nekim tržištima - kazao je Podoljak. 

Ta njegova izjava dolazi nakon što su dve zemlje razmenile teške reči. Kijev je, naime, pozvao poljskog ambasadora u Ukrajini da mu uruči zvaničnu protestnu notu, jer je jedan od visokih zvaničnika iz Varšave svoje komšije nazvao nezahvalnima. 

Braneći odluku Poljske da zabrani uvoz jeftinog ukrajinskog žita, šef biroa za međunarodnu politiku u kabinetu poljskog predsednika Marcin Przydacz, izjavio je da bi "Ukrajina trebalo da počne da ceni ulogu koju je Varšava odigrala za Kijev poslednjih meseci i godina".  

I poljski premijer Mateuš Moravjecki reagovao je na poziv Kijeva ambasadoru iz varšave razgovor. On je taj ukrajinski potez nazvao velikog greškom. 

- Odluka o pozivanju poljskog ambasadora nije trebalo da se dogodi. U međunarodnoj politici, u jeku ovog rata i uzimajući u obzir ogromnu podršku koju je Poljska pružila Ukrajini, takve greške ne bi trebalo da se događaju - rekao je Moravjecki. 

Tu međutim, nije kraj nesuglasicama dva naizgled bliska saveznika. Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski izjavio je da pomirenje između dve zemlje nije moguće dok Ukrajina ne prizna masovno ubistvo Poljaka u Voliniji tokom Drugog svetskog rata kao genocid. 

Foto: Reuters

Zelenski je u Varšavi dočekan kao žrtva i prijatelj, stvari su se sada promenile

Odnosi između suseda trenutno "nažalost nisu najbolji" zbog nedavnih izjava nekih ukrajinskih zvaničnika, rekao je Jablonski za poljski RMF24 i dodao da Poljska razume "emocije" koje su se pojavile jer je Ukrajina napadnuta, ali ne bi trebalo da napada svoje saveznike.

- Podržavamo Ukrajinu u meri u kojoj to zadovoljava nacionalne interese Poljske. Tako je uvek bilo i uvek će biti - rekao je Jablonski.

Iako postoje "mnoga pitanja" oko kojih se Varšava i Kijev ne slažu, masakr iz Drugog svjetskog rata daleko je najveći problem. Poljska vlada klasifikuje ubstvo do 60.000 etničkih Poljaka od strane Ukrajinske ustaničke vojske (UPA) Stepana Bandere 1943.-44. kao genocid. 

Varšava je izvršila pritisak na Ukrajinu da dopusti ekshumacije, komemoracije i kazneni progon odgovornih. U Kijevu je pak Bandera nacionalni heroj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Brnabić danas u poseti Berlinu - U delegaciji i poslanik opozicije
Politika

Brnabić danas u poseti Berlinu - U delegaciji i poslanik opozicije

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić danas počinje dvodnevnu posetu Berlinu tokom koje će se sastati sa nemačkim poslanicima i predsednicom Bundestaga Berbelom Bas, a u zvaničnoj delegaciji Srbije prvi put je i jedan opozicioni poslanik - Vladimir Đorđević iz koalicije NADA.

03.07.2024

12:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija