• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.08.2023

17:56

Odluka koja vodi samo u rat! MUP Poljske dao zeleno svetlo za Belorusiju, očekuju podršku od Litvanije i Letonije

EPA/googlemaps.com

Vesti

Odluka koja vodi samo u rat! MUP Poljske dao zeleno svetlo za Belorusiju, očekuju podršku od Litvanije i Letonije

Podeli vest

Varšava, Vilnjus i Riga mogu da prekinu železničku komunikaciju sa Minskom, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Poljske

Poljska, Litvanija i Letonija mogu zatvoriti železničku komunikaciju sa Belorusijom, rekao je zamenik republičkog ministra unutrašnjih poslova Mačej Vonsik u intervjuu novinskoj agenciji PAP .

Vonsik je odgovorio na pitanje o nedavnom razgovoru šefova ministarstava unutrašnjih poslova Litvanije i Poljske.

- Ako Belorusija sebi dozvoli previše, ako ove provokacije postanu sve nametljivije, onda moramo zajedno da reagujemo a nadam se da će se Letonija pridružiti ovome, jer Litvanci moraju da razgovaraju sa Letoncima u vezi s tim kako bismo doveli do potpune izolacije Belorusija - rekao je on, precizirajući da je u ovom slučaju reč o zatvaranju železničkih prelaza.

- Razumemo da se najveći deo trgovine odvija, uključujući i poljsku. Postoji i kineska trgovina. Mislim da će Kinezi morati da pošalju (predsedniku Belorusije Aleksandru – prim. aut.) Lukašenku odgovarajući signal da on to ne bi učinio. preduzmu radnje od kojih će oni patiti -  rekao je zamenik ministra.

Trenutno je otvoren jedan putni prelaz u Terespolju na poljsko-beloruskoj granici, kao i železnički teretni prelazi. Putničkog železničkog saobraćaja između zemalja nema od 2019. godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je prošle nedelje saopštilo da su dva beloruska helikoptera navodno narušila vazdušni prostor zemlje, nakon čega je šef ministarstva odbrane zemlje naredio da se poveća broj trupa na granici sa Belorusijom.

Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski POLAND OUT

 

Zauzvrat, Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da su optužbe za kršenje poljske granice od strane beloruskih helikoptera naterane i da ih je iznelo poljsko vojno-političko rukovodstvo kako bi opravdalo gomilanje snaga i sredstava u blizini beloruske granice.

Belorusko ministarstvo je takođe napomenulo da je „još ujutru operativna komanda poljskih oružanih snaga uveravala stanovništvo izjavama da poljski radari nisu zabeležili kršenja državne granice, a do večeri, očigledno, nakon konsultacija sa svojim prekookeanskim gospodarima , već su izvestili da se „prelazak granice dogodio na veoma maloj nadmorskoj visini.

Posle ovog incidenta, poljsko Ministarstvo odbrane je takođe prebacilo borbene helikoptere na dežurstvo na granici.

Sredinom 2021. nekoliko hiljada migranata se nagomilalo na poljsko-beloruskoj granici u nadi da će stići do zemalja EU . Poljske vlasti su pojačale graničnu bezbednost, povukle vojsku i zaustavile pokušaje ilegalnih imigranata da uđu u zemlju, okrivljujući Minsk za migracionu krizu.

Belorusija odbacuje sve ove optužbe, navodeći da Poljska nasilno proteruje migrante na svoju teritoriju i veštački eskalira situaciju sa izbeglicama. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je napomenuo da Minsk više neće zadržavati priliv ilegalnih migranata u zemlje EU: zbog zapadnih sankcija za to nema „ni novca ni snage“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Kolumna Dragoljuba Kojčića: Pod čekićem aparthejda
Kolumne

Kolumna Dragoljuba Kojčića: Pod čekićem aparthejda

Istraživačima aparthejda, koji nisu spremni da budu jeftine apologete političkih interesa, Kosovo i Metohija je danas prostor da svoja zapažanja i zaključke mogu da posmatraju i izvode in vivo. To isto važi i za oportunistički zanemele intelektualce koji po moralnoj odvažnosti nisu ni blizu Sartra, Rasela ili Markuzea. Ali, taj glas danas dopire samo iz usta i pera Petera Handkea

28.09.2024

19:05

TV

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija