• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

14.08.2023

23:41

Nemačka šalje Lune Ukrajini, Zelenski na frontu na istoku Ukrajine! Prvo pojavljivanje neuhvativog "Jarsa" (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Nemačka šalje Lune Ukrajini, Zelenski na frontu na istoku Ukrajine! Prvo pojavljivanje neuhvativog "Jarsa" (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 537. dan.

Prvi put javno predstavljen neuhvativi "Jars" 

 

 

Lanser "Jars", predstavljen danas na forumu „Armija-2023". Model predstavlja nastavak razvoja kopnene grupacije strateških raketnih snaga (RVSN). Za razliku od prethodnika, kompleks sadrži interkontinentalnu balističku raketu sa više delova.
Raketa ne može da se obori ni jednim postojećim sistemima protivvazdušne odbrane.

Nemačka šalje Lune Ukrajini

Nemački proizvođač oružja Rajnmetal potvrdio je 14. avgusta da je spreman da isporuči izviđačke bespilotne letelice nove generacije "Luna" Ukrajini tokom 2023. godine.Sistem se sastoji od zemaljske kontrolne stanice i nekoliko dronova, sposobnih da detektuju i klasifikuju objekte u realnom vremenu, rekao je proizvođač oružja.
Takođe uključuje katapult za lansiranje i opcionu mrežnu opremu za hvatanje dronova kada slete, kao i opremu za brzu popravku.
Ceo sistem je montiran na kamion HKS sa sistemom zamenjivih karoserija koje je napravio Rajnmetal MAN Militari Vijakls, pojašnjavaju iz kompanije.

Rumunija gradi most na Dnjestru! Ameri prave koridor Kijev-Kišinjev zbog ruske blokade Crnog mora!

Zelenski posetio vojnike na istoku Ukrajine

Foto: EPA

 

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je posetio danas vojne trupe i brigadni štab nedaleko od linije fronta u Donjecku na istoku Ukrajine.
Zelenski je posetio pripadnike brigade uključene u borbe na delu linije fronta u pravcu grada Soledara, severno od Bahmuta, preneo je Rojters.
Na fotografijama objavljenim na sajtu predsednika Ukrajine vidi se kako Zelenski i njegov bliski saradnik razgovaraju sa pripadnicima vojske u brigadnom štabu.

Dodika od Britanaca i Amera brani i Hrvat Milanović! Ruska Gazeta otkriva zašto Anglosaksonci pale Balkan?!

Mitropolit Pavle hitno hospitalizovan

Mitropolit Pavel (Lebed), namesnik Kijevo-pečerske lavre, hospitalizovan je, saopštio je advokat Nikita Čekman, koji zastupa interese manastira.
- Mitropolit Pavle je danas hitno hospitalizovan na kardiološkom odeljenju jedne od bolnica u Kijevu i izvršena je hirurška intervencija - napisao je on na svom Telegram kanalu.
Sredinom jula, Solomenski okružni sud Kijeva je 14. jula promenio preventivnu meru mitropolita Pavla sa kućnog pritvora na pritvor sa mogućnošću kaucije od 33 miliona grivna (893,5 hiljada dolara). Sveštenik se tereti za višekratno narušavanje ravnopravnosti građana u zavisnosti od njihovog verskog uverenja, kao i za „opravdanje i negiranje oružane agresije Rusije na Ukrajinu". Sankcije predviđaju kaznu do osam godina zatvora uz oduzimanje imovine.
Kako je primetio sam gubernator Kijevo-pečerske lavre, ukrajinske vlasti ga progone zbog verskih uverenja. Prema rečima episkopa, od njega se zahtevalo da „kompromituje" i prizna raskolničku pravoslavnu crkvu Ukrajine. Prema pisanju medija, mitropolitu Pavlu je ponuđeno da odustane od svih optužbi ako monasi Kijevo-pečerske lavre pređu u PCU.

Putinova poruka važna i za Srbiju! Ruski lider obratio se svetu sa foruma Armija-2023!

Varšava hapsi Ruse, Moskva odmah reagovala

Ambasada Rusije u Varšavi uputila je protesnu notu poljskom Ministarstvu spoljnih poslova radi razjašnjenja okolnosti povodom privođenja dvojice Rusa, rekao je za Sputnjik šef diplomatske misije Sergej Andrejev.
Ambasador je napomenuo da poljska strana nije obavestila rusku konzularnu službu o privođenju Rusa, što bi trebalo u skladu sa Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima.
O pritvaranju dvojice Rusa, koji su optuženi za špijunažu, rekao je u ponedeljak ministar unutrašnjih poslova Poljske Marijuš Kaminski. Prema njegovim rečima, oni su „delili propagandne materijale" u Krakovu i Varšavi.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

Foto: Reuters

 

Oružane snage Rusije gađale su pogone za proizvodnju i skladišta bespilotnih čamaca Oružanih snaga Ukrajine. Cilj visokopreciznog udara Oružanih snaga RF je postignut, svi naznačeni ciljevi su pogođeni.
Prvi put u zoni specijalne operacije uništen je minobacač Alakran, španske proizvodnje;
Oružane snage Rusije su za dan odbile šest napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka;
Ukrajinske oružane snage izgubile su oko 150 vojnika i 2 tenka u donjeckom pravcu;
Oružane snage Rusije su odbile 6 napada i kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska, likvidirano oko 65 neprijateljskih vojnika;
Ruske oružane snage pogodile su bateriju protivvazdušnog raketnog sistema S-300 u rejonu Zelenog Gaja;
Oružane snage Ukrajine su izgubile oko 240 boraca na južnodonjeckom pravcu;
Oružane snage Rusije su odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana, likvidirano je oko 90 neprijateljskih vojnika;
Ruske oružane snage na zaporoškom pravcu su za jedan dan odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine i uništile izviđačku grupu neprijatelja;
Oružane snage Ukrajine izgubile su za dan u zaporoškom pravcu više od 50 vojnika, tenk, artiljerijski sistem M777, samohodni top „Cezar" i artiljerijski sistem „Krab".

Svet drhti, kucnuo je čas! Ejža tajms: Vreme je za veliku rusku ofanzivu!​
 

Ruska PVO uništila dronove iznad Belgorodske oblasti

 

Sredstva ruske PVO uništila su ukrajinske dronove iznad Belgorodske oblasti, nema žrtava ni štete, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

„Danas, 14. avgusta oko 12.15 i 12.45 časova po lokalnom vremenu sprečeni su pokušaji kijevskog režima da izvrši terorističke napade dronovima avionskog tipa na objekte na teritoriji Rusije. Ruskim sredstvima PVO bespilotne letelice su otkrivene i uništene iznad Belgorodske oblasti“, navodi se u saopštenju.

 

(FOTO) Zapad ponižen do kraja! Šojgu pokazao zarobljenu NATO opremu i izneo tešku istinu o njoj, oglasio se i Putin!

 

 

Ukrajinske snage granatirale manastir u Hersonskoj oblasti

 

Ukrajinska vojska granatirala je manastir u Hersonskoj oblasti, saopštila je pres služba administracije Novokahovskog gradskog okruga.
U pitanju je Korsunsko Bogorodični manastir, a granata je pogodila jednu od zgrada usled čega se urušio krov. Administracija navodi i da je ukupno na teritoriju manastira doletelo šest granata, a šteta se i dalje utvrđuje.
Inače, jedna granata pogodila je i školu koja se nalazi u obližnjem selu.
 

 

Svet na nogama! Ruski bombarderi nad NATO teritorijom, hitno podignuta lovačka avijacija!

 

 

Stravične scene nakon vazdušnog napada u Odesu

 

 

 

 

Ruska vojska u jurišu zauzela protivničke rovove

Ruska vojska izvela je kontranapad na području sela Rabotino u orehovskom pravcu u Zaporoškoj oblasti i u jurišu zauzela protivničke rovove, izjavio je za Sputnjik lider građanskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

On je precizirao da je deo vojnika iz redova jedinica Oružanih snaga Ukrajine likvidiran, a deo je zarobljen.
 

 

Šok! Vagnerovci pali u Poljskoj! Velika akcija hapšenja u Varšavi i Krakovu, sprečen pakleni plan Prigožina!

 


Odbijen raketni napad Kijeva na Berdjansk

Ruske PVO snage odbile su ukrajinski napad na Berdjansk, a sve rakete su oborene, saopštile su operativne službe Zaporoške oblasti.

U saopštenju se dodaje da u napadu nije bilo žrtava ni štete.
 

 

Kao da ga je Putin lično postavio! Zapad gleda i ne veruje šta Zelenski radi, značajno doprinosi ruskoj pobedi?!

 

Serija avijacijskih napada

Taktička avijacija izvela je seriju napada na mesta okupljanja ukrajinskih snaga na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti, izjavio je za Sputnjik lider javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Danas je na mesta gomilanja ukrajinskih vojnika kao i lokacije gde su koncentrisani njihova teška tehnika i skladišta sa municijom izvedena serija avijacijskih napada - rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, taktička avijacija u napadu je koristila bombe FAB-500, a glavno područje napada bio je orehovski pravac.
 

 

Vašingtonu treba čudo da sačuva Ukrajinu! Glavni "ratni jastreb" traži najradikalnije moguće poteze protiv Rusije i Kine!

 

 

Ukrajinski Generalštab: Nastavljamo da zadržavamo ofanzivu

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage tokom protekla 24 sata bezuspešno pokušavale da napreduju u pravcu Kupjanska i da povrate izgubljene položaje u Donjeckoj oblasti i Zaporožju.

Pod jakom vatrom ruske avijacije i artiljerije, ukrajinske trupe nastavljaju da zadržavaju ofanzivu Rusa u oblasti Avdejevke i Marinke, navedeno je u izveštaju, prenosi Unian.

Tvrdi se da su ruske snage bezuspešno pokušale da povrate izgubljene pozicije na Bahmutskom, Šahtjorskom i Zaporoškom pravcu.

Istovremeno, ukrajinske odbrambene snage nastavljaju napredovanje na pravcu Melitopolja i Berđansk, gde utvrđuju svoje pozicije, navodi generalštab.

 

 

Počinje! Oči celog sveta uprte u Moskvu! Rusija sprema nezapamćeno poniženje za NATO!

 

 

Naleti ruske avijacije

- Ruska avijacija predvođena lovcima-bombarderima Su-34 vojne grupe „Jug“ izvele su nalete na položaje dve ukrajinske brigade - saopštio je načelnik pres centra te grupe Vadim Astafjev.

Pogođeno je skladište naoružanja i municije, zatim dva položaja gde se nalazilo ljudstvo i vojna tehnika 110. posebne mehanizovane brigade u Avdejevki, a gađani su položaji sa ljudstvom i u Bogdanovki, Kleščejevki, Andrejevki, Belogorovki, Krasnogorovki i u Spornom.

I artiljerija grupe „Jug“ je zabeležila uspehe uništivši dva ukrajinska minobacača kalibra 120 milimetara u blizini Verhnekamenskog i Krasnogorovke.
 

Ukrajinci se primirili na jugu

Situacija na južnom delu fronta se stabilizovala, ukrajinska vojska ne preduzima aktivne pokušaje ofanzive nakon što je razbijena na zaporoškom delu frtona kod Orehova, izjavio je komantant helikopterske jedinice sa kodnim imenom „Samara“.

On je, međutim, rekao da je situacija samo pre nekoliko dana bila sasvim drugačija i da je ruska avijacija imala mnogo posla.
 

Skandal neviđenih razmera u Ukrajini! Korupcionaška afera trese Kijev, vojska u ogromnom problemu!


Tokom noći sirene u Kijevu i više oblasti

U Kijevu i u više ukraijnskih oblasti tokom noći proglašena je bila vazdušna opasnost, a eksplozije odjekivale su i u Hersonu, saopštili su ukrajinski mediji.

Sirene za vazdušnu uzbunu u ukrajinskoj prestonici su se oglasile oko jedan sat posle ponoći, a zatim su se oglasile i u Odeskoj oblasti, kao i u delu Hesonske koja je pod kontrolom ukrajinske vojske.

Inače, sirene su se čule i u Kijevskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Sumskoj, Černigovskoj, Nikolajevskoj, Čerkaskoj, Vinnjickoj, Kirovogradskoj i Harkovskoj oblasti, kao i na delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva.
 

Drama u Rusiji, šta će biti sa Surovikinom?! Otkriveno gde se nalazi ruski general, svi čekaju Putinovu odluku!

 

Novi vazdušni napad na Odesu

Najmanje tri osobe ranjene su u noćašnjem napadu na ukrajinski lučki grad Odesu, saopštio je guverner ukrajinskog crnomorskog regiona Oleh Kiper.

- Kao rezultat neprijateljskog napada na Odesu, izbilo je nekoliko požara, izazvanih delovima rakete koji su padali. Prozore na zgradama razbila je silina eksplozije - napiso je Kiper na svom nalogu na Telegramu.

Odesa je najveća ukrajinska luka i pomorska baza i više puta bila je mera ruskih napada dronovima i granatirana, od kako je Rusija napustila sporazum o izvozu žitarica Crnim morem.

 

 

 

(HOROR VIDEO) Klanica kod Kupjanska, mrtve više niko ne kupi! Rusi nemilosrdno melju sve na putu do grada!

 

Zelenski priznao odgovornost Ukrajine za pokušaj napada na Krimski most

Volodimir Zelenski je u video snimku objavljenom na njegovom Telegram kanalu priznao odgovornost Kijeva za pokušaj napada na Krimski most u subotu.

Foto: twitter.com/printscreen

 

Zelenski je rekao da ukrajinske trupe svakodnevno reaguju na dejstva Oružanih snaga Rusije tokom specijalne operacije i naveo kao primer „veoma elokventan dim na Krimskom mostu“.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u subotu da je kijevski režim pokušao da napadne Krimski most jednom raketom S-200 pretvorenom u udarnu verziju, oborena je, nije bilo štete. Saobraćaj je bio privremeno blokiran.

Balicki: Zaustavljen napad kod Rabotina

Ruska vojska zaustavila je pokušaj napada i proboja jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Rabotina u Zaporoškoj oblasti, rekao je vršilac dužnosti guvernera, kog su postavili Rusi, Jevgenij Balicki.

- Neprijatelj je pretrpeo poraz, ostaci grupe su se povukli na svoje ranije zauzete položaje. Gubici neprijatelja iznosili su 20 komada tehnike, a gubitak ljudstva 60 odsto ljudstva - tvrdi on.

Kako je pojasnio Balicki, Oružane snage Ukrajine su u nedelju uveče napredovale u pravcu Rabotina sa dve jurišne grupe ojačane tenkovima: šest borbenih vozila i 40 ljudi.

- Neprijatelj je detektovan sistemom radio presretanja - tvrdi on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kecmanovići danas dva puta u sudu! Roditelji dečaka ubice prvo na suđenju po krivici, a onda i po parničnoj tužbi
Hronika

Kecmanovići danas dva puta u sudu! Roditelji dečaka ubice prvo na suđenju po krivici, a onda i po parničnoj tužbi

Danas se u Višem sudu u Beogradu nastavlja suđenje u krivičnom postupku protiv bračnog para Kecmanović, Vladimira i Miljane, čiji je sin Kosta 3. maja prošle godine ubio devet učenka i radnika obezbeđenja OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, a odmah potom biće održano i pripremno ročište u parničnom postupku koji je pokrenuo dečak koji je ranjen u masakru.

21.05.2024

08:25

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasja
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasja

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija