• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/mediji

04.09.2023

23:31

Žestoko kod Orehova: Rusi u kontranapadu na Rabotino i Verbovoje! Kijev traži mir sa Moskvom na bojnom polju (FOTO/VIDEO)

Reuters

Vesti

Žestoko kod Orehova: Rusi u kontranapadu na Rabotino i Verbovoje! Kijev traži mir sa Moskvom na bojnom polju (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 558. dan.

Bitka kod Orehova: Ruska vojska u kontranapadu na Rabotino i Verbovoje, VSU ne prestaje sa napadima 

 

 

Pravac glavnog udara Oružanih snaga Ukrajine: Orehovski odsek Zaporoškog fronta, linija odbrane 58. armije Južnog vojnog okruga.
Pre napada, VSU vrši artiljerijsku pripremu kasetnom municijom.
Rano ujutru, tokom dana i uveče, Oružane snage Ukrajine iznova i iznova šalju pešadiju u malim grupama da napadnu ruske položaje na liniji Rabotino-Verbovoje.
-Teške borbe se nastavljaju na sektorima Rabotino-Verbovoje i Rabotino-Novoprokopovka. Situacija je dinamična. Tokom dana se menjaju položaji. Nastavljaju se kontranapadi Oružanih snaga Rusije jugoistočno od sela Rabotino, severoistočno od selo Novoprokopovka i jugozapadno od sela Verbovoje, navodi se u večernjem izveštaju ukrajinskih vojnih analitičara.
VSU i dalje ne uspeva da preuzme kontrolu nad obodima Rabotina, selo je pod jakom vatrom ruskih trupa.
Bitke kod Verbovoja: jurišni odredi ukrajinskih oružanih snaga nastoje da se probiju po šumarcima do periferije, gde počinju bitke.
Između Rabotina i Verbova, ruski padobranci su ponovo odbili nekoliko napada.

Rusi mogu u Harkov kad god požele! Bivši savetnik predsednika upozorava Zelenskog - vreme je za Bežanje!

Kijev traži mir sa Moskvom na bojnom polju

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba smatra da je put ka diplomatiji s Rusijom na bojnom polju.
-Nijedna zemlja na svetu ne želi mir više nego Ukrajina. Ipak, neki ratovi nisu samo sukobi ili teritorijalni sporovi, rekao je Kuleba tokom susreta ambasadora u Beču, uključivši se putem video-veze.

Kuleba: Još čekamo američke rakete

Foto: Reuters

 

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da pitanje o isporukama američkih balističkih raketa ATACMS Ukrajini nije zatvoreno. Prema njegovim rečima, SAD će doneti odluku o tome kada bude završena analiza podataka.

Šojgu: Očekujem "dolazak zdravog
razuma u barem jednu od glava" u Kijevu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da od mogućeg imenovanja Rustema Umerova za ministra odbrane Ukrajine očekuje „dolazak zdravog razuma barem u jednu od glava" u Kijevu.
"Ne poznajem ga. Kakva su očekivanja? Postoji samo jedno očekivanje - dolazak zdravog razuma u ??bar jednu od glava", rekao je Šojgu.
Volodimir Zelenski je u nedelju je rekao da će na mesto Aleksija Reznikova doći Rustem Umerov, koji je sada na čelu Fonda državne imovine Ukrajine.

(VIDEO) Otkrivena tajna ruskog drona! Na Zapadu ostali u šoku, ali i bez "sna o brzoj pobedi"

Ukrajinske snage napredovale
na južnom i istočnom frontu

Kijev je saopštio da su ukrajinske trupe povratile više teritorija na istočnom frontu i da napreduju južnije u svojoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga.
Zamenica ministra odbrane Hana Maljar rekla je da su kijevske snage prošle nedelje ponovo zauzele oko tri kvadratna kilometra oko istočnog grada Bahmuta, koji je pod ruskom kontrolom od maja posle meseci teških borbi.

Oboren ukrajinski dron

Ukrajinska bespilotna letelica presretnuta je u popodnevnim satima iznad teritorije Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Šojgu: Za nedelju dana uništeno
sedam ukrajinskih bespilotnih čamaca

Foto: Reuters

 

Rusija je samo tokom proteklih pet dana uništila sedam ukrajinskih bespilotnih čamaca, rekao je novinarima ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
-Samo tokom proteklih nedelju dana, zapravo, čak i ne za nedelju, nego za pet dana, uništeno je sedam takvih čamaca, rekao je Šojgu.On je naveo da je problem zaštite bezbednosti na moru i bio jedan od razloga za istupanje Rusije iz „prehrambenog sporazuma".

Kijev provocira rat NATO i Rusije! Tvrdi da je Moskva napala Rumuniju, Bukurešt jasan, to nije istina!

Kijev očekuje razgovor Erdogana i Zelenskog

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da Kijev očekuje da će predsednik Turske Redžeš Tajip Erdogan nakon sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati i s ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.
Kako prenosi Rojters, Kuleba je izjavio da u odnosima Zelenskog i Erdogana postoji poverenje.

Kijev izgubio desetine hiljada
vojnika tokom „kontraofanzive"

Foto: Tanjug/AP

 

Ukrajinska vojska je za tri meseca „kontraofanzive" na zaporoškoj liniji fronta izgubila na desetine hiljada ljudi, ne uspevši da dopre do prve linije odbrane ruske vojske, izjavio je lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.
-Ako bismo svodili rezultate njihove 'kontraofanzive', onda je sve što je uspela da uradi ukrajinska vojska to da izgubi desetine hiljada boraca, stotine jedinica oklopne tehnike i da napreduje na dve deonice na području Urožajnog, na prilazu Vremjovskom, i u Rabotinu, u orehovskom pravcu, oko pet do devet kilometara u dubinu. To napredovanje se dogodilo u sivoj zoni, ali nije došlo do prve linije odbrane, rekao je Rogov.
Ukrajinska kontraofanziva u južnodonjeckom, artjomovskom i zaporoškom pravcu počela je 4. juna, odnosno pre tačno tri meseca.

"Kontraofanziva Ukrajine? Potpuna propast!" Putin i Erdogan komentarisali stanje na frontu, dotakli se i napada dronova na "Turski tok" i "Plavi tok"

Ruska PVO osujetila napad dronom
na termoelektranu u Brjansku

Ruska PVO uspešno je osujetila ukrajinski napad dronom na termoelektranu u južnom regionu Brjanska, izjavio je u lokalni načelnik Aleksandar Bogomaz.
Bogomaz je naveo da nema povređenih i da nije pričinjena šteta na objektima.
Dodao je i da se još jedan dron srušio u polje.

Erdogan veruje u skoriju obnovu žitnog sporazuma

Foto: tanjug

 

 

Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je na zajedničkoj konferenciji posle sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom veruje da se uskoro može naći rešenje za oživljavanje sporazuma o izvozu žitarica u Crnom moru uz posredovanje UN, uključujući popunjavanje preostalih praznina.
Erdogan nastoji da ubedi Putina da se vrati takozvanoj Inicijativi za crnomorsko žito nakon što se Moskva povukla u julu, okončavši godinu dana zaštićeni režim izvoza iz ukrajinskih luka.
Sa druge strane, Putin je ponovio u ponedeljak da će Rusija biti spremna da se vrati crnomorskom žitnom sporazumu kada se ispune sve revantne.

Surovikin je živ i zdrav, ruska novinarka slikala generala! Toliko o tvrdnjama Zapada i Kijeva da je zatvoren!

Ukrajinske snage masovno gađaju centar Donjecka 

Ukrajinska vojska je 4. septembra izvela masovno granatiranje centra Donjecka.

 

Počeo sastanak dva lidera u Sočiju

Sastanak predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana počeo je u Sočiju.

 

 

Pre zvaničnog sastanka, dvojica lidera su kratko razgovarala, prenose RIA Novosti. 

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruska vojska je dronovima izvela napad na ukrajinsko brodograditeljsko preduzeće gde su bespilotni čamci sastavljani od uvoznih komponenti.

- Avioni ruske Crnomorske flote noćas su uništili četiri vojna broda sa ukrajinskim specijalnim snagama u severozapadnom delu Crnog mora.

- U donjeckom pravcu odbijena su tri napada jurišnih grupa ukrajinske vojske u području mesta Artjomovsk i Severno u DNR.

- Ukrajinske snage su izgubile do 285 vojnika (poginuli i ranjeni), pet oklopnih vozila, samohodne topove M109 „paladin“ američke proizvodnje i „gvozdika“.

- U zaporoškom pravcu Oružane snage Rusije aktivno su delovale kako bi poboljšale položaje kod Rabotina.

- Ukrajinska vojska je izgubila preko 115 ljudi. U krasnolimanskom pravcu za dan je likvidirano do 40 ukrajinskih vojnika.

- U kupjanskom pravcu odbijena su četiri kontranapada jurišnih ukrajinskih grupa. Likvidirano je do 60 ukrajinskih vojnika i sistem „krab“.

- U južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage su izgubile preko 120 ljudi. U hersonskom pravcu za dan je likvidirano do 35 ukrajinskih vojnika.

- U DNR Je oboren ukrajinski vojni helikopter Mi-8.

 

Ruska armija postigla uspeh u krasnolimanskom pravcu

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad uporištem ukrajinskih snaga u krasnolimanskom pravcu, saopštio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin televiziji "Rusija 24".

- Želeo bih da istaknem da su položaju u krasnolimanskom pravcu pobošljani: najmanje jedno uporište neprijatelja je prešlo pod našu kontrolu - rekao je lider regiona.

Govoreći o situaciji kod Artjomovska, on je napomenuo da neprijatelj nastavlja sa pokušajima da zauzme visoravni u blizini grada. Osim toga, aktivirale su se i ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe. Ruske jedinice su odbile sve pokušaje.

I u pravcu Marinke, položaji su se donekle poboljšali, nastavio je Pušilin.

- Ovo nije mnogo izraženo u broju kilometara, čak nisu u pitanju ni stotine metara, ali tamo svaki položaj, svako uporište neprijatelja igra veoma značajnu ulogu - primetio je vd šefa DNR.

Prema njegovim rečima, nema značajnijih promena u pravcu Avdejevke.

 

Ukrajinske snage se slobodnije kreću u Zaporoškom regionu

Prema izveštajima, ukrajinske snage se slobodnije kreću u regionu Zaporožja nakon što su probile najjaču odbrambenu liniju Rusije. Oko 60 odsto ruske odbrane nalazilo se na prvoj liniji odbrane, a ukrajinski vojnici su sada suočeni sa dve slabije linije ispred sebe, prenosi Suspilno.

- Ima „manje minskih polja“, ali „ne treba misliti da će ih biti lako zauzeti“ - rekao je Oleksandar Štupun iz Ujedinjenog pres centra Odbrambenih snaga Tavrijskog regiona.

On je potvrdio izveštaje Instituta za proučavanje rata da Rusija preraspoređuje elitne vazdušno-desantne jedinice za odbranu tog područja.

- Ovo je njihova elita, pa ako već koriste svoju takozvanu elitu u odbrambenim bitkama, onda nešto nije u redu sa njima - rekao je on.

Brigadni general Oleksandr Tarnavski rekao je za Gardijan da je razminiranje regiona na početku kontraofanzive trajalo duže nego što se očekivalo, ali je optimista sada kada je barijera probijena.

- Pre ili kasnije, Rusi će ostati bez svih svojih najboljih vojnika. To će nam dati podsticaj da napadamo više i brže - rekao je on.

 

Oglasio se smenjeni ministar odbrane Ukrajine

 

Smena Reznikova ništa ne menja za Rusiju

 

Promena ministra odbrane Ukrajine ništa ne menja za Rusiju - izjavio je u eteru TV kanala Rusija 24 Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa DNR.

Dan ranije, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je odluku o razrešenju  ministra odbrane zemlje Alekseja Reznjikova i na njegovo mesto predložio Rustema Umerova.

 

Vašington odustao od slanja Kijevu granata sa osiromašenim uranijumom?

- Bela kuća trenutno ne može da potvrdi planove za slanje granata sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu - rekao za Sputnjik predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost SAD.
 

Ruski dronovi gađali luku Izmail na Dunavu

Ruski dronovi su gađali ukrajinsku luku Izmail na Dunavu u regionu Odese, nanoseći značajnu štetu infrastrukturi.

Lokalni zvaničnik Oleh Kiper naveo je na Telegramu da u višesatnom ruskom napadu dronovima nije bilo žrtava ili povređenih, ali da su na širem području grada oštećena skladišta i proizvodni pogoni kao i poljoprivredne mašine i oprema.

Oboreno je 17 dronova, ali su neki pogodili mete, rekao je Kiper.

Ukrajinske vazduhoplovne snage zatražile su posle ponoći od stanovnika luke Izmail, jedne od dve najveće izvozne luke na Dunavu, da ostanu u skloništima.

 

 

 

Uništeno uporište ukrajinskih snaga na pravcu Krasnolimansk

Posade jurišnih helikoptera Ka-52 i Mi-35 Centralnog vojnog okruga uništile su uporište Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Krasnolimansk, rečeno je RIA Novostima u Ministarstvu odbrane.

 

Četiri brza američka čamca uništena u Crnom moru

 

Četiri brza čamca, proizvedena u SAD, sa ukrajinskim desantom, uništena su u Crnom moru, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Dana 4. septembra 2023. godine, noću, u severozapadnom delu Crnog mora, avioni pomorske avijacije Crnomorske flote uništili su četiri brza vojna čamca, američke proizvodnje Willard Sea Force sa desantnim grupama Oružanih snaga Ukrajine koji su se kretali u pravcu rta Tarhankut na obali Krima“, navodi ministarstvo.

Ranije su Oružane snage Ukrajine već pokušale da se iskrcaju na Krimu. Tako je 30. avgusta avion pomorske avijacije Crnomorske flote uništio četiri broda sa desantnim snagama Oružanih snaga Ukrajine. U njima se nalazilo 59 osoba.

 

Zelenski tvrdi da Kijev napreduje u kontraofanzivi

 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ukrajinske snage napreduju u kontraofanzivi. Tvrdi da su probile prvu rusku odbrambenu liniju u blizini Zaporožja.

Moskva, sa druge strane, tvrdi da su oboreni ukrajinski dronovi iznad Kurske i Belgorodske oblasti.

 

Danas u Sočiju sastanak Putina i Erdogana

Danas se u Sočiju sastaju predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan. Osim bilateralnih pitanja, glavna tema razgovora biće dogovor o izvozu žita iz crnomorskih luka.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija