• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: aljazeera

03.09.2023

21:28

Kijev na iglama, šta će dogovoriti Putin i Erdogan! Nije reč samo o sporazumu o žitu...

Tanjug/AP/Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Vesti

Kijev na iglama, šta će dogovoriti Putin i Erdogan! Nije reč samo o sporazumu o žitu...

Podeli vest

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan trebalo bi da se sastane sa Vladimirom Putinom u ponedeljak, nadajući se da će ubediti ruskog lidera da se ponovo pridruži crnomorskom sporazumu o žitu od kojeg je Moskva raskinula u julu.

Sastanak, koji će se održati u Sočiju na južnoj obali Rusije, dolazi nakon višenedeljnih spekulacija o tome kada i gde bi se dvojica lidera mogla sastati. Erdogan je ranije rekao da će Putin otputovati u Tursku u avgustu.

Evo nekoliko ključnih stvari koje treba znati i šta je u pitanju na sastanku:

Zašto je Rusija napustila dogovor o žitu?

Kremlj je odbio da obnovi sporazum o žitu pre oko šest nedelja. Sporazum - koji su posredovale Ujedinjene nacije i Turska u julu 2022. - omogućio je da skoro 33 miliona tona žitarica i druge robe bezbedno napusti tri ukrajinske luke uprkos invaziji Rusije.

Međutim, Rusija se povukla nakon tvrdnje da paralelni sporazum koji obećava uklanjanje prepreka ruskom izvozu hrane i đubriva nije ispoštovan.

Takođe se žalio da su ograničenja u transportu i osiguranju ometala trgovinu poljoprivredom, iako je isporučila rekordne količine pšenice od prošle godine.

Zašto je Turska broker?

Otkako se Putin povukao iz inicijative, Erdogan je u više navrata obećavao da će obnoviti aranžmane koji su pomogli da se izbegne prehrambena kriza u delovima Afrike, Bliskog istoka i Azije.

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan sastao se u petak u Moskvi sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, rekavši na brifingu u ruskoj prestonici u četvrtak da je oživljavanje sporazuma važno za svet.

Ukrajina i Rusija su vodeći dobavljači pšenice, ječma, suncokretovog ulja i drugih dobara na koje se oslanjaju zemlje u razvoju.

Erdogan je održavao bliske veze sa Putinom tokom 18-mesečnog rata u Ukrajini. Turska se nije pridružila zapadnim sankcijama  protiv Rusije nakon njene invazije, nametnuvši se kao glavni trgovinski partner i logističko čvorište za rusku prekookeansku trgovinu.

Članica NATO-a Turska, međutim, takođe je podržala Ukrajinu, poslala je oružje, upoznala se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i podržala nastojanja Kijeva da se pridruži alijansi.

Kakvi su zahtevi Rusije?

Samit u Sočiju usledio je posle razgovora ruskog i turskog ministara spoljnih poslova, tokom kojih je Rusija predala spisak akcija koje bi Zapad morao da preduzme da bi se ukrajinski crnomorski izvoz nastavio.

Cene pšenice u SAD porasle su u petak, dan nakon što je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da Moskva ne vidi znake da će dobiti garancije potrebne za oživljavanje sporazuma o žitu.

Erdogan je pokazao simpatije prema Putinovom stavu. U julu je rekao da Putin ima „određena očekivanja od zapadnih zemalja" u vezi sa sporazumom i da je „ključno da ove zemlje preduzmu akciju u tom pogledu".

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš nedavno je poslao Lavrovu „konkretne predloge" koji imaju za cilj da izveze ruski izvoz na svetska tržišta i omogući nastavak crnomorske inicijative. Ali Lavrov je rekao da Moskva nije zadovoljna pismom.

Opisujući "intenzivne" napore Turske da oživi sporazum, turski Fidan je rekao da je to "proces koji pokušava da bolje razume poziciju i zahteve Rusije i da im izađe u susret".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija