• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

07.09.2023

08:21

Spremite se za haos! Dolazi "veliki slom" svetskih sistema! Upozorenje sa najvišeg mesta, na istoku to već vide

AP/Photo

Vesti

Spremite se za haos! Dolazi "veliki slom" svetskih sistema! Upozorenje sa najvišeg mesta, na istoku to već vide

Podeli vest

Poslednjeg dana samita Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti, generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je na opasnost od fragmentacije i "velikog loma" svetskih ekonomskih i finansijskih sistema.


U govoru na samitu ASEAN-a, na kojem učestvuju i SAD, Kina, Japan i druge države, Gutereš je pozvao svetske lidere da pronađu mirnodopska i inkluzivna rešenja za izazove s kojima se svet suočava, preneo je Rojters.

- Postoji stvarna opasnost od fragmentacije - velikog sloma u svetskim ekonomskim i finansijskim sistemima, s razilazećim strategijama u tehnologijama i veštačkoj inteligenciji i konfliktnim bezbednosnim okvirima - rekao je generalni sekretar UN.

Gutereš je pozvao na uspostavljanje mehanizma za pružanje pomoći zaduženim privredama u razvoju, suspenziju plaćanja (dugova), duže rokove zajmova i niže kamatne stope. Takođe je podržao preusmeravanje i dodatnih 100 milijardi dolara iz programa specijalnog povlačenja sredstava Međunarodnog monetarnog fonda preko multilateralnih razvojnih banaka kako bi se povećala likvidnost i izašlo u susret potrebama zemalja u razvoju.

Gutereš je takođe rekao da ostaje "duboko zabrinut" zbog sve gore situacije u Mjanmaru, gde je od 2021. na snazi vojni puč, kad je reč političkim, ljudskim i humanitarnim pravima. 

- Ponavljam svoj hitan poziv vojnim vlastima u Mjanmaru da saslušaju težnje svog naroda, oslobode sve političke zatvorenike i otvore vrata povratku demokratskoj vladavini - rekao je on.

Foto: EPA/Daniel Irungu

Postoji stvarna opasnost od sloma svetskih sistema... Antonio Gutereš

 

Istovremeno, na Forumu Istočne Azije, u okviru samita ASEAN, predsednik Indonezije Džoko Vidodo pozvao je lidere učesnike foruma da otklone tenzije i ne stvaraju nove sukobe ili ratove, preneo je Rojters.

Indonezija, koja predsedava ASEAN-u ove godine, takođe je pozvala da forum bude mesto saradnje, a ne zaoštravanja međudržavnih rivalstava. 

Očekuje se da će svetski lideri danas, poslednjeg dana samita ASEAN-a, imati seriju sastanaka posvećenih bezbednosti i trgovini, u trenutku dok se neka područja suočavaju s tinjajućim tenzijama i otvorenim konfliktima. 

Uz zemlje članice ASEAN-a, na samitu učestvuju potpredsednica SAD Kamala Haris, premijer Kine Li Ćijang i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, kao i lideri partnerskih zemalja - Japana, Južne Koreje, Indije, Australije i drugi.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija