• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

10.09.2023

17:58

Stare teme, uslovi isti! Susreli se Bajden i Erdogan ''licem u lice'', uznemirujuće pitanje na dnevnom redu!

Tanjug/AP

Vesti

Stare teme, uslovi isti! Susreli se Bajden i Erdogan ''licem u lice'', uznemirujuće pitanje na dnevnom redu!

Podeli vest

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je razgovarao o pitanju turske nabavke borbenih aviona F-16 iz SAD tokom kratkog susreta s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom na marginama samita lidera G20, javlja Anadolija.

- Imao sam kratak razgovor sa Bajdenom. Razgovarali smo i o pitanju F-16 - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare nakon samita G20 u Indiji. Lideri G20, u odsustvu predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Kine Si Đinpinga, okupili su se u Nju Delhiju na dvodnevnom samitu pod temom "Jedna Zemlja, jedna porodica, jedna budućnost", navela je agencija.

- Nažalost, naši prijatelji stalno spominju Švedsku kada je u pitanju F-16. Takav pristup nas ozbiljno uznemirava - rekao je Erdogan.

Predsednik Turske je ponovio da je mogući prijem Švedske u NATO u nadležnosti turskog parlamenta.

- Nisam u situaciji u kojoj mogu sam da odlučujem. To mora da usvoji parlament. Švedska mora da ispuni svoje obaveze - rekao je Erdogan.

Turska tvrdi da kandidatura Švedske za ulazak u NATO i pitanje turske kupovine F-16 od SAD nisu međusobno povezani.

Zvanična Ankara je zatražila borbene avione F-16 i opremu za modernizaciju letelica u oktobru 2021.

Ugovor vredan šest milijardi dolara uključivao bi prodaju 40 mlaznjaka, kao i komplete za modernizaciju za 79 borbenih aviona koji se već nalaze u inventaru turskih ratnih snaga.

Stejt department je neformalno obavestio Kongres o mogućoj prodaji, međutim, ključni poslanici na Kapitol hilu upozorili su da će odbaciti dogovor zbog nekoliko zahteva, uključujući i uslovljavanje kupovine kako bi Ankara odobrila kandidaturu Švedske za članstvo u NATO.

Ankara tvrdi da bi avioni ojačali ne samo Tursku, već i NATO savez.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15