• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.09.2023

17:27

Bolje ćutite jer zavisite od nas! Budimpešta žestoko odgovorila Stokholmu: Švedska nam drži lekcije o demokartiji, a želi u NATO!

Shuterstock

Vesti

Bolje ćutite jer zavisite od nas! Budimpešta žestoko odgovorila Stokholmu: Švedska nam drži lekcije o demokartiji, a želi u NATO!

Podeli vest

Budimpešta je uputila neobično pismo Stokholmu: Tražite naš glas, a tvrdite da smo uništili demokratiju.

Mađarska vlada objavila je neobično diplomatsko pismo upućeno iz Budimpešte u Stokholm, u kome je osnovna poruka – kako možete ohrabriti mađarske parlamentarce da ratifikuju ulazak Švedske u NATO ako ih istovremeno optužujete za uništavanje demokratije u Mađarskoj?

Uz Tursku, Mađarska je poslednja članica NATO koja još nije ratifikovala ulazak Švedske u NATO, a vlada premijera Viktora Orbana želi da švedske vlasti i civilno društvo prestanu da prozivaju Mađarsku i da joj drže lekcije o demokratiji, piše Večernji list.

Pod Orbanovom vlašću Mađarska je doživela kolaps nezavisnosti sudstva, medija i drugih delova društva, za šta objektivno svedoči u izveštajima raznih organizacija, ali Budimpešta, koja drži adut u ruci kada je reč o odlaganje ratifikacije ulaska Švedske u NATO, kao da poručuje Šveđanima: bolje da o tome ne govorite, jer zavisite od naše ratifikacije.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto napisao je u pismu svom švedskom kolegi Tobijasu Bilstromu da su Mađari „veoma negativno primili niz pristrasnih, netačnih i nepravednih optužbi švedskih političara”. Ove optužbe „dovode u pitanje zrelost mađarskog naroda da donosi odluke o budućnosti svoje zemlje”.

- Rekao sam vam: poslanici našeg parlamenta osvojili su mandate u demokratskoj trci. Kada čuju da ih vaši političari osuđuju kao nedemokratske i autoritarne, nemojte se iznenaditi ako to smatraju uvredljivim. A sada su, poštovani ministri, ti poslanici u vestima pročitali da se u delu školskog programa, koji je pripremila državna fondacija UR, učenicima škola u Švedskoj plasiraju teške optužbe i lažne informacije, sugerišući da je demokratija u Mađarskoj poslednjih godina u padu - piše ministar Sijarto u diplomatskoj prepisci koju je portparol Orbanove vlade ove nedelje objavio na društvenim mrežama.

Na kraju zaključuje da se nada da će švedski političari „konačno” uzeti u obzir „protivrečnost” na koju im ukazuje Sijarto: da ne mogu da kritikuju Mađare i da od njih očekuju brzu ratifikaciju ulaska Švedske u NATO. Prema pisanju švedskih medija, rad državne fondacije UR, na koji se Sijarto poziva, star je četiri godine i predstavlja video reportažu o urušavanju demokratije u Mađarskoj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija