• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.10.2023

08:40

Pakleni rekordi širom Evrope, septembar najtopliji u istoriji: Stručnjaci otkrivaju do kada će trajati visoke temperature!

Shutterstock/Massimo Todaro

Vesti

Pakleni rekordi širom Evrope, septembar najtopliji u istoriji: Stručnjaci otkrivaju do kada će trajati visoke temperature!

Podeli vest

Neuobičajeno visoki mesečni proseci podstaknuti su toplotnim talasom u prvoj polovini prošlog meseca.

Septembar je bio najtopliji u istoriji Austrije, Belgije, Francuske, Nemačke, Poljske i Švajcarske. U oktobru će se nastaviti neuobičajeno visoke temperature, a cela 2023. bi mogla da bude najtoplija godina u istoriji.

Belgija nikada nije doživela topliji septembar

Francuska meteorološka agencija Meteo-France navodi da je prosečna septembarska temperatura bila 21,5 stepena Celzijusovih, odnosno između 3,5 i 3,6 °C iznad norme za referentni period 1991-2020. U nedelju je u jugozapadnoj Francuskoj bilo 31 °C, a u Parizu 28 °C. Meteorolog Kristin Bern ističe da je u nekoliko regiona odstupanje od septembarskog proseka premašilo 4 stepena Celzijusovih, pa čak i 6 °C, navodi Gardijan.

Nemačka meteorološka kancelarija, DVD, saopštila je da je ovaj septembar bio najtopliji od početka nacionalnih rekorda, skoro 4 °C iznad osnovne linije iz 1961-1990, dok je prosečna temperatura u Belgiji takođe bila skoro 4 °C iznad normalne.

- Belgija nikada nije doživela tako topao septembar - rekao je David Dehenov sa belgijskog Kraljevskog meteorološkog instituta. Poljski meteorološki institut je takođe izvestio da su temperature u septembru bile 3,6 °C iznad proseka.

Očekuje se da 2023. bude najtoplija godina u istoriji

U južnoj Španiji, 5. septembra u blizini Kordobe zabeležena je temperatura od 45,7 °C - za koju se veruje da je najviša septembarska temperatura ikada zabeležena u Evropi. Ovog vikenda tamo je temperatura dostigla 35 °C.

Neuobičajeno visoke mesečne proseke podstakao je toplotni talas u prvoj polovini prošlog meseca. Služba za klimatske promene Kopernikus očekuje da će 2023. biti najtoplija godina u istoriji.

Naučnici kažu da klimatske promene izazvane ljudskim faktorom podižu globalne temperature, pri čemu se svet zagreva za oko 1,2 °C u poređenju sa predindustrijskim nivoima. Poremećaj klimatskog sistema planete čini ekstremne vremenske događaje kao što su toplotni talasi, suše, šumski požari i oluje sve učestalijim i intenzivnijim.

Kristin Bern kaže da se toplotni talasi sada dešavaju van uobičajenih letnjih meseci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Novi pakao pred vratima Evrope!
PROGNOZA

Novi pakao pred vratima Evrope!

Južnu Evropu i Sredozemlje će u drugoj polovini avgusta pogoditi još rekordnih temperatura, nakon kratkog predaha od žestoke vrućine i požara u julu.

01.08.2023

14:14

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija