• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.10.2023

11:30

(VIDEO) Šok na frontu! Herojski podvig Rusa zadivio svet! Snimak iz drona munjevito se širi mrežama!

RIA Novosti

Vesti

(VIDEO) Šok na frontu! Herojski podvig Rusa zadivio svet! Snimak iz drona munjevito se širi mrežama!

Podeli vest

Vojnik Južne grupe snaga Oružanih snaga Rusije iz Jekaterinburga sa pozivnim znakom „Kortez“ spasio je ranjenog Ukrajinca sa položaja na koje su jurišale jedinice Oružanih snaga Ukrajine.

RIA novosti su dobile snimak evakuacije borca Oružanih snaga Ukrajine, na kojem se vidi da je tokom povlačenja Korteza zajedno sa ranjenim Ukrajincem, neprijateljska artiljerija neprestano pucala na njega, pokušavajući da ih obojicu ubije. Uprkos granatiranju, borac je zarobljeniku uspeo da pruži prvu pomoć.

- Došlo je naređenje, trebalo je uzeti zarobljenika. Kako doći do zarobljenika, šta ima tamo, da li me nas čeka zaseda - niko nije znao. Momci na prvoj liniji su me pokrivali. Moj zadatak je bio da dođem, utvrdim da li postoji zaseda ili ne i pokupim zarobljenika. Usput se ispostavilo da je zarobljenik teško ranjen. Trebalo je da mu se pruži pomoć. Previo sam mu prste, morao sam jako da zategnem podvez i stavim anestetik - rekao je „Kortez”.

 

 

On je dodao da je zbog lošeg stanja zatvorenika ekipa za evakuaciju morala da se približi liniji fronta više nego što je planirano kako bi pomogla u prenošenju ranjenika. U tom trenutku, ukrajinske oružane snage su počele da granatiraju grupu.

Prema „Kortezu“, u nekom trenutku granate su počele da padaju veoma blizu grupe, a ona je ostavila ranjenika i povukla se, ali se nakon završetka granatiranja vratila po njega i kao rezultat toga zarobljenik je ostao živ.

- Ostao je živ, ranjen je, nije bilo važno što su granatirali, postoji naređenje, moramo ga poštovati. Kada sam ga video, imao je takvu mržnju u očima, jasno je da je čovek bio iscrpljen. Pričao je koliko je mogao. Ne, nije meni bilo žao lekova protiv bolova, bilo mi je žao samog čoveka.Kada sam ga video posle evakuacije bio je živ.Njegova dalja sudbina je meni nepoznata - kaže on.

Prema „Kortezu“, da bi spasio život ranjenika i ubedio ga da se preda, razgovarao je s njim na ukrajinskom.

- Bio je u šoku što je zarobljen. Ćaskao sam sa njim. I ja sam iz tih krajeva kao on, moji koreni su iz tamo... Kao dete sam se setio reči, u stvari, nije čak ni ukrajinski, već Suržik... Žurio da ga podignem jer na drugoj strani ne štede nikoga. Naravno, ne štede nas, a ne štede ni svoje ljude - rekao je ruski vojnik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija