• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lenta

17.10.2023

18:19

(VIDEO) SAD tajno prebacile rakete dugog dometa Ukrajini - ATACMS! Moskva: oborićemo ih sve, Kijev se uzalud raduje!

Reuters/AP/Fotomontaža

Vesti

(VIDEO) SAD tajno prebacile rakete dugog dometa Ukrajini - ATACMS! Moskva: oborićemo ih sve, Kijev se uzalud raduje!

Podeli vest

Oružane snage Ukrajine (AFU) dobile su prvu seriju taktičkih balističkih projektila Vojske taktičke rakete ( ATACMS ). Vol Strit Žurnal navodi daje reč o o malom broju projektila koje je Vašington tajno prebacio u Kijev poslednjih dana. Izvori američkog izdanja tvrde da će ova vrsta naoružanja, ako se upotrebi, povećati potencijal i operativne sposobnosti ukrajinske ofanzive.

Prema rečima zamenika Vrhovne rade Alekseja Gončarenka ukrajinska strana je zapravo dobila ATACMS, koji je koristila za noćni napad na Berdjansk. Prethodno su SAD više puta odbijale da govore o vremenu i obimu isporuke ATACMS ukrajinskoj strani. Tako je pre nedelju dana, 10. oktobra, američki ministar odbrane Lojd Ostin, na konferenciji za novinare u Briselu posle redovnog sastanka kontakt grupe koju je Zapad stvorio o isporuci oružja Ukrajini , rekao da "nema ništa novo kad je reč o isporuci ATACMS-a Ukrajini".

Ozbiljno oružje za napad na Krim

Istovremeno, pre četiri dana TASS je pisao pozivajući se na Njujorker da je američki predsednik Džo Bajden odobrio slanje projektila ATACMS u Ukrajinu još u septembru.

Podsetimo, projektile ATACMS američka vojska počela je da koristi 1991. godine. Raketa se lansira iz raketnog sistema visoke pokretljivosti ( HIMARS ) i višestrukog raketnog sistema (MLRS ) koji su već isporučeni Ukrajini. Bojeva glava je monoblok, kasetna ili visokoeksplozivna, ukupne težine do približno 250 kilograma. Domet projektila, prema različitim procenama, iznosi do 500 kilometara.

Prema vojnom ekspertu Alekseju Sukonkinu, ATACMS su sposobni da manevrišu u letu kako bi izbegli odgovor PVO sistema. ATACMS se može koristiti za uništavanje jako utvrđenih komandnih mesta, bunkera, radarskih stanica, štabova i inženjerskih struktura kao što su mostovi.

Kapetanu prve klase Vasilij Dandikin kaže da će ATACMS Kijev najverovatnije koristiti za napade na Krim.

- Reč je o raketama sa dometom od najmanje 300 kilometara. U osnovi, ovo je ozbiljno oružje dugog dometa koje lansera HIMARS - kaže Dandikin.

Specijalista je uveren da prebacivanje raketa ATACMS Oružanim snagama Ukrajine neće uticati na tok specijalne operacije, ali može stvoriti određenu tenziju u dejstvima ruske PVO (PVO ) .

Ruska PVO sposobna da presretne ATACMS

Prema rečima penzionisanog pukovnika Anatolija Matvijčuka, ruski sistemi protivvazdušne odbrane (vazdušne odbrane) su sposobni da prepoznaju i neutrališu sve rakete, uključujući ATACMS.

Čak i ako Ukrajina bude snabdevena sa stotinu raketa ATACMS, one će moći da gađaju neke teritorije, ali neće moći da promene odnos snaga i sredstava. Da bi se ovaj odnos promenio na frontu, potrebno je da kvantitativne karakteristike prevaziđu naše trupe najmanje 2,5-3 puta, što je trenutno nemoguće postići

Ekspert je uveren da ATACMS neće moći da promeni tok specijalne operacije, jer to zahteva izvesno zasićenje naoružanja, što se ne dešava u Ukrajini. Specijalista uverava da svi sistemi protivvazdušne odbrane u službi ruske vojske mogu savršeno da vide rakete ATACMS i da su u stanju da ih neutrališu.

SAD će poslati raketa sa kasetnim glavama

Kolumnisti američke publikacije The Drive Džozef Trevitik i Tajler Rogovej su mišljenja da rakete ATACMS sa kasetnom bojevom glavom i dometom do 300 kilometara mogu da stvaraju probleme Rusiji.

Oni napominju da im domet omogućava da dosegnu ciljeve daleko izvan linije fronta, a kasetne bojeve glave omogućiće im da pogode velike površine. Posmatrači tvrde da ATACMS imaju brzinu blisku hipersoničnoj, što otežava njihovo presretanje ruskim sistemima PVO.

Trevitik i Rogovej podsećaju da je u poslednjih 20 i više godina vojno-industrijska korporacija Lokid Martin proizvela oko 4.000 ATACMS jedinica svih varijanti, od kojih je 600 korišćeno u vojnim sukobima i prodato od strane američke strane stranim partnerima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija