• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.11.2023

14:16

Crna Ukrajino... Šok priznanje Zalužnog! Komandant očajan - Moskvu je nemoguće pobediti - znate li šta treba za preokret?!

Tanjug

Vesti

Crna Ukrajino... Šok priznanje Zalužnog! Komandant očajan - Moskvu je nemoguće pobediti - znate li šta treba za preokret?!

Podeli vest

Bez "vundervafea" Moskvu je nemoguće pobediti, a udžbenici NATO i prediktivni modeli koji su korišćeni za planiranje letnje kontraofanzive pokazali su se pogrešnim, kaže general Valerij Zalužni

Ukrajina ne može pobediti Rusiju osim ako se ne pojavi neka nova tehnologija koja će joj dati odlučujuću prednost, rekao je za londonski "Ekonomist" komandant ukrajinske vojske general Valerij Zalužni.

On upozorava da je bez "vundervafea" (superoružja, prim. aut.) Moskva u boljoj poziciji, s obzirom na njenu brojniju populaciju i veće resurse.

- Baš kao u Prvom svetskom ratu, dostigli smo nivo tehnologije koji nas dovodi u ćorsokak - rekao je Zalužni.

Zemlja pred kolapsom

Uprkos nadama pristalica Kijeva i ukrajinskih zvaničnika, navodi general, najverovatnije neće biti dubokog i lepog prodora, a sukob može da traje godinama i u potpunosti istroši zemlju.

Zalužni ističe i da su se udžbenici NATO i prediktivni modeli koji su korišćeni za planiranje letnje kontraofanzive pokazali pogrešnim zbog upotrebe dronova, što je onemogućilo iznenađenja na frontu i neprimećenu koncentraciju snaga.

Komandant je otkrio da je stari sovjetski vojni udžbenik o tome kako se nositi sa ukopanim neprijateljskim snagama ponudio bolja rešenja za proboj linija.

Zalužni je "Ekonomistu" prezentovao i svoj koncept o tome kako bi Ukrajina mogla da dođe u bolju poziciju protiv Rusije i eventualno izbegne rat iscrpljivanja. On predlože nova tehnološka rešenja, koja uključuju korišćenje dronova sa mrežama za hvatanje ruskih bespilotnih letelica, upotrebu GPS signalnih stanica za suzbijanje ruskog ometanja i robotskih vozila naoružanih "plazma bakljama" za deminiranje.

Istovremeno, magazin "Tajm" piše da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski želi da nastavi ofanzivu, ali da je stvarnost na terenu drugačija. Brojni komandanti na liniji fronta prkose naređenjima Kijeva da idu u napad. Oni smatraju da je bolje da se utvrde u rovovima i drže liniju.

Foto: Reuters

Volodimir Zelenski i Valerij Zalužni

 

Sukob sa Zelenskim

"Tajm" ističe da i Zalužni deli ovo mišljenje. Štaviše, poverljive informacije koje su procurile iz ukrajinskih bezbednosnih izvora govore da je general pozvao na zaustavljanje kontraofanzive, ali Zelenski je to odbio.

- Zelenski zna da je strpljenje Zapada ograničeno zbog njegovih maksimalističkih zahteva da Ukrajina mora da povrati svu teritoriju koju je izgubila od 2014, ali uporno ignoriše upozorenja Brisela i Vašingtona - navodi ovaj list.

S druge strane, Moskva tvrdi da njena vojna operacija u Ukrajini nije ni u kakvom zastoju! Portparol Kremlja Dmitrij Peskov navodi da će Rusija nastaviti da sprovodi specijalnu vojnu operaciju protiv Ukrajine.

- Kijev treba da zna da je očekivanje ruskog poraza apsurdno - dodao je on.

Moskva ističe da Vašington koristi Kijev za rat protiv Rusije, u kojem su ukrajinske trupe "topovsko meso". Zapad je, ističe Rusija, srušio već dogovoreno rešenje i gurnuo Kijev da se bori do poslednjeg Ukrajinca.

Foto: Tanjug/AP

Sergej Šojgu

 

Brutalni gubici Kijeva

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu tvrdi da je Ukrajina od početka kontraofanzive 4. juna izgubila više od 90.000 vojnika, najmanje 600 tenkova i 1.900 oklopnih vozila. Ministar je dodao da je za mesec dana ruska PVO oborila 37 ukrajinskih aviona, uništila više od 1.400 komada raznog oružja, uključujući i šest projektila ATACMS. Ruska PVO, poručuje Šojgu, oboriće sve lovce F-16 koje Zapad pošalje Kijevu za 20 dana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija